Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Κλειδώνουν» οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Σβήνουν γράφουν μέτρα στο Μαξίμου εν όψει της ΔΕΘ - Τα «σίγουρα» μέτρα και το αφορολόγητο - Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι καθημερινές.
Intime

Με «γεμάτες» αποσκευές αναμένεται να αναχωρήσει για την συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα εφαρμοστεί από το 2020 και θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είθισται, θα δώσει τις βασικές γραμμές της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά.

Το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις βουλευτών για εφαρμογή μέτρων τα οποία ναι μεν «κοστίζουν» αλλά δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα κινηθεί μακριά από τη λογική της παροχολογίας, θα αναλύσει το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί έως τώρα και θα αναλύσει τις παραμέτρους του οικονομικού προγράμματος που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται για την παρουσία του στη ΔΕΘ έχοντας στραμμένο το βλέμμα του στη μεσαία τάξη και στο κυβερνητικό επιτελείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, μελετούν τις δυνατότητες που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικεντρώσει την ομιλία στο πακέτο μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων.

Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα έσοδα του 2019 και από τα 24% στο 20% για τα έσοδα του 2020. Επιπλέον, προβλέπεται η χαμηλότερη φορολογία για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Επίσης ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στα μεσαία νοικοκυριά, αντί του τέλους επιτηδεύματος.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42% και τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ωστόσο το «κόστος» της νέας κλίμακας είναι υψηλό και προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος από πλευράς της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει το πακέτο μέτρων για την ανάκαμψη της οικοδομής. Σε αυτό περιλαμβάνονται η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας για τρία χρόνια.

Επιπλέον θα εξαγγείλει τη χορήγηση στις οικογένειες ποσού 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννηση από 01/01/2020, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη των νέων ζευγαριών.

Μάλιστα εκτός από τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για όσους έχουν παιδιά, την προσαύξηση του κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα, και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ, από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληρωμές με κάρτα: Έρχονται σημαντικές αλλαγές από 14/9

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθεί η 4η δόση

Σχετικές ειδήσεις