Bullying στην Ελλάδα: 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό ως παιδιά

Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά και από πανελλαδική έρευνα της FocusBari. 
91 παρεμβάσεις πρόληψης της βίας (bullying – cyberbullying) σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
5'

Το τελευταίο τετράμηνο του 2021, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε κατά μέσο όρο δύο περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού την ημέρα, ενώ η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, διαχειρίζεται 1 κλήση την ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων του Οργανισμού ανταποκρίθηκε και πραγματοποίησε 91 παρεμβάσεις πρόληψης της βίας (bullying – cyberbullying) σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η εταιρεία FocusBari χορηγικά, στο πλαίσιο της ετήσιας πανελλαδικής εκστρατείας με τίτλο «Μίλα Τώρα».

Η πανελλαδική έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων, 16-64 ετών, σχετικά με τις απόψεις και τις εμπειρίες του ελληνικού κοινού πάνω στο φαινόμενο του εκφοβισμού στις νεαρές ηλικίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

- 8 στους 10 Έλληνες θεωρούν την λεκτική επίθεση και τον συναισθηματικό εκβιασμό τις πιο διαδεδομένες μορφές bullying.

- 6 στους 10 Έλληνες έχουν δεχθεί προσωπικά bullying στην παιδική / εφηβική τους ηλικία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει ίδια αναλογία σε άντρες και γυναίκες

- Κύριοι χώροι όπου συμβαίνει το bullying είναι οι χώροι εκπαίδευσης / σχολεία.

- Το bullying ασκείται κατά κύριο λόγο από συνομήλικους, με βασική αφορμή την ανάγκη τους να ξεχωρίσουν, να «κάνουν πλάκα», να μιμηθούν κάποιους άλλους, αλλά και από συναισθήματα κατωτερότητας

- Όταν δέχεται bullying, ένα παιδί αισθάνεται φόβο, απελπισία / απόγνωση, αλλά και ντροπή, δυστυχία και ενοχές

- Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν

- Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%)

- Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού.

Η εκστρατεία «Μίλα Τώρα»

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο οποίο συμμετέχουν 21 φορείς από 14 κράτη μέλη της Ε.Ε., και το «YouSmile», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού, με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) ανακοίνωσαν την Τετάρτη (09/03/2022), την έναρξη ετήσιας πανελλαδικής εκστρατείας με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού/Bullying.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε την εκστρατεία και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν και δήλωσε: «Το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκινάει μία τεράστια προσπάθεια θέλοντας να αναδείξει τις πραγματικές διαστάσεις που έχουν αυτή τη στιγμή τα προβλήματα μέσα στη σχολική κοινότητα, αλλά και αυτά εκτός σχολείου που επεκτείνονται μέσα στις γειτονιές. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, η κινητοποίηση όλων, και κυριότερα η συνειδητοποίηση της έκτασης και των φρικτών επιπτώσεων του σχολικού εκφοβισμού. Τα στοιχεία που έχουμε από την Εθνική Γραμμή SOS 1056 είναι συντριπτικά, όχι μόνο ως προς τους αριθμούς, αλλά και ως προς την ένταση της βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των παιδιών. Στην επικοινωνία μας με τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ένταση της βίας είναι τόσο μεγάλη, ώστε να υπάρχουν παιδιά που έχουν φτάσει στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Στόχος αυτής της πανελλαδικής εκστρατείας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη σχολική κοινότητα να διαχειριστεί μόνη της το πρόβλημα με θωράκιση και γνώση. Να κατανοήσουμε τους λόγους που το παιδί ασκεί βία, να υποστηρίξουμε το παιδί που δέχεται βία, να προτρέψουμε τον παρατηρητή να μιλήσει, και να καθοδηγήσουμε γονείς και εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει, προτείνοντάς τους λύσεις και σταματώντας τη φρίκη του bullying που οδηγεί τα παιδιά μας σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινάμε σας θέλουμε όλους συνειδητά κοντά μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις μαθήτριες, μέλη του YouSmile, να παρουσιάζουν τις Προτάσεις και Θέσεις της Ομάδας Δικαιωμάτων των Παιδιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Bullying στα σχολεία. Τα παιδιά προτείνουν:

- Βιωματικές συναντήσεις ειδικών με καθηγητές και γονείς

- Ομάδα παιδιών διαμεσολάβησης και ευαισθητοποίησης σε κάθε σχολείο

- Πανελλήνια μαθητικά συνέδρια ενάντια στο Bullying

- Παρουσία εξειδικευμένου ψυχολόγου σε κάθε σχολείο

- Προστασία ανωνυμίας μαθητών κατά την επίσκεψή τους στους Ψυχολόγους

- Online πλατφόρμα παραπόνων/καταγγελιών

- Υποχρεωτικές ημερίδες σε κάθε σχολείο

- Πιστοποίηση υλικών επικοινωνίας και «υποχρεωτική» προβολή τους

- Εκπαίδευση και επιμόρφωση καθηγητών

- Εξειδικευμένο δίκτυο εκπαιδευτικών πρόληψης και αντιμετώπισης θεμάτων εκφοβισμού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν και οι δράσεις και δημιουργίες 17.400 μαθητών και μαθητριών από 505 σχολεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο της σχολικής δράσης «Μίλα Τώρα», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για 11η χρονιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το «YouSmile».

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας και «Χαμόγελο του Παιδιού» ανανεώνουν τη συνεργασία τους