Πώς περάσαμε από τη μεταπολίτευση στη μεταπολιτική - Ξεχνάμε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις;

O Γιάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος μίλησε στο Newsbomb.gr και βλέπει το οριστικό τέλος των κυβερνήσεων αυτοδυναμίας. Όπως εκτιμά, το μέλλον είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας. 
Πώς περάσαμε από τη μεταπολίτευση στη μεταπολιτική - Ξεχνάμε τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις;
3'

Ριζικό «λίφτινγκ» στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας με αλλαγή συσχετισμών διαφαίνεται μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή, Γιάννη Μήτσιο, με δεδομένα πλέον και την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό.

O Γιάννης Μήτσιος, πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος μίλησε στο Newsbomb.gr για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην άνευ προηγούμενου αποχή του 60%. Σύμφωνα με τον κ. Μήτσιο, αυτά τα ποσοστά «την περίοδο που η μεταπολίτευση κλείνει τα πενήντα της χρόνια, σηματοδοτούν ίσως το κλείσιμο του κύκλου της».

«Από τον μακρινό Ιούλιο του 1974, με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την πτώση της δικτατορίας, την επιστροφή του Καραμανλή και την εδραίωση της δημοκρατίας εισερχόμαστε το 2024 σιγά -σιγά σε έναν νέο πολιτικό κύκλο. Το σοκ που προκάλεσαν τα αποτελέσματα στο πολιτικό σύστημα θα διαρκέσει και θα προκύψουν και άλλα στο μέλλον. Αν αυτά τα αποτελέσματα ήταν για βουλευτικές εκλογές, ή διαμορφωθούν κάπως έτσι ή και χειρότερα το 2027 ή νωρίτερα, διόλου απίθανο, η αυτοδυναμία θα πάει περίπατο και οι κυβερνητικές συνεργασίες θα είναι μονόδρομος στο μέλλον», σχολιάζει ο κ. Μήτσιος.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, η ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος με την αποχή και την διασπορά των εδρών σε οκτώ κόμματα υποδηλώνει και ένα αίσθημα απόγνωσης, αδιεξόδου, οργής, αγανάκτησης, απογοήτευσης, διαμαρτυρίας αλλά και αδιαφορίας, όπως τουλάχιστον το ερμήνευσαν οι δημοσκόποι.

O πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος, Γιάννης Μήτσιος
O πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος, Γιάννης Μήτσιος

Οι πολίτες δεν είναι δεδομένοι

«Οι πολίτες πλέον δεν είναι δεδομένοι για κανέναν. Το «χαστούκι» στα τρία (πρώην) μεγάλα κόμματα έδειξε ότι δεν εμπιστεύονται το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τα κόμματα εξουσίας. Παράλληλα, δε, είναι και ένα καμπανάκι για τους υπόλοιπους θεσμούς και εξουσίες τις χώρας αλλά και για το μιντιακό περιβάλλον», προσθέτει ο κ. Μήτσιος στο Newsbomb.gr.

Θα ενισχυθούν αντισυστημικά κόμματα

Η επίδραση του «τσουνάμι» της αλλαγής στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Μήτσιο, θα ενισχύσει όσο περνάει ο καιρός και τη δυναμική των εγχώριων αντισυστημικών κομμάτων, ιδιαίτερα μέσα σε μια ρευστή γεωπολιτική ατμόσφαιρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στην Αμερική.

«Εξάλλου είμαστε σε μια γειτονιά με ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια, στις απρόβλεπτες κινήσεις της Τουρκίας και στο σταυροδρόμι ενεργειακών αξόνων που κανείς δεν ξέρει αν και κατά πόσο θα διατηρηθεί η ειρηνική και ομαλή πορεία στο μέλλον και αν το πολιτικό σύστημα (με αυτή τη σύνθεση) θα αντέξει μια πιθανή εθνική κρίση», τονίζει.

Η επικράτηση του μειονοτικού κόμματος στη Θράκη

Τέλος σχετικά με την πρωτιά του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στου νομούς Ροδόπης και Ξάνθης ο κ. Μήτσιος εκφράζει τον προβληματισμό του:

«Ένα κόμμα που τονίζει ότι «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» και στηρίζει την δήθεν "μακεδονική" μειονότητα αδειοδοτήθηκε με τη βούλα του Αρείου Πάγου να κατέλθει στις εκλογές. Η παντελής απουσία προεκλογικής εκστρατείας από τα μεγάλα κόμματα στις μειονοτικές περιοχές αλλά και η απουσία υποψηφίων ευρωβουλευτών από την περιοχή στα ψηφοδέλτια των κομμάτων άφησαν ελεύθερο το πεδίο να αλωνίζει η τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή. Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος τους γύρισε την πλάτη».

«Ευρύτερα όμως η εγκατάλειψη της βόρειας Ελλάδας από την κυβέρνηση αποτυπώθηκε σε πολλούς νομούς αλλά είναι και μια καθημερινή πραγματικότητα. Αν το 74 η Κύπρος «κείται μακράν», οι λάτρεις του αθηνοκεντρικού κράτους μήπως σκέφτονται τα ίδια για τη Θράκη και τη Μακεδονία μας σήμερα; Τα καμπανάκια χτύπησαν πριν μεταμορφωθούν σε καμπάνες», καταλήγει.