Ιστορικές κάλπες στη Γαλλία: Ο «πολιτικός σεισμός» στο Παρίσι κλυδωνίζει την Ε.Ε
Όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέπληξε τη Γαλλία τον περασμένο μήνα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, έπαιξε στοίχημα όχι μόνο με το μέλλον της χώρας του, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης. Το διακύβευμα του σημερινού δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας είναι μεγάλο, θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι ο ρόλος του Μακρόν στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα μειωθεί σημαντικά.
Τα δύο πιο πιθανά σενάρια –μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ευρωσκεπτικιστικής «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν ή ένα μετέωρο κοινοβούλιο θα δημιουργούσαν άνευ προηγουμένου προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο μεγάλος φόβος για το παραδοσιακό πολιτικό ρεύμα της ΕΕ είναι μια απόλυτη πλειοψηφία του RN που θα ανάγκαζε τον Μακρόν να «συγκατοικήσει» με μια κυβέρνηση εχθρική προς το όραμά του για την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Ακόμη και ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία, με αποτέλεσμα έναν δυσκίνητο συνασπισμό ή κόμματα που συνεργάζονται κατά περίπτωση, θα στερούσε από τον Μακρόν μια κυβέρνηση αφοσιωμένη στις πολιτικές του. Σε κάθε περίπτωση θα κινδύνευαν μερικές από τις πιο τολμηρές πρωτοβουλίες του - από τον κοινό δανεισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών με τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού της ΕΕ έως την ανάπτυξη γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την εκπαίδευση των δυνάμεων του Κιέβου.
Καθώς η Γαλλία και η Γερμανία αποτελούν παραδοσιακά τον κινητήρα που κινεί την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών, το μπλοκ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διπλή δόση πολιτικής παράλυσης καθώς οι δύο πιο σημαντικοί ηγέτες υπέρ της ΕΕ θα ήταν παροπλισμένοι. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς που είδε επίσης το κόμμα του να συντρίβεται στις ευρωεκλογές τον περασμένο μήνα αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένο τον συνασπισμό του και προετοιμάζεται για ισχυρά κέρδη των ευρωσκεπτικιστών στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.
«Ο Μακρόν είναι σοβαρά αποδυναμωμένος στο εσωτερικό, κάτι που θα έχει συνέπειες για τη θέση του στις Βρυξέλλες καθώς και για τη γαλλογερμανική σχέση», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Κάιπερ, αναπληρώτρια διευθύντρια στο think tank European Policy Center. Ενώ τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ευρώπης απέχουν ακόμη πολύ από τον στόχο τους να αναλάβουν την ΕΕ και να ανακτήσου τις εξουσίες τους σε εθνικό επίπεδο, έχουν ούριο άνεμο στα πανιά τους. Εξασφάλισαν κέρδη στις ευρωεκλογές, όπου το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή.
Μια νέα ολλανδική κυβέρνηση με συμμετοχή ευρωσκεπτικιστών μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας πανευρωπαϊκής «πατριωτικής συμμαχίας». «Μια πιο αδύναμη Γαλλία και Γερμανία σε συνδυασμό με μια ισχυρότερη Ιταλία και Ουγγαρία σαφώς θα διαμορφώσουν το μέλλον της ΕΕ», είπε η Κάιπερ.
Ο Μακρόν είπε στους ομολόγους της ΕΕ ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο μπλοκ, με μεγάλο μερίδιο των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ και το κόμμα του στην καρδιά του συνασπισμού υπέρ της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, λένε Γάλλοι αξιωματούχοι. «Η Γαλλία παραμένει Γαλλία, με το ειδικό βάρος της».
Εάν ο υποψήφιος πρωθυπουργός του RN, ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντέλα, σχηματίσει κυβέρνηση, ορισμένοι διπλωμάτες αναρωτιούνται εάν μπορεί να προσπαθήσει να υιοθετήσει μια τουλάχιστον ημισυνεργατική στάση με τα όργανα της ΕΕ, παίρνοντας μια σελίδα από το εγχειρίδιο της Μελόνι. Αλλά οι πολιτικές και οι δηλώσεις του κόμματος υποδηλώνουν ότι οι συγκρούσεις τόσο με τον Μακρόν όσο και με τις Βρυξέλλες θα ήταν αναπόφευκτες.
