Παραιτείται η Σερβία από την υπόθεση Πούρντα

Οι δικαστικές διώξεις Κροατών βετεράνων πολέμου έχουν προκαλέσει καθημερινές διαδηλώσεις...
1'

Οι δικαστικές διώξεις Κροατών βετεράνων πολέμου έχουν προκαλέσει καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Ζάγκρεμπ και την πόλη Σπλιτ, οι οποίες παίρνουν και αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Σήμερα, η σερβική εισαγγελία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ποινική δίωξη του Κροάτη βετεράνου, Τίχομιρ Πούρντα, λόγω έλλειψης στοιχείων. Ο Πούρντα συνελήφθη στις 5 Ιανουαρίου, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, βάσει εντάλματος που εξέδωσε η Σερβία το 2007.

Η κατηγορία ήταν ότι το 1992, στο Βούκοβαρ, ως μέλος των κροατικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, πυροβόλησε εναντίον τριών αιχμαλώτων Γιουγκοσλάβων στρατιωτών, σκοτώνοντας τους δύο από αυτούς.

Η σερβική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι κατά τη διαδικασία ακρόασης 44 μαρτύρων από τη Σερβία και την Κροατία διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τον Τίχομιρ Πούρντα για το συγκεκριμένο έγκλημα.

Η υπόθεση Πούρντα προκάλεσε ψυχρότητα στις σχέσεις Βελιγραδίου και Ζάγκρεμπ και είχε αναχθεί σε μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα και ήταν αυτή που πυροδότησε κύρια τις διαδηλώσεις των Κροατών βετεράνων.

Η πολιτική ηγεσία της Κροατίας καταδίκασε τη συμπεριφορά των σερβικών δικαστικών αρχών, κάνοντας λόγο για «μυστικούς καταλόγους κατηγορουμένων» και «πολιτικές διώξεις».