Πόλεμος στην Ουκρανία: Tι είναι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτόξευσε η Ρωσία

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να «ταξιδέψουν» χιλιάδες χιλιόμετρα από την περιοχή που εκτοξεύονται
AP
2'

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι ικανοί να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα από την περιοχή που εκτοξεύονται. Υπάρχουν τέσσερις τύποι βαλλιστικών πυραύλων - μικρού βεληνεκούς, μεσαίου, ενδιάμεσου και μεγάλου βεληνεκούς. Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) - η κατηγορία με το μεγαλύτερο βεληνεκές - μπορούν να διανύσουν περισσότερα από 5.500 χιλιόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι πύραυλοι ICBM μπορούν να χτυπήσουν στόχους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Μπορούν να μεταφέρουν συμβατικά όπλα αλλά και να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, τροφοδοτούνται αρχικά από πυραύλους και στη συνέχεια ακολουθούν μια τροχιά χωρίς τροφοδοσία προς τους στόχους τους.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι διαφέρουν από τους πυραύλους κρουζ, οι οποίοι ταξιδεύουν με τη χρήση κινητήρων αεριωθουμένων όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία αεροπλάνων. Οι πύραυλοι κρουζ, όπως οι πύραυλοι Storm Shadow που προμήθευσε η Βρετανία στην Ουκρανία και με τους οποιους επιτέθηκε χθες στη Ρωσία, διανύουν μικρότερες αποστάσεις αλλά μπορούν να οδηγηθούν χειροκίνητα στον στόχο τους.

Το Associated Press αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ICBM σε αυτόν τον πόλεμο. Έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την παράδοση πυρηνικών όπλων. Οι πυρηνικές κεφαλές μπορούν να τοποθετηθούν στον πύραυλο, όπως και οι συμβατικές κεφαλές, τα χημικά και βιολογικά όπλα.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μόνες χώρες που είναι γνωστό ότι διαθέτουν λειτουργικούς ICBM. Οι πρώτες αναφορές από την Ουκρανία λένε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε σήμερα το πρωί ήταν το RS-26 Rubezh ICBM. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα ότι αυτό ήταν το όπλο που χρησιμοποιήθηκε.

Όπως και άλλα ICBM, έχει σχεδιαστεί κυρίως για να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε στόχο - αλλά όλα δείχνουν ότι θα μεταφέρει ένα κανονικό οπλοστάσιο στον στόχο του στο Ντνίπρο σήμερα το πρωί. Το RS-26 Rubezh δοκιμάστηκε με επιτυχία σε εμβέλεια 5.800 χιλ το 2012, αν και υπάρχουν κάποιες προτάσεις ότι μπορεί να φθάσει έως και 6.000 χλμ. Ζυγίζει μεταξύ 40-50 τόνους και εκτοξεύεται από επίγειο εκτοξευτή.