Γιατί η NASA θα εκτοξεύσει τρεις πυραύλους κατά τη διάρκεια της ηλιακής έκλειψης
Τρεις επιστημονικούς πυραύλους στη σκιά του φεγγαριού ανακοίνωσε η NASA πως θα εκτοξεύσει τη Δευτέρα 8 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της ηλιακή έκλειψης. Πρόκειται για ολική ηλιακή έκλειψη, η οποία θα είναι ορατή από τη νότια Αμερική. Θα διανύσει μια διαδρομή 185 χιλιομέτρων, περνώντας από το Μεξικό, 15 πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ ολόκληρη η Αμερική θα δει μια μερική έκλειψη. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της έκλειψης θα συμβεί μια ξαφνική πτώση του ηλιακού φωτός.
Οι υποτροχιακοί πύραυλοι της NASA δε θα εκτοξευτούν στο σύνολό τους. Θα πάνε στο Wallops Flight Facility, στο Wallops Island της Βιρτζίνια όπου το φεγγάρι θα καλύψει το 81% του ήλιου. Αυτή η στιγμή θα συμβεί στις 15:33 EST, αν και η έκλειψη θα λάβει μέρος μεταξύ 14:06 και 16:33. Δεν είναι η πρώτη φορά που ταυτόχρονες μετρήσεις σε ένα πολύ ειδικό στρώμα της ατμόσφαιρας, λαμβάνονται από πολύ διαφορετικές τοποθεσίες, κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης.
Η NASA ανέφερε πως το πρόγραμμα της διαστημικής υπηρεσίας Atmospheric Perturbations Around The Eclipse Path θα διερευνήσει πώς αυτή η πτώση του ηλιακού φωτός και της θερμοκρασίας επηρεάζει την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Πρόκειται για το πρόγραμμα που πήρε το όνομά του από τη θεότητα των ερπετών της αρχαίας Αιγύπτου, νέμεση της θεότητας του ήλιου Ρα.
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, οι ίδιοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στη σκιά της Σελήνης, κατά τη διάρκεια μας ακόμα μερικής έκλειψης ηλίου, στο Νέο Μεξικό, όπου η κάλυψη του Ήλιου ήταν στο 90%. Και τα τρία επιστημονικά ωφέλιμα φορτία ανακτήθηκαν με επιτυχία για να επαναφερθούν από το Wallops Flight Facility για το δεύτερο μέρος του πειράματος APEP. Όπως και από το Νέο Μεξικό, οι πύραυλοι θα εκτοξευθούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κορύφωση της έκλειψης.
«Κάθε πύραυλος θα εκτοξεύει τέσσερα δευτερεύοντα όργανα μεγέθους ενός μπουκαλιού αναψυκτικού δύο λίτρων που μετρούν επίσης τα ίδια σημεία δεδομένων, επομένως είναι παρόμοιο με τα αποτελέσματα από δεκαπέντε πυραύλους, ενώ θα έχουν εκτοξευτεί μόνο τρεις», δήλωσε ο Aroh Barjatya, καθηγητής μηχανικής φυσικής στο Embry-Riddle Aeronautical University στη Φλόριντα, όπου διευθύνει το Space and Atmospheric Instrumentation Lab.
Ο σκοπός του APEP είναι να αναζητήσει διαταραχές στην ατμόσφαιρα της Γης, κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Αυτό θα γίνει από τέσσερα μικρά επιστημονικά όργανα που μετρούν τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, την πυκνότητα και την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Οι πύραυλοι θα εισέλθουν στην ιονόσφαιρα, όπου ο αέρας γίνεται ηλεκτρικός. Είναι εδώ που τα ιόντα και τα ηλεκτρόνια αυξάνονται και μειώνονται σε θερμοκρασία και πυκνότητα κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Αναμένεται ότι η ταχεία έκλειψη του ήλιου θα εμφανίσει κύματα να διανύουν στην ιονόσφαιρα.
«Είναι μια ηλεκτρισμένη περιοχή που αντανακλά και διαθλά τα ραδιοφωνικά σήματα, και επίσης επηρεάζει τις δορυφορικές επικοινωνίες καθώς τα σήματα περνούν», είπε ο Barjatya. «Η κατανόηση της ιονόσφαιρας και η ανάπτυξη μοντέλων που θα μας βοηθήσουν να προβλέψουμε τις διαταραχές είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την επικοινωνία θα λειτουργεί ομαλά».
*Με πληροφορίες από techmaniacs