Η Λεπέν είπε ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN θα διορίσει τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Γαλλίας – βασικό ρόλο στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ. Αλλά αυτό είναι παραδοσιακά προνόμιο του προέδρου - και ο Μακρόν έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι θέλει να διατηρήσει τον υφιστάμενο Τιερί Μπρετόν. Το RN θέλει επίσης η Γαλλία να λάβει έκπτωση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κάτι που είναι πολύ απίθανο να προσφέρει η ΕΕ. Και ενώ οι οικονομικές πολιτικές του κόμματος Λεπέν έχουν αλλάξει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, ενδέχεται να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.
Ο φόβος πολιτικής αστάθειας και οι Ολυμπιακοί
H «Eθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν κέρδισε ηχηρή νίκη στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, με τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκονται στην τρίτη θέση μετά από έναν αριστερό συνασπισμό. Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας σήμερα διεξάγεται, μόλις 19 ημέρες πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Ένα μετέωρο κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μήνες πολιτικής παράλυσης και χάους την ώρα που τα φώτα θα είναι στραμμένα στην «Πόλη του Φωτός» Ο Μάικλ Πέιν, πρώην επικεφαλής μάρκετινγκ στη ΔΟΕ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το επίπεδο υποστήριξης πολιτικά και γύρω από τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας που συνεχίζεται υποδηλώνει ότι «οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρόκειται να παγιδευτούν σε καμία πολιτική διασταύρωση πυρών».
Ωστόσο, στους δρόμους μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά εάν ένα τμήμα του εκλογικού σώματος πάρει άσχημα τα αποτελέσματα. «Ο βασικός κίνδυνος είναι οτι τα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε μορφή δημόσιας αναταραχής. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια και τις ήδη τεταμένες υπηρεσίες»
Ο Πέιν είπε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα έχουν ήδη επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο προβλημάτων λόγω των κρίσεων που συμβαίνουν εκτός Γαλλίας «Το γεωπολιτικό προβάδισμα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έως τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, αποτελεί την πιο περίπλοκη και ευαίσθητη διεθνή κατάσταση εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες». «Η εσωτερική πολιτική αναταραχή όντως προσθέτει άλλη μια ρυτίδα στον σχεδιασμό ασφαλείας των Αγώνων, αλλά αμφιβάλλω πολύ ότι είναι κάτι που κανείς εκεί δεν έχει σκεφτεί και σχεδιάσει».
Ο προκάτοχος του Πέιν, Τέρενς Μπερνς πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες -το μεγαλύτερο αθλητικό θέαμα παγκοσμίως- θα είναι μια ευχάριστη, αν και προσωρινή απόσπαση της προσοχής. «Οι Αγώνες φέρνουν πάντα μια 17ήμερη θύελλα στη διοργανώτρια πόλη», είπε ο Μπερνς, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από τη ΔΟΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε πέντε επιτυχημένες εκστρατείες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Είναι αρκετά αξιοσημείωτο και πάντα μια ευχάριστη έκπληξη, αν και δεν θα έπρεπε να είναι. Η πόλη ή η χώρα υποδοχής γνωρίζει ότι ο κόσμος έχει σταματήσει για μια επίσκεψη σε επίπεδο και ένταση που είναι διαφορετικό ακόμη και για ένα παγκόσμιο κέντρο τουρισμού όπως το Παρίσι».
Ανέφερε το Σίδνεϊ το 2000 και το Λονδίνο το 2012 ως παραδείγματα «ολόκληρων εθνών που σταμάτησαν ξαφνικά να παραπονιούνται για να γίνουν κήρυκες του Ολυμπισμού για ολόκληρη την περίοδο των Αγώνων». Και κατέληξε: «Πιστεύω ότι οι Αγώνες θα παραμείνουν ένα σημαντικό σημείο υπερηφάνειας για τη συντριπτική πλειοψηφία του γαλλικού έθνους και του λαού της»
Βία και προεκλογική ακραία πόλωση
Παρά το κλίμα ανάτασης εν όψει των Αγώνων, η προεκλογική περίοδος αμαυρώθηκε απο επεισόδια βίας. Περισσότεροι από 50 πολιτικοί και ακτιβιστές δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια των εκλογών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς η ένταση αυξήθηκε ενόψει των επαναληπτικών εκλογών αυτού του Σαββατοκύριακου.
