«Όχι πανικός», συνεχίζονται οι διακοπές στη Μεσόγειο - Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις εξοχικά;

Οι επιπτώσεις του καύσωνα και των πυρκαγιών για τον τουρισμό στη Μεσόγειο προβληματίζουν για μία ακόμη φορά τα γερμανικά ΜΜΕ. 
3'

Ένα ευχάριστο νέο από το μέτωπο των πυρκαγιών στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD): «H Ολυμπία μπορεί να ανασάνει. Η πυροσβεστική κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Τοπικά πολιτικά στελέχη κατηγορούν τους οικοπεδοφάγους για τις πυρκαγιές». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία τις επόμενες ημέρες θα επικρατούν στην Ελλάδα οι συνήθεις για την εποχή θερμοκρασίες, γύρω στους 36 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο η Πυροσβεστική και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούν ότι, λόγω της ξηρασίας, παραμένει η προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας».

Μιλώντας στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρτσιτς, επισημαίνει ότι πρέπει να αυξηθούν τα μέσα για την πολιτική προστασία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «την περασμένη χρονιά κάηκαν δασικές εκτάσεις κατά 250% μεγαλύτερες από ό,τι συνήθως, κατά μέσο όρο, στην Ευρώπη. Συνολικά η ΕΕ δέχθηκε έντεκα αιτήματα για παροχή βοήθειας. Κατόπιν αυτού διπλασίασε τα πτητικά μέσα στο πλαίσιο του μηχανισμού RescEU γι αυτό το καλοκαίρι, φτάνοντας τα 24 πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Στα επόμενα χρόνια θα προστεθούν, με λίζινγκ, άλλα εννέα ελικόπτερα και δώδεκα αεροσκάφη. Μακροπρόθεσμα ούτε αυτό αρκεί, λέει ο Επίτροπος Λέναρτσιτς».

«Όχι πανικός» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Hamburger Abendblatt, που επισημαίνει: «Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν αφανίζονται ως τουριστικοί προορισμοί, παρά την κλιματική αλλαγή. Την άνοιξη και το φθινόπωρο οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο ευχάριστες. Ας ληφθεί και αυτό υπόψη στα μελλοντικά σχέδια των διακοπών μας. Το ερώτημα, εάν σε αυτή την περίπτωση μπορούν και πρέπει να αναβληθούν οι 'μεγάλες διακοπές' από τις οποίες εξαρτώνται πολλοί γονείς με παιδιά σε σχολική ηλικία, πρέπει να απαντηθεί με παιδαγωγικά κριτήρια. Δεν χρειάζεται πανικός, ακόμη και σε εποχές κλιματικής αλλαγής. Το ερώτημα πότε και που θα κάνουμε διακοπές δεν είναι αρμοδιότητα του κράτους και σίγουρα δεν απαντάται με απαγορεύσεις».

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις εξοχικά;

Το Spiegel Online εστιάζει στα εξοχικά πολυτελείας, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην Πάρο, που φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα της Μυκόνου.

Με τον διφορούμενο τίτλο «Χτισμένα στην άμμο», ο αρθρογράφος περιγράφει το δίλημμα των Ελλήνων που επενδύουν σε ένα τέτοιο εξοχικό, προσδοκώντας τεράστια κέρδη και αναφέρει ως παράδειγμα τον Ηλία Πετράκη, ιδιοκτήτη εξοχικής κατοικίας στην Πάρο: «Η λευκή, ασβεστωμένη κατοικία του διαθέτει χώρο για 16 άτομα. Αυτή η θέα, η χρήση της πισίνας και το σέρβις χρεώνονται 1.100 ευρώ την ημέρα, εκτός σεζόν. Το καλοκαίρι η τιμή είναι 2.500 ευρώ, υπεριδπλάσια από τον μέσο μηνιαίο μισθό στην Ελλάδα. Κι όμως, το οίκημα αυτό , που έχει ανακαινιστεί με υψηλό κόστος, είναι κλεισμένο για ολόκληρη τη σεζόν».

«Ο Πετράκης λέει ότι οι περισσότεροι φιλοξενούμενοί του είναι Αμερικανοί και Αυστραλοί», συνεχίζει το Spiegel Online. «Μερικές φορές έρχονται Γάλλοι, κάθε τόσο εμφανίζονται μεγάλες οικογένειες και παρέες φίλων με οικονομική επιφάνεια. Θα μπορούσε να συνεχίσει έτσι και να κερδίζει χρήματα. Αλλά ο Ηλίας Πετράκης ανησυχεί. 'Αυτό το μικρό νησί', λέει, 'έχει ιστορία 5.000 χρόνων. Έχουν έρθει εδώ Βυζαντινοί, Ιταλοί, Έλληνες από όλες τις φυλές. Αλλά τώρα φοβάμαι ότι το νησί θα καταρρεύσει. Ότι θα χάσουμε την ιστορική κληρονομιά μας...».

Πηγή: Deutsche Welle