Περού: Πεπεισμένος για τη νίκη του ο Ογιάντα Ουμάλα

Ο αριστερός υποψήφιος Ογιάντα Ουμάλα έχει ένα πολύ μικρό προβάδισμα επί της υποψήφιας της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι στις προεδρικές εκλογές του Περού με...
2'

Ο αριστερός υποψήφιος Ογιάντα Ουμάλα έχει ένα πολύ μικρό προβάδισμα επί της υποψήφιας της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι στις προεδρικές εκλογές του Περού με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ανακοίνωσε η επίσημη εκλογική επιτροπή. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Ουμάλα έχει το 50,087% των ψήφων και η Φουχιμόρι το 49,913% -- μια διαφορά περίπου 20.600 ψήφων.


Ο Ουμάλα δήλωσε πως πιστεύει ότι «κέρδισε τις προεδρικές εκλογές» στο Περού με βάση των πρώτα μερικά αποτελέσματα και τις προβολές και ετοιμάζεται να «γιορτάσει τη νίκη» με τους οπαδούς του σε πλατεία στο κέντρο της Λίμα.


«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις πληροφορίες μέχρι να επιβεβαιωθούν επισήμως τα αποτελέσματα, όμως θα πάω να μοιραστώ με το λαό (...) τη χαρά της νίκης μας», δήλωσε ο Ουμάλα.


«Η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε και αυτός ο πρόεδρος θα είναι από τις 28 Ιουλίου πρόεδρος όλων των Περουβιανών», δήλωσε ακόμη ο Ουμάλα, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» για να υλοποιήσει την εντολή του για μια μεγαλύτερη κοινωνική ολοκλήρωση, για ένα «Περού για όλους».


Εκλογικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πρώτη επίσημη καταμέτρηση περιλαμβάνει υψηλότερη αναλογία ψήφων από αστικές περιοχές, γεγονός που ευνοεί την Φουχιμόρι, έτσι το προβάδισμα του Ουμάλα αναμένεται να αυξηθεί καθώς θα έρχονται οι ψήφοι από την ύπαιθρο.


Τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων είχαν ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα ερευνών στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που είχαν δείξει όλες σαφές προβάδισμα του Ουμάλα.


Αναλυτές λένε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί μια ανακαταμέτρηση των ψήφων, καθώς το αποτέλεσμα είναι με πολύ μικρή διαφορά, αν και οπαδοί του Ουμάλα είχαν ήδη αρχίσει να γιορτάζουν πριν από την επίσημη καταμέτρηση.