Πούτιν: Ψυχροπολεμικό απομεινάρι το ΝΑΤΟ, αυξάνει τις εντάσεις στην Ευρώπη
Γράφοντας στη γερμανική Die Zeit την Τρίτη, ο Πούτιν υπογράμμισε τον ρόλο που έπαιξαν οι Σοβιετικοί στην απελευθέρωση ευρωπαϊκών χωρών από την κατοχή των Ναζί και τίμησε τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, που «όχι μόνο υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, μα έσωσαν επίσης την Ευρώπη και τον κόσμο από την υποδούλωση».
Όπως πρόσθεσε, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου θα έπρεπε να είναι μια «κοινή νίκη για την Ευρώπη», μα οι εντάσεις ανά την ήπειρο έχουν ανακάμψει. Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε για αυτό το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως η στρατιωτική συμμαχία αποτελεί απομεινάρι της αντιπαράθεσης του Ψυχρού Πολέμου. Η επέκτασή του προς την ανατολή, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, έχει ενισχύσει την έλλειψη εμπιστοσύνης και τις εντάσεις στην ήπειρο.
Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ βελτιώθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν διακήρυξη στην οποία υποστήριζαν πως δεν θεωρούν πως είναι αντίπαλοι.
Ωστόσο η Ρωσία υποστηρίζει πως έλαβε δέσμευση πως η συμμαχία δεν θα επεδίωκε να επεκταθεί προς τα σύνορά της, η οποία εν τέλει παραβιάστηκε το 2004 όταν το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε εντάσσοντας τις χώρες της Βαλτικής και έναν αριθμό χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η κίνηση αυτή είχε χαρακτηριστεί από τον Πούτιν ως στρατηγική απειλή σε ομιλία του για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Όπως έγραψε ο Ρώσος πρόεδρος την Τρίτη, «επιπρόσθετα, πολλές χώρες τέθηκαν ενώπιον της τεχνητής επιλογής να ταχθούν είτε με τη συλλογική Δύση είτε με τη Ρωσία». Ως παράδειγμα των «συνεπειών αυτής της επιθετικής πολιτικής» ο Πούτιν παρουσίασε τα γεγονότα του 2014 στην Ουκρανία, κατηγορώντας την ΕΕ πως υποστήριξη ενεργά «το αντισυνταγματικό ένοπλο πραξικόπημα».
«Ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας έχει πλέον υποβαθμιστεί σημαντικά» προειδοποίησε. «Οι εντάσεις αυξάνονται και οι κίνδυνοι μιας νέας κούρσας εξοπλισμών γίνονται πραγματικότητα. Χάνουμε τις τεράστιες ευκαιρίες που μας προσφέρει η συνεργασία- ακόμα πιο σημαντικές τώρα που αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, όπως η πανδημία και οι κοινωνικές και οικονομικές της επιπτώσεις».
Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης μιας «εκτενούς συνεργασίας με την υπόλοιπη Ευρώπη» και πρότεινε ξανά την ιδέα ενός «κοινού χώρου συνεργασίας και ασφάλειας από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό». Σημειώνεται πως τον Απρίλιο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε καλέσει τις χώρες της ΕΕ να υπογράψουν ένα υποστηριζόμενο από τη Μόσχα σχέδιο για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Ευρασιατικής Συνεργασίας», που θα ήταν ανοιχτή σε όλες τις χώρες των δύο ηπείρων.
Με πληροφορίες από RT
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Γλυκά Νερά: Ολοκληρώθηκε η απολογία του Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της Καρολάιν