Χαμενεΐ: Κανείς δεν πρέπει να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να ξεριζώσει την Ισλαμική Δημοκρατία, στην πιο σκληρή προειδοποίησή του προς τους διαδηλωτές μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, που πυροδότησε αναταραχή σε όλη την χώρα.
Ο Αλί Χαμενεΐ.
4'

Οι διαδηλώσεις με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις οποίες προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, έχουν εξελιχθεί σε εκτεταμένες εκκλήσεις για πτώση του Χαμενεΐ, με συνθήματα όπως «Θάνατος στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Η Αμινί πέθανε τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή, σύμφωνα με τις αρχές, παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας για τις γυναίκες, που τους επιβάλλει κυρίως να φορούν την μαντίλα.

Οι διαδηλώσεις σηματοδοτούν μια από τις πιο τολμηρές προκλήσεις στη θεοκρατική εξουσία από την επανάσταση του 1979, ακόμα κι αν οι αναταραχές δεν φαίνονται να βρίσκονται κοντά στην ανατροπή του συστήματος.

Ο Χαμενεΐ συνέκρινε την Ισλαμική Δημοκρατία με ένα άκαμπτο δέντρο. «Αυτό το δενδρύλλιο είναι ένα πανίσχυρο δέντρο τώρα και κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να το ξεριζώσει», είπε σε δηλώσεις που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση.

Ορισμένες από τις πιο πολύνεκρες ταραχές έχουν σημειωθεί σε περιοχές όπου ζουν εθνοτικές μειονότητες με μακροχρόνιες δυσαρέσκειες κατά του κράτους, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων στα βορειοδυτικά και των Μπαλούτσι στα νοτιοανατολικά.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην καταστολή, συμπεριλαμβανομένων εφήβων κοριτσιών.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 παιδιά έχουν πεθάνει.

Η ιρανική ηγεσία έχει κατηγορήσει για τη βία εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων ένοπλων αυτονομιστών και δυτικών δυνάμεων, κατηγορώντας τους για συνωμοσία κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ακτιβιστές έχουν καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις αύριο

Δύο μέλη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά στο νότιο Ιράν καθώς καταδίωκαν δύο άτομα που έγραφαν γκράφιτι και συνθήματα, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν μαστίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου μιας Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών.

"Την Παρασκευή, γύρω στις 5 τοπική ώρα στην πόλη Μπεϊρόμ, δύο επιβαίνοντες σε μοτοσικλέτα, που έγραφαν συνθήματα, κυνηγήθηκαν από τους δύο αστυνομικούς", δήλωσε στο Irna ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί.

Αλλά οι δύο αστυνομικοί έπεσαν "ως μάρτυρες, την ώρα του καθήκοντος" καθώς χτυπήθηκαν "στο κεφάλι και στο στήθος" από τα πυρά των δύο μοτοσικλετιστών, οι οποίοι στο εξής αναζητούνται, πρόσθεσε το Irna.

Τα δύο θύματα είναι ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και ένα μέλος της Μπασίντζ, μιας παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής που συνδέεται με τους Φρουρούς, διευκρίνισε το Irna.

Από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας πριν από σχεδόν ένα μήνα, τουλάχιστον 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με έναν απολογισμό των επίσημων μέσων ενημέρωσης.

Άλλοι έξι επίσης έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια στο νοτιοανατολικό Ιράν, που ξέσπασαν μετά τον βιασμό μιας έφηβης που αποδίδεται σε έναν διοικητή της αστυνομίας.

Σε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα καλούν ακτιβιστές το Σάββατο

Ιρανοί ακτιβιστές έχουν καλέσει σε μαζικές διαδηλώσεις αύριο, Σάββατο, σε όλη τη χώρα, καθώς το κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε λόγω του θανάτου της Μαχσά Αμινί εισήλθε στην πέμπτη εβδομάδα του, παρά την αιματηρή καταστολή.

Η οργή για τον θάνατο της Αμινί προκάλεσε το μεγαλύτερο κύμα διαδηλώσεων και βίας στο Ιράν μετά τις διαδηλώσεις του 2019 που πραγματοποιήθηκαν κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης στη χώρα αυτή που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Τουλάχιστον 108 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 16 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στο 'Οσλο. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την λύπη της για τα τουλάχιστον 23 παιδιά που "σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας", προσθέτοντας ότι ήταν από 11 έως 17 ετών.

Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε την Πέμπτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα του, και ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ότι ορισμένοι διαδηλωτές είχαν "εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και χρηματοδοτηθεί από το εξωτερικό", σύμφωνα με δηλώσεις που επικαλείτο το Irna, το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Αχμάντ Βαχιντί υποβάθμισε επίσης το εύρος των διαδηλώσεων, μιλώντας για "κάπου 45.000 άτομα" που μετείχαν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις, σε μια χώρα άνω των 83 εκατομμυρίων κατοίκων", δήλωσε.

"Στα πανεπιστήμια, στην κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας, 18.000 άνθρωποι μετείχαν στις συγκεντρώσεις, επί ενός συνολικού αριθμού 3,2 εκατομμυρίων φοιτητών", δήλωσε επίσης.