Σε επιφυλακή Σερβία και Βουλγαρία για την τοξική λάσπη από την Ουγγαρία

Επί ποδός οι σερβικές και βουλγαρικές αρχές για το ενδεχόμενο κινδύνου από τη διαρροή λυμάτων από το εργοστάσιο αλουμινίου της..

1'

Επί ποδός οι σερβικές και βουλγαρικές αρχές για το ενδεχόμενο κινδύνου από τη διαρροή λυμάτων από το εργοστάσιο αλουμινίου της Ουγγαρίας.


Προς το παρόν δεν διαφαίνεται να υπάρχει κίνδυνος, ωστόσο για προληπτικούς λόγους θα γίνεται ανάλυση της ποιότητας των υδάτων του Δούναβη στο βασικό σταθμό μετρήσεων στο Μπέζνταν, δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς.


Ο κ. Μάριτς δήλωσε ότι ο Δούναβης δεν έχει μολυνθεί προς το παρόν και ότι, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι πολίτες της Σερβίας θα ενημερωθούν εγκαίρως. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα τοξικά λύματα έφθασαν στον ποταμό Τόρνα, που είναι παραπόταμος του Δούναβη.


Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Άσεν Λίτσεφ, δήλωσε ότι “δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του Δούναβη στη βουλγαρική επικράτεια. Σύμφωνα με τον ίδιο ενδεχόμενη μόλυνση στη Βουλγαρία θα εξαρτηθεί από τις δράσεις των ουγγρικών αρχών καθώς “έχουν εγγυηθεί ότι λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξαλείψουν τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής”.


Επικαλούμενος εκτιμήσεις της εκτελεστικής υπηρεσίας για την προστασία του Δούναβη, ο κ. Λίτσεφ δήλωσε ότι, αν φτάσουν, τα τοξικά λύματα μπορεί να φτάσουν στο βουλγαρικό τμήμα του Δούναβη το συντομότερο σε μία βδομάδα.


Η ουγγρική κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρεις νομούς στο δυτικό τμήμα της χώρας, που απειλούνται από την πλημμύρα τοξικής λάσπης. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή