Ινδία: Ξεκίνησε μια σειρά διαστημικών αποστολών το 2024
Προχωρώντας στον «βόλτα της χώρας στο διάστημα», η ISRO ξεκίνησε το 2024 με μια μεγάλη ανακοίνωση, καθώς η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων αστροναυτών για την αποστολή της Gaganyaan, η οποία είναι το πρώτο πρόγραμμα ανθρώπινης διαστημικής πτήσης της Ινδίας. Εκτός από το πρόγραμμα Gaganyaan-1, η ISRO αποκάλυψε επίσης μια συναρπαστική σειρά από πολλές άλλες πρωτοποριακές αποστολές το 2024… γράφει ο Δρ Satish Sharma.
Η ινδική διαστημική οδύσσεια άγγιξε νέο υψηλό το 2023, αφού έγινε η πρώτη χώρα που προσεδάφισε επιτυχώς ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στον νότιο πόλο της Σελήνης με την αποστολή Chandrayaan-3.
Ο ινδικός οργανισμός διαστημικών ερευνών, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO), προσέλκυσε επίσης τον διεθνή θαυμασμό αφού πραγματοποίησε με επιτυχία την αποστολή Aditya-L1 για την παρατήρηση της δυναμικής της χρωμόσφαιρας και της κορώνας του Ήλιου πέρυσι.
Το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα σχετικά με την επιτυχία της σεληνιακής αποστολής, χαρακτηρίζοντάς την νίκη για τη χώρα καθώς και για το ISRO.
Η επιτυχία της αποστολής Chandrayaan-3 έλαβε επίσης εκτίμηση από τους παγκόσμιους ηγέτες.
Το Aditya-L1 του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO), η παρθενική ηλιακή αποστολή της Ινδίας, στο PSLV-C57 απογειώνεται από την εξέδρα εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan. (Φωτογραφία: IANS/R. Parthi bhan)
Προχωρώντας στον «βόλτα της χώρας στο διάστημα», η ISRO ξεκίνησε το 2024 με μια μεγάλη ανακοίνωση καθώς η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων αστροναυτών για την αποστολή της Gaganyaan, η οποία είναι το πρώτο πρόγραμμα ανθρώπινης διαστημικής πτήσης της Ινδίας.
Εκτός από το πρόγραμμα Gaganyaan-1, το ISRO αποκάλυψε επίσης μια συναρπαστική σειρά από πολλές άλλες πρωτοποριακές αποστολές το 2024.
Τα εγχειρήματα της υπηρεσίας διαστημικής έρευνας της Ινδίας - από τη διερεύνηση των μυστηρίων των κοσμικών ακτίνων Χ έως την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου πολωσίμετρου ακτίνων Χ της Ινδίας - υποσχέθηκαν να επαναπροσδιορίσουν την κατανόηση της Γης, να εξερευνήσουν τα βάθη του διαστήματος και να δημιουργήσουν το έδαφος για άνευ προηγουμένου ανθρώπινη διαστημική πτήση.
PSLV-C58 με XPoSat
Το 2024 της ISRO ξεκίνησε με την επιτυχημένη εκτόξευση του Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C58) που φέρει το XPoSat, τον πρώτο δορυφόρο πολωσίμετρου ακτίνων Χ της χώρας.
Η ινδική υπηρεσία διαστημικής έρευνας απογειώθηκε από το PSLV-C58, το οποίο εκτόξευσε επιτυχώς τον δορυφόρο XPoSat σε τροχιά χαμηλής κλίσης προς Ανατολάς την 1η Ιανουαρίου.
Ο PSLV-C58 της ISRO που φέρει έναν δορυφόρο πολωσίμετρου ακτίνων Χ και άλλους 10 δορυφόρους απογειώνεται από το διαστημόπλοιο της Σριχαρικότα. (IANS/ISRO)
Σύμφωνα με το ISRO, ο δορυφόρος πολωσίμετρου ακτίνων Χ ή XPoSat είναι ο πρώτος αποκλειστικός επιστημονικός δορυφόρος από το ISRO που πραγματοποιεί έρευνα σε μετρήσεις πόλωσης με βάση το διάστημα της εκπομπής ακτίνων Χ από ουράνιες πηγές.
Μεταφέρει δύο ωφέλιμα φορτία και συγκεκριμένα το POLIX (Όργανο πολωσίμετρου σε ακτίνες Χ) και το XSPECT (φασματοσκοπία ακτίνων Χ και χρονισμός), σύμφωνα με το ISRO.
Η ISRO είπε ότι οι κύριοι στόχοι αυτής της αποστολής περιλαμβάνουν τη μέτρηση της πόλωσης των ακτίνων Χ στην ενεργειακή ζώνη 8-30keV που προέρχεται από περίπου 50 πιθανές κοσμικές πηγές, τη διεξαγωγή μακροπρόθεσμων φασματικών και χρονικών μελετών κοσμικών πηγών ακτίνων Χ στην ενεργειακή ζώνη 0,8- 15keV, και διεξαγωγή πόλωσης και φασματοσκοπικών μετρήσεων εκπομπών ακτίνων Χ από κοσμικές πηγές.
NISAR
Η αποστολή NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ της ISRO της Ινδίας και της NASA των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το ISRO, το NISAR είναι ένα παρατηρητήριο Χαμηλής Γης τροχιάς (LEO) που αναπτύσσεται από κοινού από τις δύο κορυφαίες διαστημικές υπηρεσίες.
