«Πόλεμος» στη Σερβία για την δολοφονία Τζίντζιτς

Για εναντίον του πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του σερβικού...
2'

Για εναντίον του πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, βάσει των οποίων θα προσαχθεί σε ανάκριση, με αφορμή το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού, Ζόραν Τζίντζιτς, το Μάρτιο του 2003.

"Δεν έχω καμία σχέση με το πολιτικό παρασκήνιο της δολοφονίας του Ζόραν Τζίντζιτς και ούτε και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS)", δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρώην πρωθυπουργός της Σερβίας Τζίντζιτς.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κοστούνιτσα υποστηρίζουν πως ο ίδιος, με την ιδιότητα του προέδρου τότε, είχε ενθαρρύνει -τουλάχιστον- τους δολοφόνους, παίρνοντας το μέρος της σκιώδους αστυνομικής ομάδας των κομάντο, που ήρθαν σε ρήξη με τον Τζίντζιτς, πριν από τη δολοφονία του.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση εναντίον του ανακινείται τώρα, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εκστρατείας κατά του DSS.

Ο Κοστούνιτσα δήλωσε ακόμη πως έχει πει ό,τι ήταν να πει σχετικά με τη δολοφονία Τζίντζις, σημειώνοντας πως δεν θα ανταποκριθεί σε τυχόν κλητεύσεις για ανάκριση. «Η εισαγγελία γνωρίζει πως δεν υπάρχουν λόγοι να μ' ανακρίνει», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ηγέτης του DSS, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρύβεται από τη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται υπό δίωξη», τόνισε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοστούντσα, ο Γιοβάνοβιτς τόνισε ότι «ο Κοστούνιτσα δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου και η απάντηση του κράτους θα πρέπει να είναι άμεση, αποφασιστική και ασυμβίβαστη».

Ο ίδιος σημείωσε πως «ο Κοστούνιτσα είναι το ίδιο αλαζόνας, όπως πάντα, αλλά έχει έρθει πλέον η ώρα να απαντήσει για το ρόλο του στα γεγονότα, που οδήγησαν στη δολοφονία Τζίντζιτς».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (DS), Γελένα Τρίβαν, αρνήθηκε τα όσα υποστήριξε ο Κοστούνιτσα περί πολιτικών πιέσεων και δίωξης εναντίον του ίδιου και του κόμματός του.