Επάγγελμα Ναυαγοσώστης: Τα μυστικά των ηρώων του καλοκαιριού και ο εφιάλτης του σιωπηλού θανάτου

Η Νάντια Αλεξίου είναι ναυαγοσώστρια εδώ και αρκετά χρόνια. Μιλώντας στην κάμερα του Newsbomb.gr, μας εκμυστηρεύεται τα «μυστικά», τους φόβους αλλά και τα ευτράπελα, από το λειτούργημά της, που μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανάμεσα στην απόλαυση και την τραγωδία του ελληνικού καλοκαιριού...
Επάγγελμα Ναυαγοσώστης: Τα μυστικά των ηρώων του καλοκαιριού και ο εφιάλτης του σιωπηλού θανάτου
2'

Είναι οι «ήρωες» του καλοκαιριού, οι άνδρες και οι γυναίκες που φροντίζουν οι στιγμές διασκέδασης και απόλαυσης του ελληνικού καλοκαιριού, να μην καταλήγουν σε τραγωδίες. Δεν τα καταφέρνουν πάντα – ενώ δεν βρίσκονται και παντού. Ο αριθμός των εκατοντάδων πνιγμένων ανθρώπων κάθε καλοκαίρι, καταδεικνύει ότι το λειτούργημα του ναυαγοσώστη, θα πρέπει να αναβαθμιστεί επειγόντως…

Η Νάντια Αλεξίου είναι εκ των πιο έμπειρων ναυαγοσωστριών, έχοντας λάβει όλες τις πιστοποιήσεις, ενώ κάθε καλοκαίρι εργάζεται σε δημοφιλείς και μη παραλίες σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, η ναυαγοσώστρια περιγράφει τις δυσκολίες, τα «πρέπει και δεν πρέπει» του επαγγέλματος, ενώ μοιράζεται και τις εμπειρίες της από το λειτούργημα αυτό, το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολό από όσο μπορεί να φαίνεται στους λουόμενους…

«Δεν είναι μόνο η καλή γνώση της θάλασσας, είναι κι η ενσυναίσθηση, ακόμα και το προαίσθημα, το θάρρος και η προσοχή στο 100% ακόμα και στις πιο ακίνδυνες ώρες», εξηγεί. «Η εκπαίδευση είναι το βασικό, αλλά ακόμα κι αυτή δεν αρκεί και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε συμβάν στο νερό. Πρέπει να αντιλαμβάνονται στην ολότητά του το αίσθημα του καθήκοντος», προσθέτει.

nantia-alexiou.jpg

Το… Baywatch έχει κάνει και καλό και κακό στην αντίληψη του κόσμου και των ίδιων των ναυαγοσωστών, προσθέτει, ενώ περιγράφει και τον νούμερο ένα «εφιάλτη»:

«Πνιγμός, ο σιωπηλός θάνατος. Οι περισσότεροι γίνονται στα 10 μέτρα εκεί που σκάει το κύμα. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν ενώ συμβαίνει δίπλα τους. Ο εχθρός μας είναι η ησυχία. Η πολλή ησυχία μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να μάθεις να ερμηνεύεις ακόμα και το βλέμμα ενός λουόμενου, που εκείνη τη στιγμή μπορεί να χαροπαλεύει και να μην έχει καταλάβει κανείς τίποτα», σημειώνει.

Ωστόσο, «το αίσθημα όταν έχεις σώσει μια ζωή, ειδικά όταν σου μεταφέρει αυτός ο άνθρωπος την ευγνωμοσύνη του, δεν περιγράφεται με τίποτα», καταλήγει.

Η Νάντια Αλεξίου μοιράστηκε με το Newsbomb.gr και ιστορίες με… συναδέλφους της που δεν ήξεραν κολύμπι (!), τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα στον κλάδο, αλλά και τους επιχειρηματίες που… απαγορεύουν τη χρήση σφυρίχτρας ακόμα και σε κατάσταση κινδύνου, «για να μην αναστατωθούν οι πελάτες»!

Δείτε τη συνέντευξη της ναυαγοσώστριας Νάντιας Αλεξίου στο Newsbomb.gr: