Η Αλ Κάιντα του Μαγρέμπ πίσω από την απαγωγή των Γάλλων
Η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ (AQMI) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απαγωγή των δύο Γάλλων που βρέθηκαν νεκροί, έπειτα από αποτυχημένη επιχείρηση για τη διάσωσή τους την περασμένη εβδομάδα.
«Μια ομάδα μουτζαχεντίν πραγματοποίησε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου μια γενναία επιχείρηση στην καρδιά της πρωτεύουσας του Νίγηρα Νιαμέι, όπου έσπασε τον κλοιό της ασφάλειας σε γειτονιά διπλωματών και κατάφερε να απαγάγει δύο Γάλλους», αναφέρει η οργάνωση σε ηχητικό της μήνυμα που εστάλη με e-mail στο πρακτορείο Reuter. Η ημερομηνία της ηχογράφησης ήταν η 12η Ιανουαρίου.
Ο Σάλαχ Αμπού Μοχάμεντ, ο οποίος δηλώνει ότι είναι ο αξιωματούχος της AQMI αρμόδιος για τα ΜΜΕ, σημειώνει στο ηχητικό μήνυμα ότι οι δύο όμηροι σκοτώθηκαν όταν οι γαλλικές δυνάμεις και αυτές του Νίγηρα προσπάθησαν να τους σώσουν, αλλά δεν διευκρίνισε τον τρόπο. Τα πτώματα των δύο γάλλων ομήρων βρέθηκαν απανθρακωμένα με δεμένα τα χέρια πίσω από τις πλάτες τους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές του Νίγηρα.
Η γαλλική κυβέρνηση «δεν πήρε το μάθημά της από παλιές αποτυχίες και έκανε ξανά την ίδια τρέλα. Σημειώθηκαν δύο μάχες μεταξύ των μουτζαχεντίν και των δυνάμεων του Νίγηρα και της Γαλλίας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μια μεγάλη αποτυχία στην προσπάθεια διάσωσης των ομήρων», προσθέτει ο Αμπού Μοχάμεντ.
Η απαγωγή αυτή εντάσσεται «στο πλαίσιο της αντίδρασης στις γαλλικές κατασταλτικές πολιτικές σε βάρος των μουσουλμάνων και στη συμμετοχή της στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν», καταλήγει στο μήνυμά του.
Η AQMI έχει απαγάγει άλλους πέντε γάλλους πολίτες, υπαλλήλους των γαλλικών εταιρειών Areva και Vinci, τους οποίους κρατάει από τον Σεπτέμβριο. Η οργάνωση αυτή σκότωσε επίσης τον Ιούλιο τον γάλλο τουρίστα Μισέλ Ζερμανό, τον οποίο είχε απαγάγει στο Νίγηρα τρεις μήνες νωρίτερα.
Παράλληλα, σήμερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Νίγηρα δήλωσε ότι οι στρατιώτες της χώρας που βρέθηκαν νεκροί στις 8 Ιανουαρίου στο Μαλί, έπειτα από επίθεση κατά των απαγωγέων των δύο γάλλων ομήρων, «καταδίωκαν τους άνδρες της Αλ Κάιντα» και «έπεσαν θύματα γαλλικών πυρών», αμφισβητώντας ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Το γαλλικό υπουργείο υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι άνδρες φορούσαν «τη στολή της χωροφυλακής του Νίγηρα» και είχαν μετάσχει στη μάχη κατά των γαλλικών δυνάμεων.