«Αυτή η εκστρατεία είναι σύντομη και παρόλα αυτά έχουμε ήδη 51 υποψηφίους, αναπληρωτές και ακτιβιστές που έχουν δεχτεί σωματική επίθεση», είπε ο Ζεράλ Νταρμανέν στο BFMTV. Περισσότερα από 30 άτομα έχουν συλληφθεί, είπε, ανάμεσά τους ακτιβιστές από ακραίες ομάδες. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε το στοίχημα να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές λίγες εβδομάδες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού η ακροδεξιά συνέτριψε την κεντρώα συμμαχία του στις ευρωπαϊκές εκλογές.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί στη Γαλλία αφού το αντιμεταναστευτικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικό Ράλι (RN) προχώρησε μετά τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, κερδίζοντας οριστικά 39 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών και προέβλεψε να κερδίσει πολλές περισσότερες. Έχουν αναφερθεί αρκετές επιθέσεις καθώς οι κεντρώοι και μια νέα αριστερή συμμαχία κάνει τις τελευταίες προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι το RN δεν θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.
Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν επειδή επιτέθηκαν στην κυβερνητική εκπρόσωπο Πρίσκα Τεβενό και την ομάδα της την Τετάρτη, ενώ κολλούσαν προεκλογικές αφίσες στο Mεντόν έξω από το Παρίσι, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Η Tεβενό ο οποίος έχει καταγωγή από τον Μαυρίκιο, δεν τραυματίστηκε, αλλά ένας συνάδελφος και ένας υποστηρικτής του τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά την επίθεση από περίπου 20 άτομα.
Ο Νταρμανέν είπε ότι 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σήμερα για να εξασφαλίσουν την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένων 5.000 αξιωματούχων στο Παρίσι και τα προάστια του. Το Δικηγορικό Συμβούλιο του Παρισιού ζήτησε να ανοίξει έρευνα, καθώς μία ιστοσελίδα ζήτησε την «εξάλειψη» των δικηγόρων που είχαν υπογράψει ένα άρθρο κατά του RN. «Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το προπύργιο της Λεπέν
Στον Ενίν-Μπομόν, την πρώην πόλη ορυχείων στο επίκεντρο της πολιτικής στρατηγικής της Μαρίν Λεπέν, η εκλογική επιτυχία του κόμματός της δεν προκάλεσε έκπληξη για εκατοντάδες υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν για να δουν την νικητήρια ομιλία της. Οι υποσχέσεις της ότι θα εξασφαλίσει καλές θέσεις εργασίας και θα ανατρέψει την πολιτική ελίτ, βρήκαν εθνική απήχηση
Η Λεπέν βρήκε έρεισμα στην πόλη του γαλλικού βορρά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ελπίζοντας οτι θα κερδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που νιώθουν ότι μένουν πίσω από τη νέα οικονομία και κουράστηκαν από δεκαετίες σοσιαλιστικής τοπικής διακυβέρνησης. Ήταν η αρχή μιας δεκαετούς προσπάθειας για να λειάνει τις γωνίες της αντιμεταναστευτικής «Εθνικής Συσπείρωσης» και να κερδίσει ψηφοφόρους από όλη τη γαλλική κοινωνία.
Αρκετά κύματα αποβιομηχάνισης έχουν εκτοξεύσει τα επίπεδα ανεργίας πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και το 60% του πληθυσμού κερδίζει τόσο λίγα που δεν χρειάζεται να πληρώσει φόρους, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας, INSEE. Η κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου-μαμούθ στα περίχωρα άδειασε την πόλη και δεκάδες καταστήματα, κομμωτήρια και εστιατόρια παραμένουν ξενοίκιαστα.
