Συζητήσεις για την επιστροφή αρχαιοτήτων στο Περού

Την άμεση επιστροφή χιλιάδων αρχαιοτήτων από το Μάτσου Πίτσου ζητά από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ η κυβέρνηση του...

1'

Την άμεση επιστροφή χιλιάδων αρχαιοτήτων από το Μάτσου Πίτσου ζητά από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ η κυβέρνηση του Περού.


Αντιπροσωπεία του πανεπιστημίου θα μεταβεί το Σαββατοκύριακο στο Περού προκειμένου να συζητήσουν το θέμα καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Άλαν Γκαρσία, η επιστροφή των αρχαιοτήτων πρέπει να είναι άμεση ώστε να συμπέσει με τους εορτασμούς για τα εκατό χρόνια από την "ανακάλυψη" του Μάτσου Πίτσου, τον Ιούλιο του 2011.


Τα τεχνουργήματα, κεραμικά, κοσμήματα αλλά και οστά από την αρχαιολογική τοποθεσία των Άνδεων, εξήχθησαν από το Περού στο διάστημα 1911-16, από τον Αμερικανό εξερευνητή και απόφοιτο του Γέιλ, Χίραμ Μπίνγκαμ.


Το Περού υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα δόθηκαν ως δάνειο στο Πανεπιστήμιο για 18 μήνες αλλά δεν επιστράφηκαν ποτέ. Η περουβιανή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για 46.000 αντικείμενα ενώ το πανεπιστήμιο κάνει λόγο για 5500, εκ των οποίων μόνο τα 330 είναι σε κατάσταση να εκτεθούν σε μουσείο καθώς τα υπόλοιπα είναι θραύσματα.


Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού, Χουάν Όσιο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του και το πανεπιστήμιο πλησιάζουν σε μια συμφωνία. "Σύντομα θα έχουμε αρκετά καλά νέα", είχε δηλώσει.


Το Γέιλ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει τα αντικείμενα στο Περού υπό την προϋπόθεση ότι θα συντηρούνται και θα φυλάσσονται σωστά, εάν η Λίμα πάψει να απειλεί με προσφυγές στην δικαιοσύνη.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή