Η ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου αντίβαρο στην Τουρκία
Η γεωπολιτική σκακιέρα στη Μεσόγειο έπειτα και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο αλλάζει τάχιστα, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις περιστάσεις εις βάρος του ελληνισμού και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, πιθανή διέξοδο θα μπορούσε να προσφέρει μία κοινή πορεία στα ενεργειακά Ελλάδος και Κύπρου κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από εξωτερικούς παράγοντες.
Σήμερα, η προσέγγιση της Αθήνας θέλει τη δημιουργία αγωγού που να μεταφέρει το φυσικό αέριο προς τη δύση, ενώ η Λευκωσία αναζητά τρόπο να προχωρήσει η μεταφορά του σε υγροποιημένη μορφή μέσω κατασκευής τερματικού σταθμού LNG γεγονός που μπορεί να βρίσκει σύμφωνο το Ισραήλ ωστόσο δεν έχει θερμούς υποστηρικτές στις Βρυξέλλες με το πρόσχημα πως κανείς δε θα είναι σίγουρος πως το αέριο αυτό θα φτάνει στην Ευρώπη.
Η πίεση όμως, που ασκεί η Τουρκία να εκτραπεί ο αγωγός μέσα από το έδαφος της, ίσως φοβίσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι υπό συνθήκες μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης θα μπορούσαν να το σκεφτούν. Άλλωστε, η μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη της Ελλάδας καθώς και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου LNG σε Ρεβυθούσα και Καβάλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βάσεις για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και μέσο κάμψης των ευρωπαϊκών αντιρρήσεων.