Φάλαινα έκανε τον γύρο του κόσμου για να ζευγαρώσει - Έφυγε από την Κολομβία και έφτασε στην Αφρική

Ταξίδι ρεκόρ που εκτείνεται σε τρεις ωκεανούς έκανε μία φάλαινα προκειμένου να ζευγαρώσει
AP
2'

Μια φάλαινα-φυσητήρας βρέθηκε να διανύει μια απόσταση ρεκόρ που εκτείνεται σε τρεις ωκεανούς για να ζευγαρώσει, προκαλώντας συναγερμό για τις παγκόσμιες προκλήσεις που επηρεάζουν τη μεταναστευτική συμπεριφορά του είδους. Οι φάλαινες κάνουν μια από τις μεγαλύτερες μεταναστεύσεις για να ζευγαρώσουν σε σύγκριση με όλα τα άλλα θηλαστικά, καθώς οι ζώνες αναπαραγωγής ορισμένων ειδών εκτείνονται σε πολλά γεωγραφικά μήκη.

Αν και ορισμένες διαδρομές μετανάστευσης των φαλαινών είναι γνωστό ότι ξεπερνούν τα 8.000 χιλιόμετρα μεταξύ των χώρων τροφοδοσίας και των χώρων αναπαραγωγής, μια τέτοια μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στα γεωγραφικά μήκη είναι «άτυπη», λένε οι επιστήμονες.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη μεγαλύτερη γνωστή απόσταση περίπου 13.000 χιλιομέτρων που διένυσε μια φάλαινα-φυσητήρας μεταξύ δύο τοποθεσιών αναπαραγωγής - διασχίζοντας σχεδόν το ένα τρίτο του κόσμου.

Οι ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά τη φάλαινα το 2013 στον Ανατολικό Ειρηνικό κοντά στην Κολομβία και τη φωτογράφισαν ξανά το 2022 στον Νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής κοντά στη Ζανζιβάρη. Αυτή η «εξαιρετική απόσταση» είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μεταξύ των θεατών σε διαφορετικές περιοχές αναπαραγωγής για το είδος, λένε οι επιστήμονες.

Το ταξίδι της φάλαινας μπορεί να είναι μια εξελισσόμενη προσαρμογή ως απάντηση στις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, την αλλαγή των πηγών τροφής και τις στρατηγικές ζευγαρώματος, λένε οι ερευνητές. Η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ενοποίησης των παγκόσμιων συνόλων δεδομένων για τα θαλάσσια θηλαστικά με μεγάλη εμβέλεια για να μελετηθεί πώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας επηρεάζουν τους πληθυσμούς τους.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι φάλαινες αποκλίνουν από τους γνωστούς μεταναστευτικούς τους προορισμούς και τα μοτίβα διαμήκους μετακίνησης στους ωκεανούς. Μια προηγούμενη μελέτη κατέγραψε έξι φάλαινες που ταξίδευαν σε περιοχές αναπαραγωγής στο Abrolhos Bank κοντά στη Βραζιλία και το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική μεταξύ 2002 και 2021.

Στην τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες διεξήγαγαν ειδικές έρευνες σε ερευνητικά σκάφη καθ' όλη την περίοδο αναπαραγωγής μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου στη Ζανζιβάρη και από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο στην Κολομβία, συλλέγοντας δεδομένα για τη θέση, την ακουστική συμπεριφορά, τον τύπο και το μέγεθος της ομάδας και την κατανομή των φαλαινών.

«Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη απόσταση μεγάλου κύκλου μεταξύ των θεατών σε δύο πεδία αναπαραγωγής μιας ενήλικης αρσενικής φάλαινας που έχει ταυτοποιηθεί με φωτογραφία, η οποία είναι η πρώτη καταγραφή μιας καμπουροφάλαινας που επιλέγει περιοχές αναπαραγωγής μεταξύ του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού», γράφουν οι ερευνητές.