Ζούμε σε μια «συναισθηματικά ανάπηρη» κοινωνία – H ενσυναίσθηση μπορεί να μεταμορφώσει τη γενιά μας

Το Newsbomb.gr συνεχίζει το αφιέρωμα σε αυτό που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως τη «λύση», εφόσον καλλιεργηθεί εγκαίρως και σωστά, για την αντιμετώπιση μιας σειράς νοσηρών φαινομένων κοινωνικής παθογένειας που χαρακτηρίζουν δυστυχώς την εποχή μας και τη νεολαία μας. Η ψυχολόγος Τόνια Νικολαΐδη προτείνει την εισαγωγή προγραμμάτων συναισθηματικής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, ήδη από τη νηπιακή ηλικία.
Ζούμε σε μια «συναισθηματικά ανάπηρη» κοινωνία – H ενσυναίσθηση μπορεί να μεταμορφώσει τη γενιά μας
Η Τόνια Νικολαΐδη, Θετικός Ψυχολόγος BSc., MSc. Εκπαιδεύτρια Ενσυνειδητότητας, μίλησε στο Newsbomb.gr
Χάρης Γκίκας/Newsbomb.gr
4'

Εγωισμός (και εγωπάθεια), αδιαφορία για τα κοινά και τελικά βία, πολλή βία, ήδη από την πιο τρυφερή ηλικία. Τα νοσηρά σημεία των καιρών της εποχής μας, που διακυβεύουν το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας, τουλάχιστον έτσι όπως θα τη θέλαμε, είναι αποτέλεσμα πολυπαραγοντικών αιτιών, με μια κοινή συνισταμένη, ωστόσο. Αυτό που εκλείπει, είναι η ικανότητα να σκεφτόμαστε για τον διπλανό μας, έτσι όπως σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας.

Αυτό δεν είναι μόνο έννοια της Ηθικής, ή κάποια χριστιανικής ή φιλοσοφικής θεώρησης, αλλά ξεκινάει από κάτι πιο σύνθετο και απλό ταυτόχρονα, που εδράζεται βαθιά στην ψυχοσύνθεση του ατόμου, ήδη από την πολλή νεαρή ηλικία.

Η Τόνια Νικολαΐδη, Θετικός Ψυχολόγος BSc., MSc. Εκπαιδεύτρια Ενσυνειδητότητας, ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Newsbomb.gr, ότι η νοημοσύνη δεν είναι μόνο η γνωστική ικανότητα του ατόμου, η γνωστή μας ευφυΐα (IQ), αλλά πρόκειται για πολυπαραγοντική «κατασκευή».

007.jpg

«Ένας από αυτούς είναι το «EQ», δηλαδή η συναισθηματική νοημοσύνη. Πρόκειται για την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του, να μπορεί να τα διαχειρίζεται προς όφελός του, να κινητοποιείται προς τους στόχους ελέγχοντας την παρορμητικότητα», εξηγεί.

«Εφόσον το άτομο μπορεί να τα κάνει αυτά, στη συνέχεια έρχεται η ενσυναίσθηση, που είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνομαι τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του άλλου και να επιδεικνύω μια ευαισθησία απέναντί τους», προσθέτει.

Σήμερα, ωστόσο, «η κοινωνία μας είναι συναισθηματικά ανάπηρη. Όλες οι δυτικές κοινωνίες δίνουν έμφαση στο πρώτο και όχι στο δεύτερο. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας, που τελικά δια μέσου των αιώνων, καταπλακώνεται το ένστικτο και το συναίσθημα, και δίνεται έμφαση στη μάθηση. Το συναίσθημα ωστόσο δεν πέθανε – υπάρχει μέσα μας, αλλά πια σε λανθάνουσα μορφή, αφού δεν το αφουγκραζόμαστε και δεν το συνυπολογίζουμε», εξηγεί η ψυχολόγος.

Και το ζήτημα, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν αρκετοί, δεν είναι μόνο οι γονείς. «Η οικογένεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο άλλα όχι τον απόλυτο. Ο σύγχρονος γονιός δεν περνάει άλλωστε πολύ χρόνο με τα παιδιά του. Τα παιδιά πια έρχονται σε επαφή με άλλα πρότυπα από πολλή νεαρή ηλικία. Οι γονείς, συνήθως, δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν το παιδί τους κατάλληλα στη συναισθηματική νοημοσύνη, και λόγω έλλειψης χρόνου αλλά κι επειδή… δεν γνωρίζουν κι οι ίδιοι πώς να το κάνουν αυτό», εξηγεί.

Ωστόσο, αν αυτό άλλαζε, θεωρεί η Τόνια Νικολαΐδη, τότε «τα οφέλη θα ήταν τεράστια, εφόσον λειτουργούσαν τα άτομα και κατ’ επέκταση η κοινωνία με πρωτεύουσα αρχή το συναίσθημα. Όταν μάθουμε να ακούμε το συναίσθημά μας και να το αποδεχόμαστε – και τα αρνητικά φυσικά, όπως η λύπη ή ο φόβος – τότε καταλαβαίνουμε γιατί γεννιούνται τα συναισθήματα, κι αυτά γεννιούνται για να μας πούνε κάτι. Πρέπει να τα αποδεχόμαστε, αφού τα αναγνωρίσουμε. Συνήθως τα δύσκολα συναισθήματα είναι αυτά που μας μαθαίνουν κάτι – δεν υπάρχουν θετικά και αρνητικά για αυτό τα λέω έτσι, πάντα έχουμε να κερδίσουμε από αυτά και μας βοηθάν να καταλάβουμε ποιοι είμαστε».

Για να καταλήξει: «Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ο θεμέλιος λίθος της ψυχικής ανθεκτικότητας. Όταν ξέρω ποιος είμαι, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μου, τότε μπορώ να ανταπεξέλθω σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να ενταχθούν προγράμματα συναισθηματικής νοημοσύνης στα σχολεία – αυτό συμβαίνει ήδη σε χώρες του εξωτερικού. Μια κοινωνία αργεί να μετασχηματιστεί , ωστόσο αν έμπαιναν τέτοια προγράμματα από το νηπιαγωγείο, τότε σε 10-12 χρόνια θα βλέπαμε ραγδαία αποτελέσματα».

Δείτε τη συνέντευξη της Τόνιας Νικολαΐδη στο Newsbomb.gr:

Τόνια Νικολαΐδη Θετικός Ψυχολόγος BSc., MSc. Mindfulness Instructor NLP & Hypnotherapy Master Practitioner

τηλ: 6972092787 email: info@tonianikolaidi.gr website: www.tonianikolaidi.gr Facebook: www.facebook.com/tonianikolaidipro Instagram: www.instagram.com/tonianikolaidi_officialwww.tonianikolaidi.gr

Δείτε ακόμα: Βία ανηλίκων: Δυστυχώς μεγαλώνουμε παιδιά χωρίς συναισθηματική νοημοσύνη και αξίες