Τουρκία: Πέντε παιδιά τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας
Πέντε παιδιά τραυματίστηκαν σήμερα όταν εξερράγη μια βόμβα σε έναν δρόμο της πόλης Ντιγιάρμπακιρ, δήλωσαν πηγές σε νοσοκομείο, καθώς συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες στη νοτιοανατολική Τουρκία μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει οι Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες.
Μια άλλη έκρηξη στην πόλη Τατβάν είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε στρατιωτικοί, καθώς το όχημά τους επλήγη από έναν εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο πλάι ενός δρόμου, δήλωσαν πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο, μαίνονται οι σφοδρότερες εχθροπραξίες μετά τη δεκαετία του 1990 από τον Ιούλιο, όταν η Άγκυρα εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ και στην Τουρκία. Πάνω από 100 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας και εκατοντάδες φερόμενοι ως αντάρτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες.
Τα παιδιά τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη στην ιστορική συνοικία Σουρ της Ντιγιάρμπακιρ, όπου πρόσφατα είχαν σημειωθεί βίαια επεισόδια ανάμεσα σε άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και μέλη του PKK. Πηγή σε νοσοκομείο ανέφερε ότι η έκρηξη οφειλόταν σε βόμβα, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Η Ντιγιάρμπακιρ είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ανατολίας και από αυτήν κατάγονται οι περισσότεροι από τα 15 εκατομμύρια Κούρδους της Τουρκίας.
Οι αρχές επιβάλλουν σποραδικά απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σουρ, όπου υπάρχουν κυρίως σοκάκια και είναι αδύνατον να μπουν οχήματα. Στη συνοικία αυτή βρίσκονται ιστορικές εκκλησίες, τεμένη και ένα οχυρό της ρωμαϊκής εποχής.
Το PKK, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εντάξει στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν, διεξάγει ένοπλο αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία και αναγνώριση των δικαιωμάτων της μειονότητας από το 1984. Όμως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονταν από το 2012 είχαν συμβάλει να υπάρξει ειρήνευση στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση κατηγορεί το PKK ότι αξιοποίησε την εκεχειρία των τελευταίων δυόμισι ετών για να ανεφοδιαστεί με όπλα και πυρομαχικά, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έθεσε τέλος στην κατάπαυση του πυρός διότι το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που εκφράζει την κουρδική μειονότητα κι ένα μέρος της τουρκικής αριστεράς κέρδισε ικανό αριθμό ψήφων για να μπει στην Εθνοσυνέλευση, στερώντας από το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.
Το AK δεν κατάφερε να βρει κυβερνητικό εταίρο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συμμαχίας και έχουν προκηρυχθεί νέες βουλευτικές εκλογές για την 1η Νοεμβρίου.