Διπλή μάσκα: Εξετάζεται η εφαρμογή της σε συνθήκες συνωστισμού - Πιθανή η χρήση στα ΜΜΜ

Μεταλλάξεις, καιρικές συνθήκες και συνωστισμός -σε ορισμένες περιπτώσεις- καθιστούν «επιβεβλημένη την χρήση διπλής μάσκας»
4'

Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η επιστημονική κοινότητα αναφορικά με την μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού η οποία μπορεί να φτάσει σε ποσοστό περισσότερο από το 75%. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνολικά, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, έχουν εντοπιστεί 418.

«Πονοκέφαλος» για τους λοιμωξιολόγους είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα καθώς το κρύο και η υγρασία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την μετάδοση του ιού, κάτι στο οποίο οφείλεται και η εκτίναξη των κρουσμάτων στη χώρα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, κατά την διάρκεια του χειμώνα, όπως έχει αποδειχτεί, η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων σε πολλές χώρες προκάλεσε σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί μέχρι και 95% με τις διπλές μάσκες ακόμη κι αν κοντά μας βρίσκεται κάποιος που έχει μολυνθεί, αρκεί στον χώρο που θα βρεθεί ο ίδιος και όλοι γύρω του να φορούν 2 σφιχτές χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό πάνινης και χειρουργικής.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης, τόνισε από την πλευρά του ότι μεταξύ άλλων, το κύριο ζητούμενο, είναι να φοράμε σωστά τη μάσκα, από εκεί και πέρα «σίγουρα η διπλή χρήση μάσκας θα παρεμποδίσει καλύτερα την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας». «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση διπλής μάσκας είναι επιβεβλημένη και ενδέχεται κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Έρχονται αλλαγές στη χρήση της μάσκας

Αλλαγές στις μάσκες στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό προανήγγειλε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές» σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της», διευκρίνισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα, όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

Όσον αφορά την κακοκαιρία, το μέλος της επιτροπής εξήγησε ότι, έτσι κι αλλιώς, οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοσή του ιού, ταυτόχρονα με την υγρασία. «Μια επιδείνωση ακόμα ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση, όχι όμως τόσο πολύ και επειδή είναι και παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα».

Όπως ανέφερε, ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω, ανάμεσα 1,1 και 1,2, και είναι ο πιο σκληρός δείκτης με βάση τις νοσηλείες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες.

«Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου. Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Σταθερά πρώτη σε μολύνσεις η Αττική με 583, στα «κόκκινα» και η Θεσσαλονίκη με 138