Διασυρμός ανήλικων με τη «βοήθεια» της τεχνολογίας - 15χρονος «έγδυσε» 12χρονες μέσω εφαρμογής
Από μια φωτογραφία που έβγαλε κάποια στιγμή ανέμελη και ανέβασε σε διαδικτυακή της σελίδα, στην ίδια αλλά χωρίς ρούχα, που κάποιος αφαίρεσε με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Μέσω ενός ειδικού προγράμματος που χρησιμοποιεί το μοντέλο της τεχνητής νοημοσύνης και αφού σκανάρει τις εικόνες αντιλαμβάνεται όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, το σχήμα και τις αναλογίες του γυμνού σώματος.
Τα θύματα διασύρονται ανυποψίαστα, με το όλο θέμα να φτάνει από το εξωτερικό και στην Ελλάδα. 15χρονος από τον Ασπρόπυργο προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα επειδή όπως διαπιστώθηκε ανέβασε στο διαδίκτυο, επεξεργασμένες εικόνες δύο 12χρονων κοριτσιών που δεν γνώριζαν το παραμικρό.
Ο Μανώλης Σφακιανάκης πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας CSI μιλώντας στο Mega εξήγησε τους κινδύνους, τα κενά στη νομοθεσία και το πόσο εύκολα από μία και μόνο φωτογραφία, μπορεί να παγιδευτεί και να διασυρθεί ο καθένας.
Οι δύο 12χρονες στον Ασπρόπυργο έμαθαν τυχαία τα όσα συνέβαιναν πίσω από την πλάτη τους. Όταν οι φωτογραφίες τους επεξεργάστηκαν και άρχισαν να διακινούνται στο διαδίκτυο δίχως τα ρούχα που φορούσαν.
Οι εν λόγω φωτογραφίες αποτελούν προϊόν επεξεργασίας σε πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα δυο κορίτσια έχουν τις ίδιες φωτογραφίες ανεβασμένες στα προφίλ τους στο Instagram αλλά με ρούχα και προκύπτει ότι ο 15χρονος τις απέσπασε για να τις επεξεργαστεί.
Ο 15χρονος πάντως αρνήθηκε ότι ο ίδιος προχώρησε στην επεξεργασία των εικόνων. Υποστήριξε ότι βρήκε τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο και τις έστειλε σε φίλους του, επειδή όπως ανέφερε θεώρησε πως τις είχαν ανεβάσει οι 12χρονες.
Οι γονείς των δύο παιδιών κατέθεσαν μήνυση και κατέθεσαν εκτυπωμένες τις φωτογραφίες που είχαν κατασκευαστεί.
To θέμα απασχολεί το τελευταίο διάστημα έντονα την αστυνομία καθώς οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν αντίστοιχα προγράμματα που γδύνουν ανθρώπους ακόμα και της διπλανής πόρτας εν αγνοία τους, έχουν γίνει από τις δημοφιλέστερες στο διαδίκτυο.
Τις διαστάσεις του προβλήματος επιχείρησε να αναδείξει πρόσφατα και το BBC, με μαρτυρίες θυμάτων να καθηλώνουν.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα έμαθαν τυχαία για τη διακίνηση εικόνων τους.
«Θυμάμαι αυτό το συναίσθημα. Ήταν σαν να ένιωσα μια έξαψη στο πρόσωπό μου, ένιωσα τον πανικό να με κατακλύζει. Δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά εκείνη την στιγμή. Έριξα παγωμένο νερό στο πρόσωπό μου για να ηρεμήσω τον εαυτό μου και ήταν ακριβώς εκείνη την στιγμή που σκέφτηκα "περίμενε, δεν είσαι καν εσύ αυτή"».
Οι δημιουργοί των προγραμμάτων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει παρανομία από την δική τους πλευρά αφού τα δεδομένα δεν αποθηκεύονται από εκείνους. Τονίζουν ότι τα μοντέλα δεν φτιάχτηκαν για τους σκοπούς που πλέον προβληματίζουν τις Αρχές.
Οι αστυνομικές έρευνες στον Ασπρόπυργο συνεχίζονται και για την υπόθεση που προκαλεί έντονο προβληματισμό έχει ήδη ενημερωθεί η Εισαγγελία Ανηλίκων.
Δείτε το βίντεο του Mega: