Σε θέση μάχης οι αγρότες της Ευρώπης - Προ των πυλών γενικευμένες κινητοποιήσεις
Συνεχίζονται οι δυναμικές απεργίες στη Γερμανία, καθώς η κόντρα ανάμεσα στους αγρότες και τον κυβερνητικό συνασπισμό δείχνει να φτάνει στα όριά του. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην κάνει πίσω και οι αγρότες δεν τα παρατάνε, όσο δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματά τους.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι Γερμανοί αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Όσο περνάει ο καιρός οι κινητοποιήσεις των αγροτών αρχίζουν να παίρνουν πανευρωπαϊκή μορφή. Στους δρόμους είναι αυτή τη στιγμή αγρότες από τη τη Γερμανία και την Ολλανδία, μέχρι την Πολωνία και την Ελλάδα.
Και όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία στη Γαλλία, καθώς αρχίζουν να ξυπνούν μνήμες από τις δυναμικές κινητοποιήσεις και ταραχές των «κίτρινων γιλέκων».
Για την ώρα οι κινητοποιήσεις τον Γάλλων αγροτών δεν έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα τη χώρα - έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό μόνο ενός αυτοκινητόδρομου, του Α64. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δυναμικές.
Άλλωστε, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στη Γαλλία στόχος των κινητοποιήσεων είναι οι Βρυξέλλες και η «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις «που δεν λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, το οποίο εν μέρει προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι υψηλός επισιτιστικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, που έφτασε ακόμη και στο 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2023, μπορεί να ωφέλησε ορισμένους αγρότες αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Σημειώνεται ότι η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% στη Γαλλία πέρυσι, ενώ η Eurostat αναφέρει ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώνονται απότομα, με το τρίτο τρίμηνο να έχουν παρουσιάσει στην ΕΕ μείωση κατά 9%.
Την ίδια ώρα η εφημερίδα Figaro σημειώνει ότι «από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο 'Αμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της».