Ξεχωριστές πασχαλινές αποδράσεις στην Ελλάδα

Τέσσερις επιλογές με ιδιαίτερες παραδόσεις, για κάθε προτίμηση: Μετέωρα, Λεωνίδιο, Ναύπακτος και Ύδρα
Κατανυκτικό Πάσχα στα Μετέωρα, για μία αξέχαστη πασχαλινή απόδραση και μοναδική εμπειρία

Καθώς οι πασχαλινές διακοπές πλησιάζουν, οι περισσότεροι κάνουμε ένα ταξίδι στο μυαλό μας (ή στην πραγματικότητα) στην Ελλάδα, τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Αν θέλεις να πραγματοποιήσεις μία ξεχωριστή απόδραση αυτή την περίοδο, ώστε να ξεφύγεις από τη ρουτίνα και να απολαύσεις ιδιαίτερα έθιμα σε μοναδικά τοπία, οι επιλογές είναι πολλές και οι προορισμοί με μοναδική αύρα δεν τελειώνουν. Ας δούμε τέσσερα μέρη που προτείνουμε γι’ αυτό το Πάσχα: τα επιβλητικά Μετέωρα, το Λεωνίδιο των χρωματιστών αερόστατων, τη γραφική Ναύπακτο και την κοσμοπολίτικη Ύδρα.

Μετέωρα: Θαυμάζοντας τα μοναστήρια που αγγίζουν τον ουρανό

Ένας δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες όλο το χρόνο, έχει φυσικά τη δική του μαγεία και το Πάσχα. Τα μοναστήρια της περιοχής χτίστηκαν τον 14ο και 15ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκαν από μοναχούς που αναζητούσαν την απομόνωση και τον πνευματικό στοχασμό. Σήμερα, έξι από αυτά εξακολουθούν να είναι ενεργά και οι επισκέπτες μπορούν να τα εξερευνήσουν και να μάθουν για τη συναρπαστική ιστορία και τις παραδόσεις τους. Πρόκειται για τις μονές Ρουσάνου, Αγίου Στεφάνου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και Βαρλαάμ. Με την κατανυκτική ατμόσφαιρα και φόντο το πιο επιβλητικό τοπίο της χώρας, αποτελούν ιδανική επιλογή για να περάσεις τις άγιες μέρες με έναν ξεχωριστό τρόπο. Η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά άλλο νόημα στην περιοχή, καθώς η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον σε καθοδηγούν στο να ζήσεις την κάθε μέρα ξεχωριστά. Αξίζει να παρακολουθήσεις την Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, να ζήσεις τον λιτό στολισμό του Επιταφίου (χωρίς κουβούκλιο) και την κορύφωση του Θείου Δράματος, αλλά και να πεις το «Χριστός Ανέστη», σε ένα μοναδικό περιβάλλον.

Λεωνίδιο: Ανακαλύπτοντας την παρθένα ομορφιά της Ελλάδας

Ένα μέρος που έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά του και σε καλεί να περπατήσεις ανάμεσα στα ξεχωριστά αρχοντικά και να ανακαλύψεις τις ομορφιές του. Στο Λεωνίδιο, το Πάσχα γιορτάζεται με έναν φαντασμαγορικό τρόπο και ιδιαίτερη λαμπρότητα. Στην Ανάσταση, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες φλεγόμενα φαναράκια-αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό, συνθέτοντας ένα μαγευτικό θέαμα που δεν έχεις ξαναδεί. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και συνεχίζεται έως και σήμερα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και πολλών επισκεπτών. Την Κυριακή του Πάσχα, ο δήμος προσφέρει κρέατα και πασχαλινά εδέσματα σε μία ξεχωριστή γιορτή, ενώ το ίδιο απόγευμα στην Ακολουθία της Αγάπης διαβάζεται το Ευαγγέλιο στα τσακώνικα.

Ναύπακτος: Πάσχα στο φλεγόμενο ενετικό λιμάνι

Η Ναύπακτος είναι μια ιστορική πόλη-λιμάνι, δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της, καθώς και τη φυσική ομορφιά της περιοχής που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Στη Ναύπακτο, η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί μία εντυπωσιακή εμπειρία, με τους Επιτάφιους να κατευθύνονται προς το ενετικό λιμάνι της πόλης, όπου ένας φλεγόμενος σταυρός κάνει το σκηνικό εντυπωσιακό, ενώ, κατόπιν, ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται από πυροτεχνήματα. Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεκίνησε από τη δεκαετία του '50, όταν, κατά την περιφορά των επιταφίων του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής, οι ψαράδες του λιμανιού στόλιζαν τις πολεμίστρες με εκατοντάδες αναμμένες δάδες.

Ύδρα: Ειδυλλιακή απόδραση στο κοσμοπολίτικο νησί

Ένα πανέμορφο νησί στον Αργοσαρωνικό, γνωστό για την εκπληκτική αρχιτεκτονική, τα γοητευτικά δρομάκια, αλλά και τα κρυστάλλινα νερά του. Ιδανικό για να απολαύσεις μερικές ξένοιαστες μέρες μακριά από την πολύβουη ζωή της πόλης (καθώς στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα). Στην Ύδρα, κάτοικοι και επισκέπτες ζουν το Πάσχα μια μοναδική εμπειρία, διαφορετική από οπουδήποτε αλλού. Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα - όχι μόνο στο νησί αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα - είναι η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μέσα στη θάλασσα. Τη νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου με μεγάλη κατάνυξη ο Επιτάφιος μπαίνει στα νερά. Το αποτέλεσμα συνθέτει ένα ξεχωριστό θέαμα, με τους φαναροφόρους να φωτίζουν τη θάλασσα και να δημιουργούν μία μαγευτική ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα που επιστρέφει κάθε Πάσχα και σε κάνει να χαμογελάς

Το Πάσχα αποτελεί μία περίοδο με πολλές τοπικές παραδόσεις και έθιμα, τα οποία έχουν τις ρίζες τους πολλά χρόνια πριν και οι οποίες επιστρέφουν κάθε χρόνο. Είναι όμως και μία περίοδος που επιστρέφουν και οι προσφορές. Το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή αποτελεί μία ευκαιρία να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις αγορές σου αυτό το Πάσχα, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να βγεις κερδισμένος από τις αγορές των δώρων αλλά και τις αποδράσεις σου. Έτσι, δεν έχεις παρά να πραγματοποιήσεις τις πασχαλινές αγορές σου από 3/4 έως και 15/4 στους επιλεγμένους συνεργάτες του προγράμματος €πιστροφή με κάρτες Εurobank που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ώστε να κερδίσεις 10% €πιστροφή με πιστωτικές ή 5% €πιστροφή με χρεωστικές κάρτες. Επιπλέον, με τις αγορές σου κερδίζεις και συμμετοχές στη μεγάλη πασχαλινή κλήρωση του Προγράμματος με πολλά δώρα. Οι συνεργάτες που συμμετέχουν στην ενέργεια είναι οι ΓΕΡΜΑΝΟΣ, COSMOTE, IKEA, SEPHORA, Marks & Spencer, INTERSPORT, Perfect Toys, DPAM, Toy Shop, Pet City, Anna Maria Mazaraki & Ekdromi.gr.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος στο eurobank.gr/epistrofi.