Η πλούσια ιστορία της ΔΕΘ: Η «γέννηση» της ιδέας, οι καινοτομίες και η ξενάγηση «επόμενης γενιάς»
Το διάστημα 07 – 15 Σεπτεμβρίου, η «μητέρα» των εκθέσεων στην Ελλάδα ανοίγει ξανά τις πύλες της. Η Θεσσαλονίκη «φορά» κι εφέτος τα καλά της, προκειμένου να φιλοξενήσει την 88η ΔΕΘ.
Στην κορυφαία εκδήλωση της χώρας με εμπορικό και οικονομικό αποτύπωμα, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.300 εκθέτες (έμμεσοι και άμεσοι), ενώ οι θεματικές της, Akademia, Ενέργεια – Κυκλική Οικονομία, Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Cosmos – Διεθνείς Συμμετοχές, Περιφέρειες – Γεύσεις από Ελλάδα, Γαστρονομία – Ξένες και Ελληνικές Λιανικές Πωλήσεις, Έπιπλα – Οικιακός Εξοπλισμός, Δημόσιοι Φορείς – Οργανισμοί και Hobby Festival θα παρουσιάσουν τα τελευταία νέα και στοιχεία από την αγορά και την οικονομία.
Τιμώμενη χώρα για εφέτος είναι η Γερμανία, ενώ, οι κρατικές, διεθνείς συμμετοχές ανέρχονται στις 25, έναντι 18 πέρυσι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χώρες που λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Ιαπωνία, οι Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, το Εκουαδόρ και το Κόσοβο.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το πλέον εμβληματικό γεγονός για την πόλη, διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο από το 1926. Η ΔΕΘ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όχι μόνο των αναμνήσεων της Θεσσαλονίκης αλλά και της ιστορίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της.
Η μοναδική ιστορία αυτής της έκθεσης – ορόσημο
Οι πρώτες εκθέσεις με τη σύγχρονη μορφή τους εμφανίσθηκαν στην Ελλάδα, μερικές δεκαετίες μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.
H πρώτη έκθεση στην Ελλάδα διοργανώθηκε το 1859 στην Αθήνα με την επωνυμία «Ολύμπια», ως μία προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας. Η συγκεκριμένη έκθεση επαναλήφθηκε άλλες τρεις φορές το 1870, 1875 και το 1888, όταν και κτίστηκε το εμβληματικό Ζάππειο Μέγαρο.
Παρά τις όποιες προσπάθειες, αυτές οι εκθέσεις δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το τοπικό και εθνικό επίπεδο και να εδραιωθούν. Ως αποτέλεσμα, μία πόλη χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες, αλλά και εγκαταστάσεις, όπως η Θεσσαλονίκη, να αναδειχθεί σε κέντρο των Διεθνών Εκθέσεων στην Ελλάδα.
Μέσα στο γενικότερο κλίμα του Μεσοπολέμου, το 1925, μόλις δώδεκα χρόνια μετά την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος, «γεννήθηκε» η ιδέα ίδρυσης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, από τον Νικόλαο Γερμανό.
Η προετοιμασία της πρώτης ΔΕΘ συνάντησε πολλά και σημαντική εμπόδια, όμως, με την επιμονή του Νικόλαου Γερμανού και την υποστήριξη των τοπικών δυνάμεων, τα εμπόδια ξεπεράσθηκαν και τελικά, το πρωί της 3ης Οκτωβρίου 1926, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης, η οποία έλαβε χώρα στο Πεδίο του Άρεως, που βρίσκεται στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της πόλης και λίγα μέτρα από τη σημερινή θέση της έκθεσης.
Το κλίμα στη διοργάνωση ήταν πανηγυρικό. Συνολικά, συμμετείχαν περισσότεροι από 600 εκθέτες και 150.000 επισκέπτες, καλύπτοντας επιφάνεια περίπου 7.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτά τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, αν συνυπολογισθεί ότι ο πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνούσε εκείνη την εποχή τους 180.000 κατοίκους.
Αναγκαστική παύση λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Μετά την επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης της ΔΕΘ, το 1926, άρχισαν εκ νέου οι διενέξεις και οι αμφισβητήσεις. Ωστόσο και πάλι η επιμονή του Γερμανού, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ισχυρή σύμπραξη υποστηρικτών της επανάληψης της Έκθεσης.
Μετά και τη 2η διοργάνωση της ΔΕΘ, η έκθεση πλέον εξελίσσεται σε θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη χώρα γενικότερα. Αναπτύσσεται διαρκώς, αυξάνοντας τόσο τον αριθμό των εκθετών, όσο και των επισκεπτών της, ενώ, ολοένα και διεθνοποιείται, με διαρκώς αυξανόμενες τις επίσημες κρατικές συμμετοχές από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Η έκθεση επαναλήφθηκε μέχρι το 1939 στο χώρο του Πεδίου του Άρεως, ενώ, το 1940 πριν ακριβώς το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερο χώρο στο σημείο που λειτουργεί έως σήμερα. Η 15η ΔΕΘ του 1940 ήταν και η τελευταία προπολεμική έκθεση, καθώς στα χρόνια του πολέμου, η έκθεση ανέστειλε τη λειτουργία της.
Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, τα περίπτερα της Έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν ως αποθήκες, ενώ, πριν αποχωρήσει η «Βέρμαχτ», επέλεξε να ανατινάξει μία σειρά από σημαντικά κτήρια, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο –καίριας σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας– θεσμός για μία ολόκληρη δεκαετία, από το 1941 έως το 1950.
Η ΔΕΘ κατά τη μεταπολεμική περίοδο
Η Έκθεση – θεσμός επανήλθε δυναμικά το 1951. Η πρώτη μεταπολεμική διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, τόσο ως προς τις συμμετοχές των εκθετών, όσο και την ανταπόκριση των επισκεπτών.
Μετά την πρώτη μεγάλη μεταπολεμική έκθεση, η ΔΕΘ ακολούθησε συνεχή ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, από το 1951 μέχρι και το 1966, οι επισκέπτες της ΔΕΘ είχαν τριπλασιασθεί και έφθασαν στους 1.634.542 επισκέπτες, το 1966. Αυτός ο αριθμός ήταν ασύλληπτος για την εποχή, αν συνυπολογισθεί ότι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή ήταν περίπου 300.000 κάτοικοι και ολόκληρης της χώρας ήταν περίπου 8.500.000 κάτοικοι.
Η χρονιά του 1966 αποτελεί και το απόλυτο ρεκόρ επισκεψιμότητας στη ΔΕΘ, μέχρι και σήμερα. Την περίοδο εκείνη, παρουσιάζονταν από διάφορα κράτη τα τεχνολογικά τους επιτεύγματα. Μάλιστα, ένα από αυτό ήταν και το πλέον καινοτόμο· πρόκειται για τα είδη ατομικής ενέργειας, που παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ακόμη, τις δεκαετίες 1950 και 1960, μέσα στο ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση αντιμετώπισαν τη ΔΕΘ ως ένα πεδίο αντιπαράθεσης και μίας ευκαιρία πρώτης τάξεως να επιδείξουν τις επιτυχίες και τα βήματα προόδου τους, στη διαστημική τεχνολογία.
Επιπλέον, ενδεικτικό της δυναμικής που είχε αποκτήσει η ΔΕΘ την περίοδο 1951 – 1973, είναι το γεγονός ότι αρκετές ελληνικές ταινίες της εποχής είχαν σκηνές μέσα στους χώρους της έκθεσης ή ακόμη και όλη η πλοκή τους διαδραματιζόταν μέσα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων ταινιών είναι η ταινία του 1963, «Κάτι και να καίει» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, καθώς και η ταινία του «Ο Ανακατωσούρας» (1967) του Γρηγόρη Γρηγορίου.
Η ΔΕΘ τη σημερινή εποχή: Η «στροφή» στην εξειδίκευση και η ξενάγηση «νέας γενιάς»
Μετά το 1974, παράλληλα με τη ΔΕΘ, που συνέχισε να διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη, αναπτύχθηκαν κι άλλες κλαδικές εκθέσεις με εξειδικευμένο προσανατολισμό. Αυτές συγκέντρωναν το ενδιαφέρον χιλιάδων επαγγελματιών κάθε κλάδου.
Η πρώτη προσπάθεια διοργάνωσης κλαδικών εκθέσεων έρχεται το 1973, με τη Διεθνή Έκθεση Γούνας και τη Διεθνή Έκθεση MARMIN. Οι εκθέσεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και τα επόμενα χρόνια, εφαρμόσθηκε στη ΔΕΘ, η παρουσίαση προϊόντων ομαδοποιημένων ανά κλάδο.
Αυτή η μέθοδος οδήγησε τελικά στην ανάδειξη πολλών και σημαντικών κλαδικών εκθέσεων που εξελίχθηκαν σε θεσμό για την εκθεσιακή βιομηχανία της χώρας. Τα πρώτα χρόνια, αναδείχθηκαν συνολικά 27 κλαδικές εκθέσεις, ενώ, έως το 2009 είχαν φθάσει περίπου τις 20.
Κατά την περίοδο από το 1974 και ύστερα, εμφανίζεται μία σημαντική αλλαγή στο τοπίο των εκθέσεων, όπου καταγράφεται «στροφή» στην πολυλειτουργικότητα. Η τεχνολογία, πλέον, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διεξαγωγή της εμβληματικής Έκθεσης, με στόχο να προσφέρεται η απόλυτη εμπειρία (σε συνδυασμό με απόκτηση γνώσεων) στο κοινό.
Μέσω ψηφιακών εφαρμογών αλλά και ενός παιχνιδιού, ο κόσμος μπορεί να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ανακαλύπτοντας τη σπάνια αρχιτεκτονική των περιπτέρων, επιλέγοντας αυτά που τον ενδιαφέρουν και λαμβάνοντας πληροφορίες για τους εκθέτες της εποχής.
Τα θεματικά αφιερώματα της 88ης ΔΕΘ
Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ αναπτύσσεται στο περίπτερο 13, σε επιφάνεια 6.000 τετραγωνικών μέτρων, απαρτίζεται από 135 εταιρείες, οργανισμούς, ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και δίκτυα συνεργασίας, ενώ, η γερμανική αποστολή αποτελείται από 400 άτομα κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη φορέων και επιχειρήσεων.
Αναλυτικά, εκπροσωπούνται οι κλάδοι: Κατασκευές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και περιβαλλοντική τεχνολογία, ψηφιακή οικονομία, βιομηχανία Υγείας και ιατρική τεχνολογία, εκπαίδευση και έρευνα, logistics, μεταφορές και υπηρεσίες, ενώ πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων.
Η συμμετοχή της Γερμανίας παρουσιάζεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, οργανώνεται από τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Λειψίας, ενώ, στο πολιτιστικό και επιχειρηματικό πρόγραμμα συμβάλλουν η Πρεσβεία της Γερμανίας, το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής η ΔΕΘ – HELEXPO σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Λειψίας διοργανώνουν Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων (Β2Β) με εταιρείες από τη Γερμανία. Ήδη έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα περίπου 400 εταιρείες από τους κλάδους: ενέργεια – κυκλική οικονομία – αγροτεχνολογία – γαστρονομία / τουρισμός – διατροφή – τοπικές γεύσεις – φαρμακευτικά και καλλυντικά – εφοδιαστική αλυσίδα ηλεκτρικά οχήματα και θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 800 ραντεβού.
Το περίπτερο της Γερμανίας θα εγκαινιάσουν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανικής κυβέρνησης, Ρόμπερτ Χάμπεκ, παρόντος του Υπουργού Τροφίμων και Γεωργίας, Τσεμ Οζντεμίρ, ενώ, προγραμματίζονται πλήθος διμερών επαφών μεταξύ μελών της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης.
Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συμμετέχει για 7η φορά, 47 Επιμελητήρια δίνουν το «παρών» με 350 επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ ξεχωριστές συμμετοχές έχουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Επιμελητήριο Ημαθίας.
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αναπτύσσει στο Περίπτερο 16 και τη θεματική ενότητα THESSBUILDING, με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της κατασκευής, του εξοπλισμού ξενοδοχείων, της επίπλωσης σπιτιών, της θέρμανσης και των επισκευών μεταλλικών προϊόντων.
Το αφιέρωμα της Akademia, που γίνεται εφέτος σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και πόλος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Στο περίπτερο 17 συμμετέχουν 74 συνολικά εκθέτες καλύπτοντας 2.240 τετραγωνικών μέτρων, ανάμεσα στους οποίους 18 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από Ελλάδα και Κύπρο, 7 φοιτητικές αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου με τους εποπτευόμενους φορείς, εταιρείες τεχνολογίας, start ups, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το Enterprise Greece, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, καθώς και το Υπερταμείο GROWTHFUND, με συμμετοχή δώδεκα εταιρειών.
