Ουκρανία - Γυναίκα από το Λουγκάνσκ στο Newsbomb.gr: «Σπαράζει η καρδιά μου, όχι άλλο αίμα»

Η Λιουντμίλα Σλιάχτα - Κοντοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Λουγκάνσκ, αιφνιδιάστηκε.
3'

Η Λιουντμίλα ζει στην Αθήνα και δεν σταματά από την έναρξη του πολέμου και μετά να συνομιλεί με συγγενείς και φίλους που βρίσκονται επί ουκρανικού εδάφους και δοκιμάζονται απέναντι στο χειρότερο εφιάλτη. Προ ημερών κατάφερε –παρά τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες- να μιλήσει με τη θεία της, η οποία γεμάτη αγωνία της είπε ότι τα ανίψια της έφυγαν από το σπίτι για να πολεμήσουν Ουκρανούς νεοναζί.

«Η καρδιά μου σπαράζει. Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που ζω. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Να μη χυθεί άλλο αίμα. Μιλάω κάθε μέρα με συγγενείς και φίλους από διαφορετικές περιοχές της Ουκρανίας. Στο Λουγκάνσκ δεν υπάρχουν σφοδρές μάχες. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για το Ντονέτσκ, όπου η κατάσταση είναι εφιαλτική. Εκεί οι μάχες δεν έχουν σταματήσει. Ούτε οι εκρήξεις. Επίσης, άνθρωποι από το Χάρκοβο περιγράφουν ότι η εικόνα είναι πολύ άσχημη. Οι εκρήξεις είναι συνεχείς», περιγράφει στο Newsbomb.gr.

Στο σπίτι της στην Αθήνα έχει αμέτρητες φωτογραφίες από το Λουγκάνσκ, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Οι περισσότεροι φίλοι και συγγενείς της Λιουντμίλα αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, γιατί δεν θέλουν, όπως της λένε, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Αυτό που φοβάται η Λιουντμίλα είναι ότι ο πόλεμος θα γίνει αιτία για μεγάλο διχασμό στην πατρίδα της.

«Όταν ξέσπασε ο πόλεμος εγώ, καταγόμενη από το Λουγκάνσκ, έζησα κάτι φοβερό. Συνομιλούσα ταυτόχρονα με ανθρώπους που ζούσαν τον τρόμο απέναντι στον πόλεμο και με ανθρώπους που πανηγύριζαν στο Λουγκάνσκ για την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων. Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι το ενδεχόμενο ο διχασμός να ενταθεί. Στο Λουγκάνσκ από το 2014 και μετά έχει σκοτωθεί άμαχος πληθυσμός. Έχουν βρει τραγικό θάνατο ακόμα και οικογένειες που ανυποψίαστες πάτησαν νάρκες. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι είμαστε αδέλφια. Και σαν αδέλφια να σταματήσουμε τον πόλεμο», προσθέτει. Από την πλευρά της προσπαθεί να συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια για να σταλεί στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ ήταν επί σειρά ετών μία «γκρίζα ζώνη» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Το 2014 ρωσόφωνοι αυτονομιστές κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από την υπόλοιπη Ουκρανία, προχωρώντας στη σύσταση των ομώνυμων «λαϊκών δημοκρατιών». Επί οχτώ χρόνια η Ρωσία, με την οποία διατηρούσαν στενότατους δεσμούς, δεν είχε αναγνωρίσει τις περιοχές ως ανεξάρτητες. Η αναγνώρισή τους ήταν ο προάγγελος για τον πόλεμο που ακολούθησε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr