Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών: Στην κόψη του ξυραφιού η κυβέρνηση

-Παραμένει το «αγκάθι» της ΕΡΤ-Πιέσεις από τη ΔΗΜΑΡ που ζητά επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλο το προσωπικό-Επί τάπητος ανασχηματισμός και προγραμματική συμφωνία

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης επιχειρούν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, εννέα ημέρες μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να κινηθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου μεταβατικού φορέα (όχι επανίδρυση της ΕΡΤ) στον οποίο θα προσληφθούν εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου.

Κλειδί για τη συμφωνία στη νέα συνάντηση αποτελεί ο αριθμός των εργαζομένων και το πώς θα εκπέμψει αυτός ο μεταβατικός φορέας.

Αν και νωρίτερα διαφαίνονταν ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα αποτρέψει το πολιτικό αδιέξοδο και την άτακτη προσφυγή στις κάλπες, οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν νέα εμπλοκή.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πιέζουν για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και εξασφάλιση του προσωπικού, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και στις συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να κρατήσουν μία κοινή στάση. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών τους ομάδων ήταν σε ανοιχτή γραμμή. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης συνομίλησαν τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ώστε να κρατήσουν μία ενιαία στάση και να ενημερώσουν τους βουλευτές τους.

Στη ΔΗΜΑΡ, η πλειοψηφία των μελών του κόμματος τάχθηκε υπέρ της επίτευξης συμφωνίας του Φ. Κουβέλη με τον πρωθυπουργό, προτείνοντας ωστόσο επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με όλο της το προσωπικό και μάλιστα με εξάμηνη παράταση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων, ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί σωστά όλο το προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως «καθολικός διάδοχος» της ΕΡΤ θα είναι ο μεταβατικός φορέας.

Δεν έλειψαν βέβαια και οι διαφορετικές απόψεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ζήτησε την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αντίστοιχη συνεδρίαση άσκησαν σκληρή κριτική στην στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ζητήσει την «άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και τη «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της «ριζικής» αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά άσκησαν ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Τόνια Αντωνίου.

Η κυρία Αντωνιου είπε ότι οφείλει ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το μέλλον της τρικομματικης κυβέρνησης, ενώ ο κύριος Σκανδαλίδης μίλησε για αλαζονεία .

«Είναι ο πιο αυταρχικός εκπρόσωπος της δεξιάς αντίληψης», φέρεται να είπε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος.

Ανασχηματισμός και προγραμματική συμφωνία

Εκτός από την απεμπλοκή στο ζήτημα της ΕΡΤ, οι αρχηγοί συζητούν για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης σήκωσαν τις προηγούμενες ημέρες ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης, απειλώντας ανοιχτά τον Α. Σαμαρά είτε με εκλογές, είτε με αλλαγή πρωθυπουργού.

Είναι δεδομένο πως μια εκλογική αναμέτρηση δεν συμφέρει κανέναν. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προτίμησαν να μην τραβήξουν το σχοινί, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο εσωτερικό της τρικομματικής είναι ψυχροπολεμικό.

Ο ανασχηματισμός φαίνεται πως αποτελεί μονόδρομο πλέον για τον Α. Σαμαρά, ενώ είναι δεδομένη η επικαιροποίηση και της προγραμματικής συμφωνίας.