Και το όνομα αυτής: Ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο!
Από την πρώτη στιγμή που το μέγαρο Μαξίμου άρχισε να διαρρέει ότι θα «εκδιώξει» την τρόικα και το ΔΝΤ , από το Newsbomb σας είχαμε «προειδοποιήσει» με σχετικά ρεπορτάζ πως επρόκειτο για μια επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης.
Είχαμε επισημάνει πως είναι διακαής πόθος της κυβέρνησης να εξαφανίσει για λόγους πολιτικού κόστους τις λέξεις «μνημόνιο» και «τρόικα» από την δυσβάστακτη ελληνική καθημερινότητα.
Άλλωστε επί του πρακτέου όπως έχουμε αποδείξει και νέος δανεισμός θα υπάρξει και νέο μνημόνιο με ακόμα πιο αυστηρές δεσμεύσεις της χώρας.
Ήδη εχθές παρουσιάσαμε τα άρθρα 3 και 5 του καταστατικού του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η προληπτική πίστωση επιβάλλει στενή και αυξημένη επιτήρηση!
Τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας θα παρακολουθούνται από εδώ και στο εξής από Ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο θα προτείνει και μέτρα όταν υπάρχουν αποκλίσεις.
Μάλιστα, όπως λένε οικονομικοί αναλυτές ο προϋπολογισμός του 2015 θα είναι ο τελευταίος που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Από το 2016 και μετά, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι Βρυξέλλες καθώς η διαδικασία ψήφισης του από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι τυπική.
Η διαδικασία αυτή θα ισχύει για όλα τα κράτη μέλη που θα προσφεύγουν για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Κατόπιν τούτου θα διατηρηθεί το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας» για την Αθήνα, η οποία, πριν καλά προλάβει να συνέλθει από τα δύο προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής θα προχωρήσει στη σύναψη ενός νέου ειδικού τύπου μνημονίου.
Από το 2015, τόσο το προσχέδιο όσο και ο βασικός προϋπολογισμός, θα περνάει από το «μικροσκόπιο» ενός ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν τεχνοκράτες και εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.
Τα μέτρα αύξησης των εσόδων και περιστολής των δαπανών θα περνούν πρώτα από τα κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων, όπως γίνεται σήμερα με τις δόσεις του δανείου, και θα εγκρίνονται στη συνέχεια από τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, Eurogroup και Εcofin, παρουσία της ειδικής ομάδας των ελεγκτών.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το προσχέδιο το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας θα έχει ως εξής:
- Ο έλεγχος του προϋπολογισμού και των μακροοικονομικών προβλέψεων θα γίνεται από ανεξάρτητες εθνικές αρχές (Δημοσιονομικά Συμβούλια).
- Προβλέπεται η υπαγωγή σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» με την σύναψη μνημονίου συνεννόησης όταν ένα κράτος προσφεύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για χρηματοδοτική στήριξη.
- Προβλέπεται η εφαρμογή πολιτικών που θα οδηγούν σε διατηρήσιμα αποτελέσματα (μεταρρυθμίσεις).
- Θα υπάρξει προληπτική εποπτεία του εθνικού προϋπολογισμού (διαδικασία ευρωπαϊκού εξαμήνου)
- Θα υπάρχει μηχανισμός αυτόματος διόρθωσης για τυχόν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους
- Διατήρηση του κανόνα για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (χρυσός κανόνας).
Άλλωστε ο επόμενος στόχος των δανειστών δεν είναι άλλος από το να μετατραπεί η Γενική Γραμματεία Εσόδων σε Ανεξάρτητη Αρχή προκειμένου οι δανειστές να έχουν μεγαλύτερη διείσδυση στον τομέα των εσόδων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως κάτι τέτοιο είχε επιχειρήσει η τρόικα την περίοδο που η κυβέρνηση «παραίτησε» τον Χάρη Θεοχάρη. Τότε τα μέλη της τρόικας είχαν ζητήσει επιτακτικά η Γ.Γ.Δ.Ε. να γίνει ανεξάρτητη αρχή. Το ζήτημα απετράπη την τελευταία στιγμή. Σε σύντομο διάστημα, το αίτημα των δανειστών θα επανέλθει, αυτή τη φορά πιο επιτακτικά, με ότι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για την εθνική μας ανεξαρτησία.
Με πληροφορίες από bankingnews.gr