Στην 88η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Akademia συμμετέχει και το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, που γιορτάζει τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση, με μία μοναδική θεματική έκθεση, η οποία θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα πρωτοποριακά επιστημονικά του επιτεύγματα, αλλά και την επίδραση αυτών στην καθημερινότητα, μέσα από ένα ταξίδι στις επτά δεκαετίες επιστημονικών ανακαλύψεων και καινοτομιών του οργανισμού. Συντελεστές είναι το CERN, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και βέβαια η ΔΕΘ – HELEXPO.
Δυναμική παρουσία στο περίπτερο 17 με εκδηλώσεις και με τον κύκλο συζητήσεων Growthfund Agora, στις οποίες θα αναλυθούν οι αναπτυξιακές ευκαιρίες της Ελλάδας σε μία σειρά από καίριους τομείς, θα έχουν το Υπερταμείο / Growthfund και οι θυγατρικές του εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΘ – HELEXPO.
Στο αφιέρωμα της ενέργειας, μαζί με τη δόμηση και την ανακύκλωση, θα συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικές εταιρείες που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα, με περισσότερες από εξήντα συμμετοχές.
Το Hobby Festival έρχεται να εμπλουτίσει τα ειδικά αφιερώματα της εφετινής ΔΕΘ, προσφέροντας μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα χόμπι από επαγγελματίες και οργανισμούς. Αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ – HELEXPO με το skywalker.gr – Εργασία στην Ελλάδα.
Πολυδιάστατο σε περιεχόμενο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ, που αντλεί έμπνευση από τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία, την τεχνολογία και τον αθλητισμό, πέραν του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους.
Συγκεκριμένα, θα… φωτιστεί εφέτος ο ουρανός της Θεσσαλονίκης με το μεγαλύτερο drone light show που έχει λάβει χώρα στην Ελλάδα έως σήμερα. Σε ανάμνηση της ρίψης πυροτεχνημάτων που παραδοσιακά διοργανωνόταν στη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της εφετινής διοργάνωσης, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Θεσσαλονίκης τρία drone light shows, τα οποία σχεδιάζονται από μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στο σχεδιασμό τέτοιων θεαμάτων, το Grizzly Entertainment. Τα τρία drone shows θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο (07 – 08 Σεπτεμβρίου) αλλά και στις 15/09 στις 21:00, με περίπου 500 drones και διάρκεια 15 λεπτών.
Στο Περίπτερο 6 θα πραγματοποιείται καθημερινά γιορτή γευσιγνωσίας από Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ θα «στρώσουν το τραπέζι» στους επισκέπτες. Συμμετέχουν η Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Στο Περίπτερο 1 και στον Υπαίθριο Χώρο 14 θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δράσεις από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συναντήσεις με Ολυμπιονίκες, Ποδόσφαιρο 5×5, Καλαθοσφαίριση και Τοξοβολία.
Περισσότερα από 1.000 μικρά και μεγάλα δώρα προσφέρει το «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού». Καθημερινά, περισσότερα από 100 μαγνητάκια, με το λογότυπο της ΔΕΘ – HELEXPO και το σύμβολο, τον πύργο του ΟΤΕ, θα βρίσκονται κρυμμένα σε όλους τους χώρους της ΔΕΘ (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Όσοι βρίσκουν τα μαγνητάκια του κρυμμένου θησαυρού, σκανάρουν το QR code και βλέπουν αμέσως τι κέρδισαν. Όλα τα μαγνητάκια κερδίζουν μικρά ή μεγάλα δώρα.
Στο περίπτερο 12 φιλοξενείται το Digital Legacy, που δίδει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη των δεκαετιών του 1920 και του 1950, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και μία έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων.
Επίσης, μία μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει κάθε βράδυ το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του διεθνούς και εγχώριου μουσικού στερεώματος έρχεται στην 88η ΔΕΘ με τα Music Events Live.
Στο επίπεδο των συνεδρίων, αυτό του Economist θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ενώ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ράλλυ ΔΕΘ, ένας ξεχωριστός και ιστορικός αγώνας, θα υλοποιηθεί για μία ακόμη χρονιά το 2ο Σαββατοκύριακο.