Η «μάχη» της κυβέρνησης για το τείχος ανόσιας και τα δεδομένα για τη «σταδιακή υποχρεωτικότητα»
Πού αναμένεται να ρίξει το βάρος από δω και πέρα το κυβερνητικό επιτελείο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μάχη της κυβέρνησης και των επιστημόνων, προκειμένου να οικοδομηθεί το τείχος της ανοσίας που δύναται να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην εξάπλωση της πανδημίας που θα οδηγήσει σε νέα πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε αυτή τη φάση οι συνθήκες είναι διαφορετικές σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων έχει εμβολιαστεί.
Παρόλα αυτά η εκτόξευση των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας το προσεχές διάστημα.
Χθες ανακοινώθηκαν 2.938 νέα κρούσματα κορονοϊού, με την Αττική για ακόμη μία ημέρα να βρίσκεται στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα η Αττική κατέγραψε 1.423 νέα κρούσματα κορονοϊού, με το κέντρο της Αθήνας να έχει 330 νέα περιστατικά covid-19. Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη έχει 179 νέα κρούσματα, το Ηράκλειο 127 και το Ρέθυμνο 110.
Υπό αυτές τις συνθήκες και προκριμένου να ελεγχθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή τη νέα στρατηγική που αφορά στη θέσπιση περισσότερων διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, στους περιορισμούς για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και στους ελέγχους αλλά και στην επιβολή κυρώσεων σε επιχειρηματίες και πελάτες στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης που δεν θα συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ρίχνουν το βάρος στις ελευθερίες που ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμένους, καθώς εκτιμάται πως μπορεί να παρακινήσουν τους επιφυλακτικούς να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.
Μάλιστα, θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως τριπλασιάστηκαν τα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά σε σχέση με τις 15.000 που κλείνονταν ημερησίως έως τις δυο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου.
Συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου, ημέρα ανακοίνωσης του Freedom Pass, έχουν κλειστεί σε δυο εβδομάδες 433.175 νέα ραντεβού εμβολιασμού πρώτης δόσης, με μεγάλη συμμετοχή και των υγειονομικών.
Στο ίδιο διάστημα, 100.000 νέοι ηλικίας από 18 έως 25 ετών έκλεισαν ραντεβού για να εμβολιαστούν. Mάλιστα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού τη Δευτέρα 12 Ιουλίου εντός του 24ωρου προγραμματίστηκαν περισσότερα από 80.000 ραντεβού από 45.000 πολίτες.
Σταδιακά η υποχρεωτικότητα
Εν τω μεταξύ η εμβολιαστική εκστρατεία έχει μπει σε νέα φάση, με την υποχρεωτικότητα αλλά η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους δείχνει ότι η εφαρμογή θα γίνει σταδιακά. Τι σημαίνει αυτό;
Πολύ απλά ότι πάνω στο τραπέζι, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα άλλο βήμα για την υποχρεωτικότητα. Άλλωστε σε αυτήν την νέα αφετηρία ο βασικός στόχος είναι η ενθάρρυνση των εμβολιασμών. Μετά την ολοκλήρωση στα τέλη Σεπτεμβρίου και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογηθούν όλα δεδομένα που θα κρινουν τις επόμενες κινήσεις. Άλλωστε ταυτόχρονα με τους εμβολιασμούς το βάρος πέφτει στην επιτυχή και ασφαλή λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Τις επόμενες ώρες αναμένουμε να αποσαφηνιστεί με την ΚΥΑ ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η ψυχαγωγία από την ερχόμενη Παρασκευή έως και τα τέλη Αυγούστου.
Ένα από τα βασικά σημεία είναι η ταυτοποίηση ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού είναι και το πρόσωπο που έχει εμβολιαστεί.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δυο είναι οι γραμμές άμυνας για να αποφευχθεί η πλαστοπροσωπία:
- Η ταυτοποίηση να γίνεται από τον καταστηματάρχη αμέσως μετά τον έλεγχο γνησιότητας μέσω της ειδικής εφαρμογής με τον οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν και το πρόστιμο εάν σε έναν έλεγχο που θα γίνει εκ των υστέρων από τις αρμόδιες αρχές διαπιστωθεί το συγκεκριμένο αδίκημα.
- Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα είναι, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα διενεργούνται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα υπόλοιπα σώματα που θα αναλάβουν το βάρος της εποπτείας για την τήρηση των μέτρων.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ταξίδι με πλοίο: Πώς θα γίνονται από σήμερα οι έλεγχοι - Ποια έγγραφα χρειάζονται