Το ραντάρ συνθετικού ανοίγματος διπλής ζώνης (L και S) της NISAR θα χαρτογραφήσει ολόκληρη την υδρόγειο σε 12 ημέρες και θα παρέχει χωρικά και χρονικά συνεπή δεδομένα για την κατανόηση των αλλαγών στα οικοσυστήματα της Γης, τη μάζα πάγου, τη βιομάζα της βλάστησης, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα υπόγεια ύδατα και το φυσικό κινδύνους όπως σεισμοί, τσουνάμι, ηφαίστεια και κατολισθήσεις, λέει η ISRO.
Η αποστολή είχε προγραμματιστεί να εκτοξευθεί τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένες τροποποιήσεις σε μια μεγάλη αναπτυσσόμενη κεραία στο διαστημόπλοιο ραντάρ θα καθυστερήσουν την εκτόξευσή της, πιθανότατα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με μια έκθεση του Space News.
GSLV-F14/INSAT-3DS
Η εκτόξευση της αποστολής GSLV-F14/INSAT-3DS ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το ISRO, το GSLV, στη 16η αποστολή του, στοχεύει στην ανάπτυξη του μετεωρολογικού δορυφόρου INSAT-3DS στη Γεωσύγχρονη Τροχιά Μεταφοράς (GTO).
Ο INSAT-3DS είναι ένας κρίσιμος δορυφόρος επικοινωνίας της σειράς Εθνικού Δορυφορικού Συστήματος της Ινδίας (INSAT) και η κύρια αποστολή του είναι να παρακολουθεί την επιφάνεια της Γης, να πραγματοποιεί ωκεανικές παρατηρήσεις και το περιβάλλον της σε διάφορα φασματικά κανάλια μετεωρολογικής σημασίας, να παρέχει το κάθετο προφίλ διαφόρων Οι μετεωρολογικές παράμετροι της Ατμόσφαιρας, παρέχουν τις δυνατότητες Συλλογής Δεδομένων και Διάδοσης Δεδομένων από τις Πλατφόρμες Συλλογής Δεδομένων (DCPs) και παρέχουν υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης με τη βοήθεια δορυφόρου.
Gaganyaan 1
Σε μια προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ της ISRO και της Hindustan Aeronautics Ltd (HAL), η αποστολή Gaganyaan-1 προβλέπει την επίδειξη της ικανότητας ανθρώπινης διαστημικής πτήσης εκτοξεύοντας μέλη του πληρώματος σε τροχιά 400 km για μια τριήμερη αποστολή και επαναφέροντάς τα με ασφάλεια στη γη, με προσγείωση στα θαλάσσια ύδατα της Ινδίας.
Σύμφωνα με την ISRO, το έργο ολοκληρώνεται μέσω μιας βέλτιστης στρατηγικής, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική τεχνογνωσία, την εμπειρία της ινδικής βιομηχανίας, τις πνευματικές δυνατότητες του ινδικού ακαδημαϊκού κόσμου και των ερευνητικών ιδρυμάτων μαζί με τεχνολογίες αιχμής που διατίθενται σε διεθνείς οργανισμούς.
Mangalyaan-2 (MOM 2)
Η φιλόδοξη συνέχεια του ISRO στην επιτυχημένη αποστολή του στον Άρη, Mars Orbiter Mission 2 (MOM 2) — που ονομάζεται Mangalyaan-2, στοχεύει στη μελέτη της επιφάνειας, της ατμόσφαιρας και των κλιματικών συνθηκών του Άρη.
Αυτή η αποστολή θα εξοπλίσει το διαστημόπλοιο με προηγμένα επιστημονικά όργανα, όπως μια υπερφασματική κάμερα, μαγνητόμετρο και ραντάρ.
Σύμφωνα με το ISRO, η αποστολή Mangalyaan-2 είναι μια απόδειξη της διευρυνόμενης ικανότητας της Ινδίας στην εξερεύνηση πλανητών.
Δορυφόρος πολωσίμετρου ακτίνων Χ
Ο δορυφόρος Polarimeter ακτίνων Χ ή XPoSat είναι η πρώτη αποκλειστική αποστολή πολωμετρίας της Ινδίας που μελετά διάφορες δυναμικές φωτεινών αστρονομικών πηγών ακτίνων Χ σε ακραίες συνθήκες.
Η ISRO λέει ότι το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει δύο επιστημονικά ωφέλιμα φορτία σε χαμηλή τροχιά της γης.
Σύμφωνα με την ινδική διαστημική υπηρεσία, το πρωτεύον ωφέλιμο φορτίο POLIX (Polarimeter Instrument in X-rays) θα μετρήσει τις παραμέτρους πολωμετρίας (βαθμός και γωνία πόλωσης) σε μεσαίο εύρος ενέργειας ακτίνων Χ 8-30 keV φωτονίων αστρονομικής προέλευσης, ενώ το Το ωφέλιμο φορτίο XSPECT (φασματοσκοπία ακτίνων Χ και χρονισμός) θα δώσει φασματοσκοπικές πληροφορίες στην περιοχή ενέργειας 0,8-15 keV.
Αποστολή Venus Orbiter (Shukrayaan-1)
Η ISRO, υπό την αποστολή Venus Orbiter Mission, σχεδιάζει να εκτοξεύσει το Shukrayaan-1, ένα διαστημόπλοιο που προορίζεται να περιφέρεται γύρω από την Αφροδίτη για πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με πηγές του ISRO, αυτή η αποστολή τροχιακού της Αφροδίτης, που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2024 ή τις αρχές του 2025, στοχεύει στη μελέτη της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.
Αυτή η αποστολή θα είναι η πρώτη επιδρομή της Ινδίας στην εξερεύνηση των μυστηρίων του δεύτερου πλανήτη από τον Ήλιο, αναφέρουν αναφορές.