Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Στο «φως» νέα σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Μενίδι
Εκεί όπου οι αρχαίοι δρόμοι συναντούν τα σημερινά προάστια της Φυλής και των Αχαρνών, το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν με έναν τρόπο που αποκαλύπτει τις βαθιές ρίζες της περιοχής στην κλασική αρχαιότητα. Η γη στις συγκεκριμένες περιοχές φαίνεται να κρατά μυστικά αιώνων, έτοιμα να ξεπροβάλλουν στο φως και να θυμίσουν τα επιτεύγματα των ανθρώπων, που ζούσαν στη δυτική Αττική, πολλούς αιώνες πριν από την εποχή μας...
Οι αρχαίοι κάτοικοι της Αττικής, οι πρόγονοί μας, με τη σοφία και την τεχνογνωσία τους, δημιούργησαν υποδομές που, ακόμα και σήμερα, μας αφήνουν άφωνους με την πολυπλοκότητα και την αντοχή τους στον χρόνο.
Η αρχαιολογική ανακάλυψη στο ρέμα της Εσχατιάς
Η περιοχή της Φυλής και των Αχαρνών, δύο από τα πιο ιστορικά προάστια της Αττικής, ανέδειξαν για ακόμη μία φορά το αρχαίο τους παρελθόν, αφού οι πολύ πρόσφατες ανακαλύψεις -που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα ακόμα- στο ρέμα της Εσχατιάς προσθέτουν ένα ακόμα κεφάλαιο στην πλούσια ιστορία τους.
Κατά τη διάρκεια εκτελούμενων έργων στο ρέμα της Εσχατιάς, που πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπό την εποπτεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποκαλύφθηκε ένα αρχαίο σύστημα αγωγών εντός της κοίτης του ρέματος. Το σύστημα αυτό περιλάμβανε αγωγούς λαξευμένους στο φυσικό βράχο, κτιστές ανωδομές, φρεάτια, καθώς και άλλες σχετικές διαμορφώσεις, όπως κλίμακες πρόσβασης και δεξαμενή.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Όπως ανέφερε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στο Newsbomb.gr, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υδραυλικό έργο εξυπηρετούσε τη συγκέντρωση των υδάτων της περιοχής για κάποια επεξεργασία και στη συνέχεια τη διοχέτευσή τους προς τα δυτικά, προς την περιοχή του σημερινού δήμου Ζεφυρίου. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον χώρο υποδηλώνουν ότι η χρήση του συστήματος αυτού εγκαταλείφθηκε μετά τον 4ο αιώνα π.Χ..
Η νέα αυτή ανακάλυψη στο ρέμα της Εσχατιάς, στο φυσικό όριο μεταξύ των δήμων Αχαρνών και Φυλής, αναδεικνύει τη σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα και αποδεικνύει για άλλη μία φορά τη σύνδεση του σύγχρονου τοπίου με την πλούσια ιστορική κληρονομιά της Αττικής. Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, με την ελπίδα ότι θα έρθουν στο φως ακόμη περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τις τεχνικές ικανότητες των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.
Τα έργα αυτά, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του αρχαίου πολιτισμού και δείχνουν πώς οι πρόγονοί μας διαχειρίζονταν την καθημερινότητά τους με τρόπο οργανωμένο και τεχνολογικά προηγμένο για την εποχή τους. Σήμερα, τέτοιες ανακαλύψεις μας υπενθυμίζουν ότι η διαχείριση των φυσικών πόρων και η φροντίδα του περιβάλλοντος ήταν αξίες ριζωμένες στην κουλτούρα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Σημαντικά κέντρα δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα στην Δυτική Αττική
Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στο ρέμα της Εσχατιάς, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Newsobmb.gr, είναι ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της αδιάκοπης ιστορικής συνέχειας. Κατά τη διάρκεια έργων διευθέτησης του ρέματος, ανακαλύφθηκε το αρχαίο σύστημα αγωγών και δεξαμενών στην περιοχή της Φυλής. Το σύστημα αυτό περιλάμβανε αγωγούς λαξευμένους στο φυσικό βράχο, κτιστές ανωδομές, φρεάτια, καθώς και άλλες διαμορφώσεις, όπως κλίμακες πρόσβασης και δεξαμενή.
Η ανακάλυψη αυτή στο ρέμα της Εσχατιάς έρχεται να προστεθεί σε άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των Αχαρνών και της Φυλής, ενισχύοντας την εικόνα αυτών των περιοχών ως σημαντικών κέντρων δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα.