Μέγαρα: Η «Ηθική Φάρμα» σωτηρίας - Το ζευγάρι που τα παράτησε όλα και διασώζει ζωάκια

Σε μια απομονωμένη φάρμα στα Μέγαρα, ο Αλέξανδρος και η Γιώτα έχουν δημιουργήσει έναν παράδεισο για ζώα που έχουν διασωθεί - Στην «Ηθική Φάρμα», φιλοξενούνται περισσότερες από 30 «ψυχές», προσφέροντάς τους αγάπη και φροντίδα - Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο αγρόκτημα που σφύζει από ζωή και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες του
Μέγαρα: Η «Ηθική Φάρμα» σωτηρίας - Το ζευγάρι που τα παράτησε όλα και διασώζει ζωάκια
3'

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων που είναι σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, το Newsbomb.gr επισκέφθηκε μια «Ηθική Φάρμα». Σε απομονωμένη αγροικία στα Μέγαρα, μόλις 40 χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα, ένα ζευγάρι, ο Αλέξανδρος Γαρούφος και η Παναγιώτα Γούναρη, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «βασίλειο» προστασίας και φροντίδας ζώων. Στο αγρόκτημά τους, γνωστό ως «Ηθική Φάρμα», φιλοξενούν και προστατεύουν όσα περισσότερα ζώα μπορούν, παρέχοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Το αγρόκτημα «σφύζει» από ζωή, με ζώα όπως αγριοκάτσικα, κουνέλια, πάπιες, χήνες, γουρουνάκια και γαϊδουράκια να έχουν βρει καταφύγιο. Εκτός από αυτά, στον χώρο φιλοξενούνται και ζώα που διασώθηκαν από φυσικές καταστροφές, όπως οι μεγάλες πλημμύρες και πυρκαγιές, που έπληξαν την περιοχή. Συνολικά, περισσότερες από 30 «ψυχές» ζουν σήμερα στην «Ηθική Φάρμα», όπως αποκαλούν τα ζώα τους ο Αλέξανδρος και η Γιώτα.

«Έβλεπα τα ζώα με περισσότερη ευαισθησία. Έτσι απέκτησα ένα όνειρο να δημιουργήσω κάποτε μια φάρμα, όπου θα διασώζουμε ζώα όλων των ειδών. Για εμάς, όλα τα ζώα έχουν την ίδια αξία και έτσι φτάσαμε εδώ», δηλώνει ο Αλέξανδρος Γαρούφος στην κάμερα του Newsbomb.gr. Πολλά από τα ζώα που ζουν μαζί τους προέρχονται από δύσκολες καταστάσεις, όπως γουρουνάκια και προβατάκια που διασώθηκαν από σφαγές, αλλά και σκυλιά που γλίτωσαν από τις πυρκαγιές.

015.jpg

Το έργο του ζευγαριού δεν έχει οικονομικά οφέλη, καθώς όπως αναφέρουν, «η αγάπη είναι το μόνο μέλημά μας». Η φάρμα δεν λαμβάνει επιδοτήσεις ή χορηγίες, και τα χρήματα για τη συντήρησή της προέρχονται από προσωπικούς πόρους και τις πωλήσεις προϊόντων όπως μπλουζάκια, καπέλα και άλλα αντικείμενα με σύμβολα της φάρμας. «Όσο μας στηρίζει ο κόσμος, τόσα περισσότερα ζώα θα μπορούμε να διασώζουμε», προσθέτει ο Αλέξανδρος Γαρούφος.

Η κύρια μέθοδος στήριξης της φάρμας είναι η φιλοξενία ζώων. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δώσουν το ζωάκι τους για φιλοξενία, κάτι που βοηθά στην οικονομική επιβίωση της φάρμας.

001.jpg

Μια συνηθισμένη ημέρα στη φάρμα ξεκινά νωρίς το πρωί με το τάισμα των ζώων, ακολουθεί η καθαριότητα και η φροντίδα τους, ενώ συχνά προκύπτουν «ζημιές», καθώς κάποιο γουρουνάκι ή άλλο ζωάκι μπορεί να έχει προκαλέσει αναστάτωση. «Ο χρόνος περνάει σαν νερό», λέει το ζευγάρι, περιγράφοντας το καθημερινό του πρόγραμμα.

018.jpg

Το ζευγάρι έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε ένα από τα ζώα της φάρμας, τον κύριο Φανούρη, ένα πρόβατο που έχει υιοθετήσει. «Είναι ένα ζωάκι που ο κόσμος δεν το έχει σε μεγάλη εκτίμηση, αλλά εδώ μπορείς να καταλάβεις ότι δίνοντάς του αγάπη, μπορεί πραγματικά να σου δώσει ό,τι και ένα σκυλί», δηλώνουν με ενθουσιασμό.

004.jpg

Η «Ηθική Φάρμα» του Αλέξανδρου και της Γιώτας αποτελεί έναν χώρο που δείχνει την αφοσίωση και την αγάπη της στα ζώα, δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή και ελπίδα.

014.jpg

Δείτε περισσότερα για τη δράση του Αλέξανδρου και της Γιώτας μέσα από τους λογαριασμούς του 5pinscher_family στην ιστοσελίδα τους 5pinscherfamily, σε Instagram και TikTok.