Η προεκλογική ρητορική Σαμαρά

Με στόχο την αυτοδυναμία, ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές να μιλήσει στην ψυχή της βάσης του κόμματος, συσπειρώνοντας το εκλογικό σώμα και φρενάροντας τις απώλειες τόσο προς τα Αριστερά όσο και προς τα Δεξιά.

Η προεκλογική ρητορική Σαμαρά
8'

Επαναφέροντας πολλές φορές τη «μαγική λέξη», Ανάπτυξη, δείχνοντας κατανόηση αλλά και διάθεση επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων όπως η ανεργία, η εγκληματικότητα, η λαθρομετανάστευση και η ζωή στο κέντρο αλλά και «σφυρηλατώντας» το σύνολο των πολιτικών του αντιπάλων, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιδιώξει να κάνει πράξη την πολυδιαφημισμένη… πανστρατιά.

Το… «σύνθημα»

«Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος», έχει γίνει το νέο μότο της Συγγρού, που επιθυμεί να εξισώσει στα μάτια του εκλογικού σώματος τον νυν με τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι λιγότερο υπεύθυνος για τη σημερινή κατάντια του τόπου.

Τη στρατηγική αυτή, την έχει εδώ και μήνες πάντως κτίσει η Νέα Δημοκρατία, από όταν μιλούσε για δίδυμο Παπανδρέου-Βενιζέλου, επιχειρώντας να φθείρει και τα δυο κεντρικά πρόσωπα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η ρητορική αυτή, αναμένεται να συνεχιστεί, πολύ περισσότερο σήμερα, οπότε τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ισχυρή απήχηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη βάση του κόμματός του.

«Συγγνώμη, αλλά τι αρχίζουνε; Εγώ δεν κατάλαβα τι αρχίζουνε. Δύο χρόνια έκαναν τα πάντα για να μας τελειώσουν και τώρα ξαναρχίζουν, για να μας αποτελειώσουν; Θεός φυλάξοι! Το σύνθημα δεν έπρεπε να είναι «αρχίζουμε». «Βοήθα Παναγιά» έπρεπε να είναι», σχολίασε μάλιστα πρόσφατα, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας πως οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κρυφθούν.

Οι μόνιμοι …«στόχοι»

Η ΝΔ θα αναφερθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και των στενών του συνεργατών.

Πέραν του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο κάδρο θα βρεθεί και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού στη ΝΔ θεωρούν ότι η τότε κυβέρνηση αύξησε συνειδητά το έλλειμμα με στόχο να κατηγορήσει τη ΝΔ και να διευκολύνει τη μείωση του ελλείμματος την επόμενη χρονιά.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση από τις συνεχείς αποκαλύψεις για το «φούσκωμα» του ελλείμματος του 2009 που οδήγησε στην κρίση δανεισμού, στο μνημόνιο και σε αποτυχημένες πολιτικές που βύθισαν τη χώρα στην ύφεση», λένε συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζοντας την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για την σημερινή κατάντια του τόπου.

Η «πανστρατιά», οι επανεντάξεις και ο… Καραμανλής

Η επιστροφή μερίδας των διαγραφέντων, η σύσφιξη των σχέσεων με το Καραμανλικό μπλοκ, η «αρπαγή» στελεχών από τη ΔΗ.ΣΥ. (σ.σ. Ανδριόπουλος) και τον Πάνο Καμμένο (σ.σ. Γαλακτόπουλος), έχουν ως βασικό στόχο τη συστράτευση κάθε δύναμης ώστε να ενισχυθεί, προεκλογικά το κόμμα.

«Όποιος επιθυμεί, είναι καλοδεχούμενος, αρκεί πρώτα να θεραπεύσει τα τραύματα τα οποία έχει δημιουργήσει στην παράταξη», λένε οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, υπονοώντας πως οι επανεντάξεις στο κόμμα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει «επιστρατευθεί» και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός, φαίνεται να στηρίζει τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά και να κατανοεί τη σημασία της συσπείρωσης του κόμματος, και για αυτό φέρεται να ζητά και ο ίδιος από τους συνομιλητές του να μπαίνουν μπροστά για τη νικηφόρα πορεία της παράταξης.

Συνεχή «χτυπήματα», Αριστερά-Δεξιά

Ο αρχηγός της ΝΔ, θα επιχειρήσει να περιορίσει και τις διαρροές, φρενάροντας την ψήφο απογοήτευσης και τη στροφή του εκλογικού σώματος, προς τα κόμματα που αναπτύσσουν αντι-μνημονιακή ρητορική.

«Η Αριστερά δεν θέλει να αλλάξει τίποτα, θέλει να βουλιάζει ο τόπος και να κερδοσκοπεί πάνω στην απελπισία του κόσμου. Έχει μάθει στην αλαζονεία, έχει μάθει στη δήθεν ιδεολογική ηγεμονία. Στην Κύπρο, η Αριστερά είναι σήμερα στην κυβέρνηση. Και κομμουνιστική Αριστερά. Παίρνουν ευθύνες. Εδώ πέρα τους αρέσει το παιχνίδι της ανευθυνότητας. Μη μας κουνούν το δάκτυλο», λέει τακτικά ο Αντώνης Σαμαράς, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, βλέποντας την απήχηση των κομμάτων της Αριστεράς και εκτιμώντας πως η τελευταία αλιεύει ψήφους και από τη δική του δεξαμενή.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως, η Συγγρού άρχισε να προβληματίζεται και από το δημοσκοπικό άλμα Καμμένου. Η απήχηση του πρώην Υπουργού της ΝΔ στους ψηφοφόρους μοιάζει να είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα η ΝΔ να έχει αρχίσει σχέδιο αποδόμησης του πολιτικού εγχειρήματος του Πάνου Καμμένου, κάνοντας λόγο για «κομματίδια», που «φυτρώνουν στα δεξιά της ΝΔ» και τα οποία μιμούνται την Αριστερά, μη έχοντας θέσεις και ιδεολογία. Σκληρότερη κριτική, μέχρι αυτή την ώρα, έχουν κάνει ο βουλευτής της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και η μεταγραφή από τον ΛΑ.Ο.Σ., Άδωνις Γεωργιάδης.

