Κοσμογονικές εξελίξεις μετά την πτώση Άσαντ: Αλλάζουν τα σύνορα και έρχονται εθνοτικές διαιρέσεις
Εθνοτικές μετακινήσεις και ριζικές αλλαγές, ακόμη και συνόρων, είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Οι Δρούζοι που ζούσαν στη Συρία ζήτησαν να ενταχθούν στο Ισραήλ. Αυτό αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ. Δημοσίευσαν ένα βίντεο με μια φερόμενη «λαϊκή συγκέντρωση» σε έναν από τους οικισμούς των Δρούζων στη νότια Συρία, όπου εισήλθαν ισραηλινά στρατεύματα. Ο ομιλητής λέει: «Θέλουμε να είμαστε υπό ισραηλινή κυριαρχία και ζητάμε από το Ισραήλ να μην εγκαταλείψει τα χωριά στη νότια Συρία».
Οι Δρούζοι είναι μια αραβική εθνοτική ομάδα που δηλώνει το δικό της σήμα Ισλάμ (Δρουζεϊσμό) και ζει στη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Στο Ισραήλ, σε αντίθεση με άλλους Άραβες, είναι πιστοί στις αρχές. Ο πληθυσμός των Δρούζων ξεπερνά σήμερα το 1,5 εκατομμύριο.
Ας θυμίσουμε ότι μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ισραηλινός στρατός εισήλθε σε αρκετούς οικισμούς στη Συρία έξω από τη ζώνη ασφαλείας στα Υψίπεδα του Γκολάν - δηλαδή στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Συρίας.
Οι ισλαμιστικές ομάδες που κατέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό, με επικεφαλής τον ηγέτη της οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham, Muhammad al-Jalani, δεν μίλησαν ευθέως κατά της ισραηλινής εισβολής.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του ρυθμιστική «λαϊκή δημοκρατία» στα εδάφη των Σύριων Δρούζων. Αλλά το Ισραήλ δεν ανακοίνωσε ποτέ επίσημα τέτοια σχέδια.
Επίσης, χιλιάδες φεύγουν από τη Συρία υπό τον φόβο του ισλαμικού νόμου.
Σε πρόσφατο άρθρο του ο Zev Farber, ακαδημαϊκός και ραβίνος υποστήριξε ότι η μόνη λύση για ειρήνη στην περιοχή είναι να διαμελισθεί η Συρία σε τρία κράτη. Ένα για τους Δρούζους (αραβικό έθνος με ιδιαίτερη θρησκεία που είναι μια σύνθεση από Ισμαηλισμό (κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ), Χριστιανισμό, Γνωστικισμό, Νεοπλατωνισμό, Ζωροαστρισμό, Βουδισμό, Μανιχαϊσμό, Πυθαγορισμό και άλλες φιλοσοφίες και πεποιθήσεις), ένα για τους αλεβίτες και ένα για τους μουσουλμάνους σουνίτες.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ανέφερε ότι η G7 συμφώνησε στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Συρίας.
Ο ρόλος των Κούρδων
Στο μεταξύ ζήτημα παραμένει ο ρόλος των Κούρδων. Ο Άντονι Μπλίνκεν διεμήνυσε προς την Τουρκία: «Σταματήστε να χτυπάτε τους Κούρδους στη Συρία».
Οι Κούρδοι της Συρίας, που ήταν σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον συριακό εμφύλιο, φοβούνται το τέλος της αμερικανικής υποστήριξης μετά την άνοδο στην εξουσία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό αναφέρθηκε από ειδικό των Financial Times.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε και μια απροειδοποίητη επίσκεψη στο Ιράκ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της γειτονικής Συρίας.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Ουάσιγκτον βλέπει αυτό ως ευκαιρία να αποδυναμώσει περαιτέρω την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Ήδη κυκλοφορούν, αυθαίρετα στο διαδίκτυο, διάφοροι χάρτες με νέα κράτη διαμορφωμένα από την υποτιθέμενη διάλυση της Συρίας .