Το 2013, ο σοσιαλιστής δήμαρχος της πόλης, Gérard Dalongeville, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 50.000 ευρώ για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος. «Υπήρξε ένα νικητήριο κοκτέιλ», συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς του δημάρχου και του κλεισίματος εργοστασίων, είπε ο Εντουάρ Μιλ-Αφίφ ένας σκηνοθέτης που έχει κάνει δύο ντοκιμαντέρ για το Ενιν-Μπομόν και την άνοδο του εθνικιστή δημάρχου του, Στιβ Μπριουά.
Η Λεπέν κέρδισε εύκολα τη δική της μάχη για μια κοινοβουλευτική έδρα στον πρώτο γύρο (30/6) συγκεντρώνοντας περισσότερο από το 64% των ψήφων στην πόλη. Δεδομένου ότι κέρδισε περισσότερο από το 50% των ψήφων, δεν θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου.
Η «Εθνική Συσπείρωση» κέρδισε το 1/3 των ψήφων
Συνολικά, η Εθνική της Συσπείρωση και οι σύμμαχοί τους κέρδισαν το 1/3 των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα, μπροστά από τον αριστερό συνασπισμό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και το κεντρώο κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Τα αποτελέσματα παρέχουν μια συνολική εικόνα για το πώς πήγε κάθε στρατόπεδο, αλλά δεν υποδεικνύουν πόσες έδρες θα λάβουν οι ομάδες στο τέλος.
Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο για ένα κόμμα όπως εκείνο της Λεπέν είναι εφικτή. Αν και η Γαλλία έχει από τα υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης στον κόσμο, χαμηλότερη ανεργία από ό,τι είχε εδώ και δεκαετίες και σχετικά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η δυσαρέσκεια «κοχλάζει» σε πολλές περιοχές στη μεταβιομηχανική εποχή. Αλλά για πολλούς ψηφοφόρους της Εθνικής Συσπείρωσης, η νίκη της Κυριακής είναι μια μακροπρόθεσμη εκδίκηση σε μια πολιτική τάξη που θεωρούν ότι δεν έχει επαφή με τους καθημερινούς ανθρώπους και τις ανησυχίες τους, όπως το έγκλημα, η αγοραστική δύναμη και η μετανάστευση.
«Οι Γάλλοι έχουν σχεδόν εξολοθρεύσει το μπλοκ των «Μακρονιστών»», είπε σε θριαμβευτικό τόνο η Λεπέν στους υποστηρικτές της από το προπύργιό της. Τα αποτελέσματα πρόσθεσε έδειξαν «την προθυμία των ψηφοφόρων να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας».
Το Ενίν Μπομόν είναι το μέρος όπου η Λεπέν ξεκίνησε τις προσπάθειές της να μετατρέψει το κόμμα του πατέρα της από πολιτικό παρία σε μια εναλλακτική φιλική προς τους ψηφοφόρους, μια στρατηγική που στη συνέχεια προσπάθησε να επαναλάβει σε εθνικό επίπεδο όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2012.
Ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν ήταν αρχηγός σε ένα περιθωριακό πολιτικό κόμμα, το οποίο πολύ συχνά βασιζόταν στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό για να προκαλέσει και να τραβήξει την προσοχή, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Σεσίλ Αλντουί. «Από τότε που η Μαρίν βρίσκεται στο τιμόνι του κόμματος, προσπάθησε να εξομαλύνει τη ρητορική, να αγκαλιάσει ένα είδος δημοκρατικής ρητορικής», είπε. «Από το 2012, γνωρίζει μία συνεχή άνοδος στις κάλπες»
Ο πατέρας της Λεπέν, 96 ετών σήμερα, ήταν «λίγο υπερβολικά ακραίος» για τον Mαγκαλί Κερ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη. «Αλλά η Εθνική Συσπείρωση δεν με τρομάζει», λέει ο 54χρονος που διατηρεί ένα κατάστημα μεταχειρισμένων επίπλων. «Με τρόμαζε πριν από 30 χρόνια, αλλά όχι πια».
Και δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι, λέει η Αλντουί «Άλλα κόμματα στη δεξιά έχουν αρχίσει να αντιγράφουν το λεξιλόγιό της, τα επιχειρήματα ή τα θέματά της, κυρίως γύρω από τη μετανάστευση και την ανασφάλεια», εξήγησε, μεταξύ των οποίων ο Μακρόν, αλλά και ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. «Ομαλοποιεί ακόμη περισσότερο αυτό που έχει να προσφέρει (η Εθνική Συσπείρωση)», είπε.
