Συγκρούσεις για την εκμετάλλευση ορυχείου στο Περού

Αγρότες στο Περού απειλούν να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές...

1'

Αγρότες στο Περού απειλούν να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, εάν δεν ακυρωθούν τα σχέδια μιας εταιρείας για την εκμετάλλευση ενός ορυχείου χαλκού στην περιοχή τους.

Συνεχείς είναι και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή αυτή, με το όνομα Τία Μαρία. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 20 τραυματίστηκαν στα τελευταία επεισόδια.

Αντικείμενο των συγκρούσεων είναι ο έλεγχος των φυσικών πόρων της χώρας. Δύο από τους προεδρικούς υποψηφίους συνέστησαν αυτοσυγκράτηση. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο αριστερός Ογιάντα Ουμάλα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης παρέμβασης του κράτους στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε παρά μόνο αν το μεταλλείο φύγει από την πόλη μας», δήλωσε ο Χάιμε ντε λα Κρους, εκπρόσωπος μιας ομάδας πολιτών του Ισλάι. «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι θέλουμε να φροντίσουμε για τη ζωής μας», προσέθεσε.

Η συμμετοχή στις εκλογές στο Περού είναι υποχρεωτική και σε όσους αρνούνται να ψηφίσουν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο.

Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 100 αγροτικές πόλεις έχουν κινητοποιηθεί για να σταματήσουν τα σχέδια των εταιρειών για επέκταση των εκμεταλλεύσεών τους καθώς οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μολυνθεί το περιβάλλον και κυρίως τα λιγοστά αποθέματα νερού που διαθέτουν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή