Diddy: Φρίκη πίσω από τη λάμψη της σόουμπιζ -Τα σκοτεινά μυστικά, οι θεωρίες συνωμοσίας και η... JLo

Ο P. Diddy, μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία πρωταγωνιστεί σε ένα μέγα-σκάνδαλο που απειλεί να βυθίσει ολόκληρο το star system του Χόλιγουντ. Στο σκοτεινό δίκτυο του διάσημου ράπερ εμπλέκονται εκατοντάδες πρόσωπα υψηλού προφίλ που τρέμουν για το ντόμινο των αποκαλύψεων.
H αποκαθήλωση του ράπερ P Diddy
H αποκαθήλωση του ράπερ P Diddy
AP
11'

Ράπερ, μουσικός παραγωγός, κυνηγός ταλέντων και τρεις φορές βραβευμένος με Grammy, o Σον Τζον Κόμπς, ή αλλιώς Diddy, Puff Daddy, ή P. Diddy μεσουράνησε στον κόσμο της σόουμπιζ απο τα μέσα της δεκαετίας του '90. Eδώ και λίγες εβδομάδες ωστόσο το όνομά του εμπλέκεται σε ένα νέο σκάνδαλο μεγατόνων «τύπου Γουάνστιν», όπου οι σκοτεινές αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο μεγιστάνας της ραπ μουσικής κατηγορείται για σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα, όπως trafficking, βιασμούς, κακοποιήσεις, χρήση ουσιών και σωματεμπορία και σύντομα αναμένεται να απολογηθεί για τις πράξεις του. Η κινηματογραφική του σύλληψη στα μέσα Σεπτεμβρίου και η έφοδος στις επαύλεις του, αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή «αποκαθήλωση» για τον ιμπρεσάριο της χιπ χοπ, ο οποίος μόλις πριν από ένα χρόνο αναγνωρίστηκε ως οραματιστής του κλάδου.

diddy

Το πολυσέλιδο κατηγορητήριο εναντίον του αναφέρει ουσιαστικά ότι διηύθυνε μια εγκληματική επιχείρηση με επίκεντρο την κακοποίηση γυναικών και ότι χρησιμοποίησε επί δεκαετίες δωροδοκία, εμπρησμό, απαγωγές και απειλές βίας με στόχο τον εκφοβισμό και τη φίμωση των θυμάτων. Φέρεται μάλιστα ότι προειδοποιούσε ότι θα καταστρέψει επαγγελματικά οποιονδήποτε απειλούσε να μιλήσει, χρησιμοποιώντας την επιρροή, τη δύναμη και τον πλούτο του για να χειραγωγήσει, να κακοποιήσει και να εξαναγκάσει τα θύματά του. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος.

Tα freak-οff πάρτι με ναρκωτικά, ιερόδουλες και διασήμους

Η προσοχή των διεθνών μέσων αλλά και των δικαστών, επικεντρώνεται στα περιβόητα «freak-off» πάρτι που διοργάνωνε με τη χρήση ουσιών και γυναικών τις οποίες εκβίαζε με πολλούς τρόπους. Τα έγγραφα του κατηγορητηρίου αναφέρουν ότι τα εν λόγω πάρτι των οργίων ενορχηστρώνονταν από τον Diddy ο οποίος φέρεται να «σκηνοθετούσε, να συμμετείχε και ενίοτε να βιντεοσκοπούσε τα τεκταινόμενα» ενώ η φράση «freak-offs»εμφανίζεται 14 φορές στο κατηγορητήριό του.

Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, αυτές οι συγκεντρώσεις γίνονταν τακτικά, μερικές φορές διαρκούσαν πολλές ημέρες, και συχνά αφορούσαν πολλές εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ ταυτόχρονα. «Κατά τη διάρκεια των Freak Offs, ο Κόμπς φέρεται να διένειμε ουσίες στα θύματα, όπως κεταμίνη, έκσταση και GHB (γάμμα υδροξυβουτυρική), προκειμένου να «κρατήσει τα θύματα υπάκουα και συμμορφούμενα», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Τον Μάρτιο κατά τις επιδρομές στα σπίτια του στο Μαϊάμι και το Λος Άντζελες, οι αρχές βρήκαν σημαντικό απόθεμα εργαλείων για τα όργια, όπως ναρκωτικές ουσίες, αλλά και περισσότερα από χίλια... μπουκάλια με baby oil και λιπαντικά. Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν αυτές τις μέρες εμφανίζεται μεταξύ άλλων μια γυναίκα ξαπλωμένη σε ένα τραπέζι στολισμένο με φρούτα για τους καλεσμένους, να καλύπτεται μόνο από ένα πράσινο φύλλο. Το 2004 ο «Diddy» εμφανίστηκε να απολαμβάνει ένα γεύμα από το σώμα μίας γυμνής γυναίκας σε ένα πάρτι γεμάτο αστέρια, όπου είχαν δώσει μεταξύ άλλων το παρών ο Γουίλ Σμιθ και ο Μπρους Γουίλις.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Η πολύκροτη σύλληψη του ράπερ έχει εξαπολύσει έναν χείμαρρο θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες διακινούν με ταχύτητα αστραπής φήμες και ανυπόστατες ή μη εξακριβωμένες πληροφορίες.

Κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι υπήρχε μια μυστική σήραγγα που ένωνε την έπαυλη του Diddy στο Λος Άντζελες με την έπαυλη του Playboy, ενώ άλλοι όπως ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του ακτιβιστής και ψυχολόγος, dr Umar υποστήριξε ότι η σύλληψη του αποτελεί πολιτικό αντιπερισπασμό. Σύμφωνα με τον Umar, «Έδωσαν στους Αφροαμερικανούς την υπόθεση Puff Daddy κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» για να αποσπάσουν την προσοχή τους από τους νόμους και τις πολιτικές που ψηφίζονται στα παρασκήνια.

Ο πρώην σωματοφύλακάς του Τζιν Ντιλ ο οποίος εργαζόταν για τον Diddy τη δεκαετία του 1990, ισχυρίστηκε ότι πολιτικοί συμμετείχαν επίσης στα περίφημα πάρτι του. Ο Ντιλ θεωρεί ότι το κατηγορητήριο του μεγιστάνα μπορεί να εκθέσει αξιωματούχους υψηλού προφίλ, διαβεβαιώνοντας ότι «όλα αυτά είναι μεγαλύτερα από τον Ντίντι».

Jennifer Lopez

H Τζενιφερ Λόπεζ

AP

Μετά τη σύλληψη του Diddy, διαδόθηκαν φήμες ότι ο Άστον Κούτσερ και η Μίλα Κούνις χωρίζουν επειδή κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του ηθοποιού σε πάρτι. Πηγή κοντά στο ζευγάρι απέρριψε αυτές τις φήμες ως εντελώς ψευδείς.

Στο podcast του με τίτλο Collect Calls ο Suge Knight ισχυρίστηκε ότι η πρώην του Diddy, Τζένιφερ Λόπεζ πρωταγωνιστούσε σε βίντεο που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής του FBI στην έπαυλή του, γεγονός που οδήγησε στο διαζύγιό της από τον Μπεν Άφλεκ. Λίγο μετά τη σύλληψη του Diddy, ο λογαριασμός του Usher στο X (πρώην Twitter) εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, οδηγώντας σε εικασίες για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο. Ο Usher εξήγησε αργότερα ότι ο λογαριασμός του είχε χακαριστεί, διαψεύδοντας τις φήμες.

Το κοινό μυστικό του Χόλιγουντ

Η υπόθεση του P. Diddy και οι φήμες για την εγκληματική του συμπεριφορά κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό΄. Ήδη από τη δεκαετία του '90, ο ράπερ είχε εμπλακεί σε υποθέσεις που συνδέονται με βία και εγκληματική δραστηριότητα, όπως το διαβόητο περιστατικό με τον πυροβολισμό στο νυχτερινό κλαμπ της Νέας Υόρκης το 1999, όπου συνελήφθη μαζί με την τότε σύντροφό του, JLo.

Το περιστατικό αυτό ξεκίνησε όταν, μετά από έντονο διαπληκτισμό στο κλαμπ, έπεσαν πυροβολισμοί και τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι. Ο Diddy αθωώθηκε, ενώ ο ράπερ Shyne καταδικάστηκε, κάτι που οδήγησε σε πολυετή φυλάκιση του δεύτερου.

Οι ιστορίες που ακούγονταν δεν περιορίζονταν μόνο σε επεισόδια βίας. Οι φήμες για το τι ακριβώς συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες στα διαβόητα πάρτι του έδιναν και έπαιρναν. Τα φημισμένα white parties του, όπου όλοι και όλα ντύνονταν στα λευκά, χαρακτηρίζονταν από υπερβολική πολυτέλεια και φημολογούμενες δραστηριότητες που περιλάμβαναν σεξουαλική εκμετάλλευση. Διασημότητες όπως ο 50 Cent και άλλοι είχαν μιλήσει δημοσίως για τις «σκοτεινές» πτυχές της ζωής του Diddy, ομολογίες που απορρίπτονταν ως υπερβολές ή ακόμα και ζήλια από συναδέλφους.

Οι υποψίες γύρω από τον Diddy υπήρχαν ήδη από την εποχή της δολοφονίας των Tupac Shakur και The Notorious B.I.G. (Biggie Smalls), δύο εκ των μεγαλύτερων ράπερ της εποχής το 1996 και το 1997 αντίστοιχα. Ο Diddy, ο οποίος είχε στενή σχέση με τον Biggie τον οποίο και εκπροσωπούσε, βρέθηκε στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας που τον συνέδεαν έμμεσα με τα γεγονότα, χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

LA Premiere of

Με την Cassie Ventura, ένα απο τα πολλά του θύματα

ΑΡ

Το κουβάρι ωστόσο άρχισε να ξετυλίγεται πιο γρήγορα τον Μάιο, λίγες ημέρες αφού δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο του άγριου ξυλοδαρμού της Cassie Ventura από τον πρώην σύντροφό της P.Diddy, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό για το οποίο τον κατήγγειλε τον περασμένο Νοέμβριο καθώς και η αγωγή που υπέβαλε το μοντέλο Crystal McKinney για φερόμενη σεξουαλική επίθεση εναντίον της το 2003.

H Ventura αποκάλυψε ότι ήταν παγιδευμένη για περισσότερα από δέκα χρόνια σε έναν φαύλο κύκλο κακοποίησης και βίας. «Μετά από χρόνια στη σιωπή και στο σκοτάδι, είμαι επιτέλους έτοιμη να πω την ιστορία μου», ανέφερε και περιέγραψε πώς o 55χρονος σταρ της ραπ σκηνής τής προκάλεσε εθισμό στα ναρκωτικά, υποχρεώνοντάς τη να κάνει χρήση ουσιών, ότι την εξανάγκαζε να κάνει σεξ με ζιγκολό ενώ τη βιντεοσκοπούσε, αλλά και ότι τη χτυπούσε σχεδόν καθημερινά αφήνοντάς την αιμόφυρτη με μώλωπες και μαυρισμένα μάτια.

Το #me too της μουσικής βιομηχανίας;

H σύλληψη του Kομπς έχει επίσης αναζωπυρώσει τις ελπίδες των ακτιβιστών και των επιζώντων της σεξουαλικής βίας ότι η υπόθεση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στη μουσική βιομηχανία. Ο κλάδος έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο και τη διάθεση λογοδοσίας που σάρωσε το Χόλιγουντ, την πολιτική και μεγάλο μέρος του κόσμου των μέσων ενημέρωσης στην κορύφωση του κινήματος #MeToo στο τέλος της δεκαετίας του 2010, γράφουν οι New York Times.

Δεν υπάρχει ενιαία εξήγηση για το γιατί η μουσική απέφυγε έναν παρόμοιο απολογισμό. Κάποιοι επισημαίνουν την αποκεντρωμένη δομή εξουσίας της βιομηχανίας, τη διάχυτη κομματική κουλτούρα της και την ιστορία σεβασμού προς τους καλλιτέχνες και τα κορυφαία στελέχη της. «Το σεξ, τα ναρκωτικά και το ροκ εν ρολ, η χαλαρότητα με τη σεξουαλικότητα έχει εμποτιστεί στην κουλτούρα της μουσικής βιομηχανίας», εξηγεί η Καρολάιν Χέλντμαν, καθηγήτρια στο Occidental College και ακτιβίστρια. «Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί λογοδοσίας» τονίζει.

Οι κατηγορίες εναντίον του Diddy είναι η πιο υψηλού προφίλ ποινική δίωξη στον κόσμο της μουσικής για κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης, μετά την υπόθεση του αστέρα της R&B R. Kelly, που καταδικάστηκε το 2022 σε περισσότερα από 30 χρόνια φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα εναντίον παιδιών, trafficking και εκβιασμό. Τα μεγάλα κέντρα ισχύος της μουσικής βιομηχανίας παρέμειναν ανεπηρέαστα ωστόσο παρά τις κατηγορίες εναντίον διακεκριμένων καλλιτεχνών και στελεχών, όπως ο Russell Simmons, ιδρυτής της εταιρείας Def Jam, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Ryan Adams και ο ρόκερ Μέριλιν Μάνσον.

Η περίπτωση του P. Diddy είναι ιδιαίτερη γιατί φέρεται να εμπλέκει, εκτός από αρκετούς αστέρες του θεάματος, και πολιτικούς. Ο πρώην σωματοφύλακάς του ράπερ Τζιν Ντιλ, έριξε πρόσφατα λάδι στη φωτιά μέσα από podcast του «The Art of Dialogue», αποκαλύπτοντας ότι ο Ντίντι έχει κασέτες με πολιτικούς που συμμετείχαν στα περιβόητα «πάρτι των οργίων». Ο Ντιλ άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι κασέτες μπορεί να συνδέουν τα τρέχοντα προβλήματα του ράπερ με το νόμο με ένα πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη Νέα Υόρκη.

Εμπλέκονται πολιτικοί και διασημότητες στο δίκτυο;

Ο Ντιλ, που εργαζόταν για τον Diddy τη δεκαετία του '90, διηγήθηκε ότι ο μεγιστάνας εξελίχθηκε σε αυτό που ονόμασε «τέρας». «Δεν γεννήθηκε τέρας, τον έκαναν τέρας» είπε συγκεκριμένα, αποδίδοντας τη μεταμόρφωσή του στην πιο σκοτεινή πλευρά της μουσικής βιομηχανίας, όπου ο Diddy έμαθε κάποιες ανησυχητικές συμπεριφορές. «Έκανε σε άλλους ό,τι του έκαναν... αυτή είναι μια βιωμένη συμπεριφορά», δήλωσε ο Ντιλ.

Ο Ντιλ πιστεύει ότι το κατηγορητήριο δεν αφορά μόνο τα υποτιθέμενα εγκλήματά του ράπερ, αλλά είναι συνυφασμένο με ένα κύμα διαφθοράς και παραιτήσεων μεταξύ υψηλού προφίλ αξιωματούχων της Νέας Υόρκης. «Ο κόσμος δεν πρόκειται να τα συνδέσει αυτά μαζί», αλλά φαίνεται ότι τα κομμάτια έχουν αρχίσει να κολλάνε.

Με δεκαετίες επιρροής στη βιομηχανία, ο ράπερ με τα πολλά ονόματα και το βαρύ ποινικό μητρώο, έχει συνδεθεί στενά με διασημότητες όπως ο Jay-Z, η Beyoncé, ο Usher και ο Τζάστιν Μπίμπερ. Τα 50ά του γενέθλια το 2019 προσέλκυσαν ονόματα όπως η Kιμ Καρντάσιαν, ο Κάνιε Γουέστ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και ο Snoop Dogg και οι «κακές γλώσσες» επιμένουν ότι πολλοί ισχυροί φίλοι του στην καλύτερη περίπτωση γνώριζαν αλλά δεν μίλησαν, στη χειρότερη συμμετείχαν στη σκοτεινή εγκληματική του δράση.

Η τραγουδίστρια Ντον Ρίτσαρντ, ένα από τα φερόμενα θύματα του Diddy, αναφέρει στην καταγγελία της ότι οι καλλιτέχνες Ne-Yo και Usher ήταν μάρτυρες της κακοποίησης της Cassie Ventura, γνώριζαν για τα εγκλήματα του ράπερ και παρ' όλα αυτά δεν έκαναν τίποτα για να τον σταματήσουν. Όπως καταγγέλλει o Diddy δεν την απειλούσε μόνο με την καριέρα της αλλά με την ίδια της τη ζωή. Το αν αυτό το σκάνδαλο θα αποκαθηλώσει μόνο τον ίδιο τον ράπερ ή αν θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στη μουσική βιομηχανία και το σύνολο της σόουμπιζ μένει να φανεί, το σίγουρο είναι ότι το δράμα μόλις αρχίζει.