Ο 28χρονος φωτογενης Μπαρντελά
Ο Μπριουά, δήμαρχος του Ενίν Μπομόν εξελέγη το 2014 και επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2020 με το 74% των ψήφων. Παραμένει στενός σύμμαχος της Μαρίν Λεπέν και αποτελεί πρότυπο για άλλους υποψηφίους του κόμματος. Πρώην πωλητής άλλαξε το στυλ πολιτικής σε σχέση με τους προκατόχους του. «Συσχέτισε τις τεχνικές μάρκετινγκ και διαφήμισης με τις παλαιότερες πρακτικές πολιτικής δράσης, που είναι να είσαι στις αγορές, να πηγαίνεις από πόρτα σε πόρτα», είπε ο Mιλ Αφίφ, ο σκηνοθέτης που τον ακολούθησε για μήνες στην εκστρατεία του.
Ο Μπριουά ενθάρρυνε τους ευσυνείδητους κατοίκους της περιοχής να τον ενημερώσουν για οποιεσδήποτε πράξεις ανάρμοστης συμπεριφοράς ή βανδαλισμού, βγάζοντας φωτογραφίες όποτε μπορούσαν, τις οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του. Έχει μάλιστα εγκαταλείψει μερικά από τα πιο ακραία σχέδιά του, όπως τη δημιουργία συνασπισμού δημάρχων που είναι ενάντια στους μετανάστες ή ένα διάταγμα που εξέδωσε για την απαγόρευση της επαιτείας στο κέντρο της πόλης που οι επικριτές είπαν ότι στόχευε άδικα τον πληθυσμό των Ρομά.
Αντίθετα, η πόλη ανακαίνισε την εκκλησία και το δημαρχείο, βελτίωσε τους δρόμους και έστειλε την αστυνομία να περιπολεί τακτικά στους δρόμους, δίνοντας στους ντόπιους μια αίσθηση ασφάλειας.
Στα χνάρια του βάδισε και ο πρόεδρος του κόμματος, Ζορντάν Μπαρντελά ο 28χρονος προστατευόμενος της Λεπέν που εχει μεγάλο κοινό ακολούθων στο TikTok. «Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι μόνο οι ηλικιωμένοι ψηφίζουν Εθνική Συσπείρωση. Ο Μπαρντελά φέρνει τη νεανική ορμή που έλειπε», λένε φοιτητές που παρακολούθησαν την ομιλία της Λεπέν πριν απο μία εβδομάδα. Το βράδυ της Κυριακής, οι υποστηρικτές της δεν φώναζαν απλώς «Mαρίν». Άνδρες, γυναίκες και νέοι φώναζαν επίσης το όνομα του Μπαρντελά.
Επικοινωνιακός και εμφανίσιμος χρησιμοποίησε κατά κόρον το αφήγημα ότι είναι ένας νεαρός που μεγάλωσε με στερήσεις στο Σεν Σαν-Ντενί δίπλα στα ναρκωτικά, στη φτώχεια, στην ανομία και στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Σημειωτέον, και οι δύο γονείς του είναι ιταλικής καταγωγής και ο πατέρας του είχε Αλγερινή γιαγιά.
Είναι προσωπική επιλογή της Μαρίν Λεπέν στην προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει το κόμμα, προσελκύοντας νέους (ηλικιακά και μη) ψηφοφόρους. Γεννήθηκε το 1995 στο παρισινό προάστιο Σεν Ντενί και μεγάλωσε με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του. «Ήρθε η ώρα να δώσουμε εξουσία σε ηγέτες που σας καταλαβαίνουν, που νοιάζονται για εσάς. Πρέπει να δοθεί μια πολιτιστική μάχη κατά του ισλαμισμού στη Γαλλία», δήλωνε πρόσφατα ο Μπαρντελά, με τη Λεπέν να τον χειροκροτά δυνατά.
Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις 7 Ιουλίου, ο Μπαρντελά θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Η Λεπέν έχει στρέψει το βλέμμα της σε ένα μεγαλύτερο έπαθλο: την προεδρία της Γαλλίας το 2027.