Επενδύσεις που κρατούν τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα: Η περίπτωση της DEMO φαρμακευτικής
Οι επενδύσεις της DEMO περιλαμβάνουν επίσης το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Στην ανάγκη επενδύσεων που θα ανατρέψουν το φαινόμενο του Brain Drain, απαντά η φαρμακοβιομηχανία DEMO που έχει ήδη θέσει σε υλοποίηση το επενδυτικό της πλάνο, ύψους 356 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2021-2027.
Η φυγή πολλών νέων ανθρώπων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου προς το εξωτερικό, που εν συντομία ονομάζουμε Brain Drain, θεωρείται ως μία από τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας κατά την περασμένη δεκαετία. Τότε, που το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά δυσμενές, ενώ κυριαρχούσε η αβεβαιότητα, πολλοί αναζήτησαν εργασία σε χώρες της Ευρώπης, ιδίως, καθώς εκεί βρήκαν καλύτερες απολαβές, συνθήκες ζωής και είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις, συνεπώς να τις εξελίξουν και να διευρύνουν το βιογραφικό τους. Σήμερα, επιχειρείται η αναστροφή του φαινομένου αυτού, σε μια προσπάθεια «Brain Gain», ώστε να «κερδηθεί» αυτό το εργατικό δυναμικό που προσδίδει αξία στη χώρα μας.
Άξονας αυτής της προσπάθειας είναι επενδυτικές προσπάθειες όπως της DEMO, που δημιουργεί δεκάδες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εργαστούν στο αντικείμενό τους, υπό τις βέλτιστες συνθήκες, σε ολοκαίνουριες εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων, άλλωστε, στο άμεσο μέλλον στις εγκαταστάσεις της DEMO στην Τρίπολη Αρκαδίας πρόκειται να παράγονται πρώτες ύλες φαρμάκων, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας – κι αυτό από μόνο του αποτελεί πόλο έλξης για νέους επιστήμονες που θέλουν να μείνουν και να προσφέρουν στον τόπο τους και στην επιστήμη.
Οι επενδύσεις της DEMO περιλαμβάνουν επίσης το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, αλλά και το σύγχρονο Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, όπου πρόκειται να εργαστούν δεκάδες νέοι επιστήμονες στον τομέα των βιολογικών φαρμάκων.
Εργοστάσιο παραγωγής α’ υλών φαρμάκων στην Τρίπολη Αρκαδίας
Στην Τρίπολη, η DEMO δημιουργεί ένα παραγωγικό Campus τελικών φαρμάκων και α’ υλών, που αναβαθμίζει την περιοχή σε hub φαρμάκων της Ευρώπης και εξασφαλίζει την επάρκεια Ελλάδας και Ευρώπης σε φάρμακα. Στα 74.000 τ.μ. των εγκαταστάσεων δημιουργούνται τέσσερις παραγωγικές μονάδες α’ υλών φαρμάκων, δυναμικότητας 270 τόνων και τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τεμαχίων.
Εκτιμάται ότι, σε πλήρη λειτουργία, θα προκύψει η δημιουργία περισσότερων από 600 θέσεων εργασίας, σε έναν τομέα με ανεξάντλητο ενδιαφέρον και δυνατότητες δημιουργίας για νέους επιστήμονες που ενδιαφέρονται για το Φάρμακο και όλα όσα περιλαμβάνει η δημιουργία του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η δυνατότητα παραγωγής των μονάδων της Τρίπολης καλύπτει το 30% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 37% σε ογκολογικά φάρμακα.
Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της DEMO λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2022 και στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Στο πλαίσιο του εξοπλισμού του, εγκαταστάθηκαν 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές. Είναι το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και είναι επανδρωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό. Εκτιμάται ότι σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι και θα μπορούν να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους, με δυνατότητες ανέλιξης και εξέλιξης αναφορικά με την Έρευνα. Οι ερευνητικές δραστηριότητες στο Κέντρο έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων, κάθε χρόνο.
Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής
Το πολυδιάστατο επενδυτικό πλάνο της DEMO περιλαμβάνει το Ερευνητικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας, που πρόκειται να λειτουργήσει στον Άγιο Στέφανο Αττικής, κάνοντάς την την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Στο Κέντρο θα λειτουργούν εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, αλλά και μία πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.
Παράλληλα όμως προβλέπεται η δημιουργία μίας Βίο-Ακαδημίας, όπου μείγμα επιστημόνων από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, ώστε να γίνουν ο θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στη νέα αυτή τεχνολογία. Πρόκειται για μία δράση με όραμα ακριβώς την αναστροφή του Brain Drain, καθώς οι νέοι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν στη χώρα μας, σε έναν τομέα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την παγκόσμια κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ως στόχος του Κέντρου τίθεται η έναρξη Έρευνας και Ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027. Όπως είναι σαφές, πρόκειται για μία επένδυση ζωτικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, καθώς η DEMO δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της Βιοτεχνολογικής Παραγωγής Φαρμάκων στην Ελλάδα με θέσεις εργασίας για επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης και στόχο τη στήριξη των νέων επιστημόνων του μέλλοντος.
Δεκάδες θέσεις εργασίας δημιουργούνται στο πλαίσιο του επενδυτικού πλάνου της DEMO, καθώς η εταιρεία επενδύει στην έρευνα και δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα. Μάλιστα, δημιουργεί θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, που την τελευταία δεκαετία επίλεγε να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Πλέον, όλοι αυτοί οι νέοι Έλληνες επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν στο αντικείμενό τους, σε αυτό που τους ενδιαφέρει πραγματικά, χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αλλά αντίθετα συμβάλλοντας και αυτοί στο να γίνει η Ελλάδα σημαντικός παράγοντας στον ευρωπαϊκό χώρο του Φαρμάκου.