«Μαχαίρι» στους μισθούς στο Δημόσιο – Επισπεύδονται οι αποκρατικοποιήσεις

Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 εργαζόμενους ως το 2015...

Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 εργαζόμενους ως το 2015 και η εναρμόνιση των μισθών στο δημόσιο με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα είναι το ζητούμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη μαραθώνια συνεδρίαση των βουλευτών.

Τα μέτρα που προβλέπονται στο πακέτο των μέτρων το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι ίδιοι οι βουλευτές , περιλαμβάνουν περιορισμό των δαπανών και αύξηση της φορολογίας κατά 28 δισ. ευρώ ως και το 2015.

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται το 2011 για να επιστρέψει το έλλειμμα σε τροχιά μείωσης προσδιορίζονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι αρκετά υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι η οικονομία δεν έχει βγει από την τροχιά ύφεσης.

Στα άμεσα μέτρα εφαρμογής προβλέπεται ο δραστικός περιορισμός των κονδυλίων για μισθούς στο δημόσιο, ενώ αναμένεται και κατάργηση των υπερωριών. «Μαχαίρι» προβλέπεται και στις δαπάνες για μετακινήσεις (εκτός έδρας), ενώ από τον Ιούλιο θα εφαρμοστεί και το ενιαίο μισθολόγιο. Ακόμη περικόπτεται κατά 50% το κίνητρο απόδοσης και η επιβολή εισφοράς υπέρ ανέργων 3% σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
Δύο δις. ευρώ αναμένεται να εξοικονομήσει το κράτος ως το 2015από την περικοπή κονδυλίων από τις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων και των ΟΤΑ.

Τα άλλα μέτρα όπως οι καταργήσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης που επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό περιγράφονται στο κείμενο συνοπτικά ενώ το επόμενο μεγάλο βήμα κατά τον υπουργό θα είναι:

Νέες περικοπές αποδοχών έρχονται και στις ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις για τις οποίες τίθεται στόχος να εξοικονομηθούν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ ως και το 2015.
Μεγάλη παρέμβαση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων ύψους 2 δισ. ευρώ θα γίνει και στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τις υψηλές συντάξεις άνω των 1700 ευρώ και στα κοινωνικά επιδόματα.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα υπάρχει και κατάλογος για τις αποκρατικοποιήσεις και την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που θα γίνουν εφέτος (ήδη άρχισε η πώληση του 10% του ΟΤΕ) και θα συνεχισθούν με την πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ, αλλά και κατάλογος για τις κινήσεις που θα γίνουν την περίοδο 2012 – 2015.

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα επικεντρώνεται στο μείζον ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, μέτρο το οποίο θα απέφερε στα ταμεία του δημοσίου τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά –ή «κεφαλικός φόρος» θα επιβληθεί εάν δεν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση για μείωση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.
Δεδομένη θεωρείται η διετής αναστολή του «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική). Σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ, καθώς και το «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.