Πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ η Σερβία

Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς θεωρείται από τους περισσότερους...
2'

Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς θεωρείται από τους περισσότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως σημαντικό βήμα προς την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Στέφαν Φίλε δήλωσε: «Ένα μεγάλο εμπόδιο στο σερβικό δρόμο προς την ΕΕ ήρθη».

Ο επίτροπος συνεχάρη το Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς όχι μόνον για τη σύλληψη αυτή, αλλά και «για το σημαντικό του ρόλο στη συμφιλίωση και την περιφερειακή σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια».

Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: «Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς συνεπώς αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για την ΕΕ, τους γείτονες της Σερβίας, αλλά πάνω απ’ όλα για το κράτος δικαίου στην ίδια τη Σερβία. Οι οικογένειες των αμέτρητων θυμάτων αξίζουν δικαιοσύνη», τονίζεται στο ανακοινωθέν του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, στο περιθώριο της συνόδου της G8 στη Ντοβίλ, χαρακτήρισε τη σύλληψη θαρραλέα ενέργεια, που φέρνει τη Σερβία εγγύτερα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Είναι πολύ καλά νέα και είναι μια πολύ θαρραλέα απόφαση εκ μέρους του Σέρβου προέδρου», τόνισε.

Μικρή παραφωνία αποτέλεσε η δήλωση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος τόνισε ότι η σύλληψη του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου στρατηγού δε συνεπάγεται και την αυτόματή εισδοχή της Σερβίας στην ΕΕ.

«Θα πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο των δεδομένων που διέπουν κάθε μία ένταξη. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, δε σημαίνει όμως πως αυτομάτως η σύλληψη τούτη σημαίνει εισδοχή. Δεν είναι έτσι που λειτουργούμε», τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης της χώρας του.

Το Βελιγράδι υπέβαλε την υποψηφιότητά του για ένταξη στην ΕΕ στα τέλη του 2009 και ελπίζει να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας ως το Δεκέμβριο.