Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπέβαλαν σήμερα ιδιώτες ζητώντας να διερευνηθεί το κατά πόσο έχει υπάρξει χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ, αλλά και το αδίκημα της απιστίας εκ μέρους της διοίκησης της εισηγμένης.
Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ
INTIME

Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα η Κυβέρνηση και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, ανακοίνωσαν την πρόθεση για πραγματοποίηση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Όπως ανακοινώθηκε και δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο' «Η άντληση των κεφαλαίων θα γίνει με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).

Νέες Μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (η «Δημόσια Προσφορά») και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος (η «Διεθνής Προσφορά», και από κοινού με τη Δημόσια Προσφορά η «Συνδυασμένη Προσφορά»). Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίού προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά.»

Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, «Στις 4 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής οι χρηματιστηριακές εταιρείες έλαβαν mail από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με το οποίο τους ζητούσε να της γνωστοποιήσουν όλες τις συναλλαγές των πελατών τους που σχετίζονται με την μετοχή της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστώσει το εάν υπήρξε inside trading και χειραγώγηση. Στόχος της εποπτικής αρχής είναι το να καταδειχθεί το εάν κάποιοι επενδυτές γνώριζαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ πριν αυτή ανακοινωθεί. Όπως είχαμε αναφέρει και στη στήλη της Παρασκευής, μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, και ενώ είχε ανακοινωθεί το «deal» για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie, η μετοχή της ΔΕΗ άρχισε να υποχωρεί χωρίς προφανή λόγο και από τα 10,50 ευρώ βρέθηκε την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ στα 9,0200 ευρώ. Μέσα στις εννέα αυτές συνεδριάσεις άλλαξαν χέρια 6 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 5,5% του free float της ΔΕΗ. Όλα αυτά στην spot αγορά. Αλλά εάν κάποιος μελετήσει τις συναλλαγές στην αγορά Παραγώγων η υποψία για inside trading γίνεται σχεδόν βεβαιότητα. Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ) λήξης Δεκεμβρίου 2021 της ΔΕΗ είχε ισχνό ή μηδενικό όγκο συναλλαγών. Ξαφνικά από τις 9/9, και ειδικά από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, ο όγκος και ο αριθμός των συναλλαγών στο Παράγωγο της ΔΕΗ εκτινάχθηκε και διατηρήθηκε στα ύψη μέχρι και την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου. Με απλά λόγια οι έχοντες την πληροφορία επιδίωξαν να κερδίσουν και ανοίγοντας θέσεις στο Παράγωγο και ρευστοποιώντας στα ψηλά την μετοχή της ΔΕΗ.

Από τα ανωτέρω αναφερόμενα, συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για την διάπραξη του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, αλλά και της ενδεχόμενης διάπραξης του αδικήματος της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Θέτουμε υπόψη σας τα ανωτέρω καταγγελόμενα και ζητούμε τις κατά νόμον ενέργειες σας».