Οι επτά «παγίδες» των φορολογικών δηλώσεων: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Οι «ενέδρες» αυτές απειλούν τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb, όσους έχουν ανείσπρακτα ενοίκια, τους φορολογούμενους που προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου, όσους έχουν στην κατοχή τους κενές κατοικίες αλλά και τους γονείς που πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν λάβουν τα μέτρα τους εγκαίρως θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.
Φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια
Στο «ραντάρ» της εφορίας βρίσκονται οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια, καθώς η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου αποκάλυψε περιπτώσεις εκμίσθωσης κατοικιών χωρίς να έχει κατατεθεί ηλεκτρονικό μισθωτήριο και συμβόλαια, χωρίς να αναγράφεται το ακριβές μίσθωμα ή η διάρκεια της μίσθωσης.
Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, η εφορία έχει στήσει στους ιδιοκτήτες κατοικιών για τον εντοπισμό των ενοικίων που εισπράττονται.
Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους μόνο εάν δηλώσουν ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Για να εισπράξουν το επίδομα οι ενοικιαστές θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και υποβολή ηλεκτρονικού μισθωτηρίου ή να διορθώσουν τα μισθωτήρια παρατείνοντας τη διάρκεια της μίσθωσης.
Τα εισοδήματα από ενοίκια που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμφωνούν με το μίσθωμα που αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο.
Χρειάζεται προσοχή γιατί σε επόμενο στάδιο θα γίνει διασταύρωση των μισθωτηρίων και των στοιχείων που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα του επιδόματος με τις φορολογικές δηλώσεις.
Ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb
Στο «μάτι» της εφορίας έχουν μπει και οι φορολογούμενοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Airbnb, καθώς τα έσοδα από τέτοιου είδους μισθώσεις εκτιμώνται σε 1,9 δισ. ευρώ.
Έτσι, οι περίπου 55.000 φορολογούμενοι που έχουν εγγραφεί στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ και έτσι πρέπει να εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση τα ποσά που εισέπραξαν το 2018. Για τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστές από 15 έως 45%.
Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλη 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα της ακίνητης περιουσίας). Τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση θα διασταυρωθούν με αυτά που εμφανίζονται στο Μητρώο, με την ΑΑΔΕ να έχει ήδη αρχίσει να δρομολογεί την εγκατάσταση ενός ειδικού ελεγκτικού μηχανισμού που θα σαρώνει τις ιντερνετικές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των ακινήτων.
Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα
Οι φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2018 απέκτησαν κάποιο ακίνητο θα πρέπει να δηλώσουν στο E1 τα χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του. Για όσους διαθέτουν τα εισοδήματα και μπορούν να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.
Ωστόσο, προβλήματα θα αντιμετωπίσουν όλοι όσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, τότε θα φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα και ο φόρος τους θα αυξηθεί.
Φιλοξενούμενοι
Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του 2018, περίπου 1,1 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν πως φιλοξενούν συγγενείς ή φίλους που δεν είναι εξαρτώμενα μέλη στα σπίτια τους. Παράλληλα, 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν πως είναι φιλοξενούμενοι, με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν το τεκμήριο κατοικίας.
Ο πίνακας 2 του Ε1 της φορολογικής δήλωσης αποτελεί μια μεγάλη «παγίδα» τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τους φιλοξενούντες.
Όσοι φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του εντύπου Ε2. Στο σημείο αυτό θα δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων, καθώς και τους μήνες της φιλοξενίας.
Με τη σειρά τους, οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει στον πίνακα 6 του βασικού εντύπου Ε1 να δηλώσουν υποχρεωτικά τον ΑΦΜ του φορολογούμενου, ο οποίος τους φιλοξενεί. Σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές δεν κάνει τις κινήσεις αυτές τότε μπλοκάρει η υποβολή της δήλωσης του άλλου.
Φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια
Περίπου 9.000 φορολογούμενοι εμφάνισαν στις περσινές φορολογικές δηλώσεις τους εισοδήματα άνω των 30 εκατ. ευρώ, που δεν εισέπραξαν.
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι δηλώσουν στους κωδικούς 125 -126 του Ε1 ανείσπρακτα ενοίκια, τότε θα απαλλαγούν από τον φόρο 15-45%. Ωστόσο, για να κερδίσουν τη φοροαπαλλαγή θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή και να υποβάλουν στην εφορία τους φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
Σε περίπτωση που δεν κατατεθούν τα έγγραφα αυτά, τότε η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα ποσά που δηλώθηκαν ως ανείσπρακτα.
Φορολογούμενοι με κενά ακίνητα
Από το τεκμήριο διαβίωσης απαλλάσσονται όσοι δηλώσουν στο έντυπο Ε2 πως έχουν στην κατοχή τους κατοικίες που είναι κενές.
Ωστόσο, θα πρέπει να αποδείξουν ότι έμειναν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών –κάτι το οποίο θα πρέπει να αποδεικνύεται και με βάση των λογαριασμών της ΔΕΗ ή κάποιου άλλου στοιχείου.
Φοιτητική στέγη
Όσοι φοιτητές σπουδάζουν μακριά από την κατοικία της οικογένειάς τους και νοικιάζουν φοιτητική στέγη θα πρέπει να υποβάλουν δική τους δήλωση εάν απέκτησαν οποιασδήποτε μορφής εισόδημα το 2018. Έτσι, θα «φορτωθούν» το τεκμήριο διαβίωσης της ενοικιαζόμενης κατοικίας, παρότι το ενοίκιο πληρώνουν ουσιαστικά οι γονείς τους.
Διαφορετικά, ο φοιτητής θεωρείται εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και η φοιτητική κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα. Σε περίπτωση που ο γονέας δεν μπορεί να το καλύψει με τα εισοδήματά του το ενοίκιο, τότε ανεβαίνει το τεκμήριο διαβίωσης για τους γονείς και έτσι κινδυνεύει να πληρώσει έξτρα φόρο.
Διαβάστε επίσης
«Φρένο» σε πολυκατοικίες - θηρία που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη (pics+vid)