Ονόματα ζητά η αμερικανική κυβέρνηση

Τα στοιχεία ορισμένων ανώτατων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση από το Ισλαμαμπάντ για να προσδιορίσει...

2'

Τα στοιχεία ορισμένων ανώτατων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση από το Ισλαμαμπάντ για να προσδιορίσει αν είχαν επαφές με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, γράφουν οι “New York Times”.

Επικαλούμενη αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η εφημερίδα τονίζει πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη εκφράσει την μεγάλη δυσαρέσκειά της προς τους στρατιωτικούς και τους επικεφαλής των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών για την άρνησή τους να ανακοινώσουν τα ονόματα των μελών της ISI κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν που θεωρούνται ύποπτα ότι διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον μπιν Λάντεν.

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται συγκεκριμένα για την διεύθυνση "S" της υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται σε στενή επαφή με τους ταλιμπάν από την εποχή της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν, διευκρινίζει η εφημερίδα.

"Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως ο Καγιάνι και ο Πάσα γνώριζαν πραγματικά ότι ο μπιν Λάντεν βρίσκεται εκεί", τόνισε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα, αναφερόμενος στο αρχηγό του πακιστανικού στρατού Ασφάκ Παρβέζ Καγιάνι και στον διευθυντή της ISI στρατηγό Αχμαντ Πάσα.

"Αλλά υπάρχουν επίπεδα γνώσης και δεν θα με εξέπληττε αν ανακαλύπταμε πως κάποιος από το περιβάλλον του Πάσα γνώριζε" που κρυβόταν ο μπιν Λάντεν, πρόσθεσε.

Πακιστανοί ερευνητές που ανέλαβαν να "φέρουν στο φως" τη ζωή του μπιν Λάντεν τα τελευταία εννιά χρόνια, δήλωσαν την εβδομάδα αυτή ότι ζούσε σε αστικά κέντρα στο Πακιστάν "για διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσε να έχει προβλεφτεί", συμπληρώνει η εφημερίδα.

Δύο πακιστανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως μια από τις τρεις συζύγους του μπιν Λάντεν, με καταγωγή από την Υεμένη που βρίσκεται σε φυλακή του Πακιστάν, αποκάλυψε πως πριν εγκατασταθεί το 2005 στο Αμποταμπάντ ο αρχηγός της αλ Κάιντα ζούσε με την οικογένειά του για δυόμισι χρόνια στο μικρό χωριό Τσακ Σαχ Μοχαμάντ, δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πακιστανικής πόλης Χαριπούρ.

Αυτό σημαίνει πως είχε εγκαταλείψει τις ζώνες των φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν από το 2003, υπογράμμισε ο αμερικανός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή