Mεταναστευτικό: Τα Σκόπια επικαλούνται την εθνική ασφάλεια για την επίθεση στους πρόσφυγες

Είχαμε υποχρέωση να δράσουμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν κακομεταχειριστήκαμε τους πρόσφυγες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ποπόσκι, μετά τη μετάδοση εικόνων από τα σύνορά της, όπου μετανάστες απωθούνται με τη χρήση βίας.Η Διεθνής Αμνηστία από την άλλη έχει τελείως διαφορετική άποψη. Τα Σκόπια συμπεριφέρθηκαν σα να αντιμετώπιζαν ταραχοποιούς και όχι πρόσφυγες, δηλώνει με ανακοίνωσή της.
3'

ΔΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

Το μεταναστευτικό κύμα είναι το υπ αριθμόν ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Ο Ν. Ποπόσκι ερωτηθείς από το BBC για όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή 21/8 δήλωσε πως σχεδόν 3.500 άτομα περνούν τα σύνορα σε καθημερινή βάση και ότι προσωπικά εκείνος δεν είδε τις δυνάμεις ασφαλείας να χτυπούν κανέναν.

Υπήρξε μια προσπάθεια απώθησης παραδέχθηκε αλλά είχαμε υποχρέωση να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση, κατέληξε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την πλευρά τους ανέφεραν ότι χρειάστηκε να φροντίσουν στην Ειδομένη 10 άτομα που έφεραν τραυματισμούς από χειροβομβίδες κρότους λάμψης που έριξαν οι Σκοπιανοί.

Ο Ποπόσκι μετά την κατακραυγή που εκδηλώθηκε δήλωσε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν υφίστανται κακομεταχείριση στη χώρα του, αλλά για έναν τόπο με 2 εκατομμύρια κατοίκους και χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. το μεταναστευτικό ζήτημα έτσι όπως έχει εξελιχθεί δεν είναι διαχειρίσιμο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως για να εισέλθει στη χώρα κάποιος μετανάστης θα πρέπει πρώτα να καταγραφεί και στη συνέχεια έχει 72 ώρες για να δηλώσει αν θέλει να ζητήσει άσυλο ή να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ η Υπατη Αρμοστεία έχει εκφράσει την ανησυχία της για τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες και ειδικότερα για τις γυναίκες και τα παιδιά που έχουν καταφθάσει μαζικά στα σύνορα με την Ελλάδα και καλεί τα Σκόπια αλλά και τη χώρα μας να διευκολύνουν τις διαδικασίας για την καταγραφή και την υποδοχή τους. Σε ό,τι αφορά τις φήμες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν τα Σκόπια να κλείνουν τα σύνορά τους, η Υπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, επικαλούμενη τις επαφές της με τη γειτονική χώρα.

Τις τελευταίες εβδομάδες σκηνές χάους έχουν διαδραματιστεί στη Γευγελή καθώς εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν σε υπερπλήρη τρένα με κατεύθυνση τη Βόρεια Ευρώπη. Αντίστοιχα στα ελληνικά νησιά καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο τον περασμένο μήνα έφθασαν 50.000 άτομα στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Η κατάσταση σήμερα

Οι αστυνομικές δυνάμεις των Σκοπίων, επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό προσφύγων να περάσουν τη συνοριακή γραμμή της χώρας με την Ελλάδα.
Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, σημειώθηκαν ισχυρές βροχές και ήδη από χθες το απόγευμα έως τώρα, η αστυνομία των Σκοπίων έχει επιτρέψει, σταδιακά, την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε πάνω από 1.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη.
Επετράπη κυρίως η είσοδος σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας κ.ά.
Αυτή τη στιγμή, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής βρίσκονται περίπου 200 άτομα, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ στην ουδέτερη ζώνη υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν από τους αστυνομικούς των Σκοπίων να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρείται η χθεσινή ένταση.

Σχετικές ειδήσεις