Η μόνιμη λύση για τη λειψυδρία: Τεχνητές βροχές πάνω από τον Μόρνο - Έτσι λύθηκε το πρόβλημα το 1990
Πρόκειται για τα εφαρμόσιμα εδώ και δεκαετίες, και όλο και πιο αποτελεσματικά όσο προχωράει η τεχνολογία, προγράμματα τροποποίησης καιρού και εν προκειμένω, αύξησης των βροχοπτώσεων, που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας.
Αν αυτά τα προγράμματα φαίνονται σε κάποιον… επιστημονική φαντασία ή «επικίνδυνα» για κάποιον λόγο, αρκεί να αναφέρουμε ότι εφαρμόζονται ήδη, από τις μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη λειψυδρία της Αττικής του 1990 και σήμερα σε όλη τη Μέση Ανατολή, μέχρι και την Καλιφόρνια, που έχει το ίδιο κλίμα με την Ελλάδα.
Ο Γιώργος Φαραζουλής εξηγεί στο Newsbomb.gr ότι τα προγράμματα αυτά, ελάχιστα δαπανηρά και εύκολα στην εφαρμογή τους, αποτελούν «καταπληκτικές λύσεις» για μια σειρά λόγων, κατά των οποίων η ανθρωπότητα θέλει να τιθασεύσει τα μετεωρολογικά φαινόμενα.
«Τα προγράμματα αυτά έχουν προχωρήσει πολύ και είναι εξαιρετικά επίκαιρα, αλλά και επιτακτικά, για τη χώρα μας», σημειώνει.
Τέτοια είναι:
-Αύξηση βροχοπτώσεων
-Καταστολή χαλαζιού
-Μείωση χιονιού
-Διάλυση ομίχλης
Σημειωτέων, ότι προγράμματα καταστολής χαλαζιού εφαρμόζονται συστηματικά σε περιοχές της Μακεδονίας, που πλήττονται συχνά από το φαινόμενο.
Ο ειδικός μετεωρολόγος εξηγεί: «Το μετεωρολογικό ραντάρ ανιχνεύει την ποσότητα νερού που υπάρχει σε σύννεφα που πληρούν κάποια χαρακτηριστικά. Τότε, απογειώνονται ειδικά διαμορφωμένα αεροπλάνα, δικινητήρια και μικρά σε μέγεθος, εξοπλισμένα με σχάρες, που εμπεριέχουν αλάτι. Το ραντάρ καθοδηγεί το αεροπλάνο, στο κατάλληλο σύννεφο, κι εκεί απορρίπτει το αλάτι, προκαλώντας βροχή».
Τα προγράμματα αυτά εκπονούνται μόνο τον χειμώνα φυσικά, ενώ ο στόχος -και όπως έγινε το 1990- είναι το νερό να πέσει στους υδάτινους αποταμιευτήρες που υδροδοτούν την πόλη – εν προκειμένω για την Αττική, στον Μόρνο.
«Θα μπορούσε να αναπληρωθεί σε μια χρονιά το 20% των αποθεμάτων - σε τόνους νερού αυτό είναι ένα τεράστιο μέγεθος που δύναται να μας κάνει να ξεχάσουμε τη λειψυδρία. Η επιτυχία άλλωστε το 1990 ήταν τόσο μεγάλη, που από τότε… κανείς δεν ασχολήθηκε ξανά με αυτό, μέχρι και φέτος», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.
«Ας μην ξεχνάμε, ότι η αιτία του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, μάλλον θα είναι για το νερό», καταλήγει.
Ο Γιώργος Φαραζουλής μας ενημερώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως μεγάλες έρευνες, οι οποίες υπόσχονται, ακόμα πιο εντυπωσιακά και χρήσιμα αποτελέσματα και απευθύνει αγωνιώδη έκκληση στις ελληνικές Αρχές, να εξετάσουν τις ήδη έτοιμες επιλογές τους, πριν να είναι αργά…
Δείτε τη συνέντευξη του Γιώργου Φαραζουλή στο Newsbomb.gr:
Δείτε ακόμα: Φαραζουλής στο Newsbomb.gr: «Ανοχύρωτη» η Ελλάδα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα