Κρούσματα σήμερα: Εφιάλτης! Φόβοι για νέα ρεκόρ, σιγουριά για νέο Lockdown
Κρούσματα σήμερα: Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης του κορονοΪού στην Ελλάδα καθώς«σπάνε» σχεδόν καθημερινά τα αρνητικά ρεκόρ - Χθες, Σάββατο (21/11) ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που καταγράφηκε τριψήφιος αριθμός ανθρώπων που έχασα τη ζωή τους - Ολοταχώς για παράταση του lockdown πέραν της 1ης Δεκεμβρίου
Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα το Σάββατο κατέγραψε τριψήφιο αριθμό θανάτων σε ένα 24ωρο. Οι 108 θάνατοι που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ αποτελούν το «μαύρο» ρεκόρ της χώρας.
Ο αριθμός αυτός από μόνος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός ενώ αν αναλογιστούμε και το αρνητικό ρεκόρ που κατεγραψε ο ΕΟΔΥ με 552 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δείχνει πως τα χειρότερα δεν έχουν ακόμα περάσει.
Την δική του σημασία έχει και ο αριθμός των κρουσμάτων ο οποίος όσο δεν μειώνεται κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας καθώς όσο περισσότεροι νοσήσουν τόσο πιο πιθανό είναι να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδες ΜΕΘ. Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση και οι ειδικοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας σκέφτονται να λάβουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Δεδομένο το νέο lockdown
Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι οριστικό πως δεν θα υπάρξει άρση του Lockdown την 1η Δεκεμβρίου όπως ήταν το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης. Ήδη οι λοιμωξιολόγοι και η ομάδα επιστημόνων έχει κάνει σαφές πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επέλθει χαλάρωση, όσο ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νεκτρών συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία.
Θεωρείται πια σίγουρο, ενώ υπάρχουν και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, πως θα υπάρξει παράταση του Lockdown. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη εβδομάδα – την τρίτη από την εφαρμογή των μέτρων – όπου θα κριθούν πολλά για τη συνέχιση των περιορισμών. Αν αρχίσει να φαίνεται βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ίσως υπάρξει περιθώριο για μια μερική χαλάρωση των μέτρων όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.
Σε διαφορετική περίπτωση, που θα μιλάμε για το χείριστο σενάριο βέβαια, τα μέτρα θα συνεχιστούν και είναι πολύ πιθανό για ένα χρονικό διάστημα να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά έτσι ώστε να βελτιωθεί η εικόνα και να «ανασάνει» το σύστημα υγείας που… στενάζει από τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.
«Μαύρο» Σάββατο με αρνητικό ρεκόρ θανάτων και διασωληνωμένων
Υψηλά επιδημιολογικά επίπεδα καταγράφηκαν για ακόμα μια φορά στη Βόρεια Ελλάδα, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν τα 606 από τα 2.311 νέα κρούσματα. Σε «κόκκινα» όρια είναι και η Αττική, με 382 νέα κρούσματα.
Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων κατέγραψε ξανά τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με 140 νέες μολύνσεις, όσο και αυτή της Λάρισας με 117 νέα κρούσματα.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
- 18 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 382 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
- 606 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 58 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 55 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 117 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 70 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 93 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 140 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 78 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 44 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 26 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Ο χάρτης της κατανομής των κρουσμάτων
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 2.311 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 90121, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες.
Από τα συνολικά κρούσματα, τα 4787 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22.901 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Για ακόμα μια ημέρα, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, καθώς 522 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με το σύστημα και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να ωθούνται στα όριά τους.
Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι τα 65 έτη. Εξ αυτών, οι 149 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82,4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Αντίθετα, 460 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Σε ένα ακόμα «μαύρο» ρεκόρ για την Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 108 θανάτους, με τον αριθμό των συνολικών θανάτων στη χώρα να φτάνει τους 1527. Εξ αυτών οι 608 (39.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2200427 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 141237 δείγματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες - Γιατί δεν πέφτουν τα κρούσματα παρά το lockdown