Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ «ξεκληρίζει» την ηγεσία της Χαμάς - Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για επικείμενη «καταστροφή της δημόσιας υγείας» στη Γάζα, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία, ενώ εντείνεται η ανησυχία γενικευμένης ανάφλεξης, μετά την εμπλοκή των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι 
Κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
Α.Ρ
4'

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διεμήνυσε σήμερα (31/10) ότι επίκειται «καταστροφή της δημόσιας υγείας» στη Γάζα με φόντο τον υπερπληθυσμό, τους μαζικούς εκτοπισμούς και τις ζημιές στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Παράλληλα προειδοποίησε για τον κίνδυνο βρεφικών θανάτων λόγω αφυδάτωσης, με διαθέσιμο μόνο το 5% των κανονικών αποθεμάτων νερού. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ανέρχεται σε 8.525, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ανάμεσά τους είναι 3.542 παιδιά

Αρκετές υπηρεσίες αρωγής έχουν ζητήσει να επιτραπούν περισσότερες προμήθειες στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου μόλις 150 φορτηγά έχουν εισβάλλει μετά την «πολιορκία» που επιβλήθηκε από το Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες.

Ο θύλακας έχει απελπιστική ανάγκη από καύσιμα, τρόφιμα και καθαρό νερό, με χιλιάδες ανθρώπους να εισβάλλουν σε αποθήκες που ανήκουν στον ΟΗΕ για να προμηθευτούν βασικά αγαθά. Δεν υπάρχει κεντρικό ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα εδώ και εβδομάδες και το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο των καυσίμων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης για νοσοκομεία και σπίτια λόγω ανησυχιών ότι θα καταλήξει στη Χαμάς.

Η Unicef εν τω μεταξύ λέει ότι η κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει κάθε ώρα και ότι «το πραγματικό κόστος αυτής της τελευταίας κλιμάκωσης θα μετρηθεί σε ζωές παιδιών». Τουλάχιστον 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα, τονίζει η UNICEF. Περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα μέσα σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, το οποίο ισχυρίζεται ότι το 66% από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρξαν «σφοδρές ανταλλαγές πυρών» με τη Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με το Ισραήλ, καθώς η χερσαία επίθεση συνεχίζεται. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) λέει ότι τα μέλη του δέχθηκαν επίθεση από «τρομοκράτες» με αντιαρματικούς πυραύλους και πυρά πολυβόλων.

Νεκρός ένας από τους εγκεφάλους της «Χαμάς»

Το Ισραήλ λέει ότι περισσότεροι από 300 στόχοι χτυπήθηκαν συνολικά και αν και εστιάζει στη βόρεια Γάζα, συνεχίζει να σφυροκοπά όλη την επικράτεια. Ο ισραηλινός στρατός και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσαν εν τω μεταξύ ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος Beit Lahia στο βόρειο τμήμα της Χαμάς, Nissim Abu Ajina. Ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις της Χαμάς στο κιμπούτς Erez και στο Moshav Netiv HaAsara στις 7 Οκτωβρίου.

Παράλληλα κατεδάφισαν ένα σπίτι που ανήκει στον αξιωματούχο της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι κοντά στη Ραμάλα. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την ελεγχόμενη έκρηξη που πραγματοποιήθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, λέγοντας ότι «είναι ώρα για πόλεμο». Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι και να συλληφθούν 240 όμηροι

Κίνδυνος ανάφλεξης

Οι αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν σήμερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ ως αντίποινα για τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης.

«Αυτά τα drones ανήκουν στο κράτος της Υεμένης», είπε ο Abdelaziz bin Habtour, πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Χούτι, όταν ρωτήθηκε για την εκτόξευση προς το Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ. Οι Χούτι, που κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά το 2014 και ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις της χώρας, αποτελούν «μέρος του άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ και πολεμούν με «λόγια και drones», πρόσθεσε.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε νωρίτερα μια «εισβολή εχθρικού αεροσκάφους» που πυροδότησε προειδοποιητικές σειρήνες στην περιοχή Εϊλάτ, μια πόλη-θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα. «Δεν υπάρχει καμία απειλή σε αυτή την περιοχή και κανένας κίνδυνος», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Ντάνιελ Χαγκάρι σε ξεχωριστή ενημέρωση.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τους Χούτι για παρόμοια επίθεση με drone την Παρασκευή, κατά την οποία το αεροσκάφος του αναχαίτισε «εχθρικούς στόχους» με κατεύθυνση το νότιο Ισραήλ. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά στη γειτονική Αίγυπτο όταν συντρίμμια έπληξαν ένα κτίριο στο θέρετρο Τάμπα του Σινά, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από το Εϊλάτ, δήλωσε τότε ο αιγυπτιακός στρατός.