Επαφές εντός και εκτός των τειχών

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις επαφές του στο εξωτερικό, προβάροντας πρωθυπουργικό κοστούμι και εκπέμποντας την εικόνα του επόμενου αρχηγού. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, πραγματοποίησε συναντήσεις κορυφής σε Ισπανία και Πορτογαλία με σκοπό να βρεθεί από κοινού λύση σε μεγάλα ζητήματα του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η ανεργία και η λαθρομετανάστευση.

Το περασμένο διάστημα βρέθηκε στη Ρωσία και το Ισραήλ προκειμένου να δημιουργήσει συμμαχίες για τα ενεργειακά ζητήματα ενώ επόμενος σταθμός, αναμένεται να είναι η Ιρλανδία, με τον έως τώρα απολογισμό των ταξιδιών να είναι παραπάνω από θετικός.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει και η προεκλογική εκστρατεία ανά την Ελλάδα. Ο ίδιος, συνοδεία του Μάκη Βορίδη, εγκαινίασε, πριν από λίγες εβδομάδες, γέφυρα στον περιφερειακό της Καλαμάτας, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος γυρνούν απ' άκρη σ' άκρη τη χώρα, προκειμένου να επικοινωνήσουν το πρόγραμμα της ΝΔ και κυρίως να εξηγήσουν τη στάση της ηγεσίας, να στηρίξει το Μνημόνιο ΙΙ, παρά τη διετή διαφωνία της στο συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, το οποίο χαρακτήριζε, «λάθος φάρμακο».

Το στοίχημα της …Αθήνας

«Η ανακατάληψη της Αθήνας», έχει οριστεί ως ένας από τους κεντρικούς στόχους της ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να υπόσχεται εδώ και μήνες την κατάργηση του νόμου Ραγκούση και να θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία χώρων κράτησης-φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

Πέραν των προβλημάτων που δημιουργεί η λαθρομετανάστευση, στην καρδιά της Αθήνας –αλλά και στις λοιπές μεγαλουπόλεις του τόπου- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσμετρά και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο εμπόριο αλλά και στη ζωή των μονίμων κατοίκων της πόλης, τα συνεχή επεισόδια κατά τη διάρκεια των πορειών. Μάλιστα, αρκετές φορές έχει προειδοποιήσει πως όταν έρθει στην εξουσία, προτίθεται να βγάλει τις «κουκούλες» και να αποκαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από τις καταστροφές στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Η «μαγική λέξη»: Ανάπτυξη

Φυσικός πλούτος, αέριο, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, τεράστια δημόσια περιουσία, σε συνδυασμό με τα χαρίσματα των Ελλήνων, είναι τα στοιχεία τα οποία ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμά πως πρέπει να αξιοποιηθούν προκειμένου να επιτύχουμε την πολυπόθητη Ανάπτυξη.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, το επίκεντρο της παραθεριστικής κατοικίας στην Ευρώπη. Σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές επίκεντρο και ίσως τεράστιος παραγωγός ενέργειας, φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο πρέπει αμέσως να το ψάξουμε. Αυτή τη στιγμή εισάγουμε ενέργεια και ούτε καν έχουμε αναγνωρίσει την ΑΟΖ, που θα είναι πολυσήμαντο γεγονός και πρέπει να γίνει. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές επίκεντρο συνεδριακού τουρισμού. Δεν έχουμε γίνει. Μπορεί να γίνει διεθνές επίκεντρο θρησκευτικού τουρισμού. Στη Ρωσία θέλουν να έρθουν και χειμώνα, μάλιστα, και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, να δούνε τα μοναστήρια. Δεν έχουμε κάνει σ’ αυτό τίποτα. Μιλάω, δηλαδή, για ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό. Να σας πάω στην πρωτογενή παραγωγή. Εισάγουμε τόσο πολύ κρέας, χωρίς να βοηθάμε τους δικούς μας κτηνοτρόφους. Έχει φτάσει να πληρώνουμε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο για εισαγωγές. Έχουμε το καλύτερο λάδι στον κόσμο, στην Ελλάδα. Και, όμως, σήμερα το εξάγουν άλλες χώρες που παίρνουν το δικό μας μόνο για να νοθεύουν το δικό τους. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο. Καταφέραμε να διώξουμε το ναυτιλιακό κεφάλαιο. Πού είναι τα ναυπηγεία που έπρεπε να είχαμε; Δεν υπάρχουν. Πού είναι οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες; Πού είναι το διεθνές ναυτιλιακό κέντρο; Πού είναι το ενιαίο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο υπήρχε και δούλευε και ήρθαμε εμείς να το καταργήσουμε;», σημείωσε, προσφάτως, επιχειρώντας να περιγράψει την κατάσταση αλλά και τις δυνατότητες του τόπου, ο Αντώνης Σαμαράς, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή