Κόλαφος Financial Times στον Λοβέρδο
Τη στενοκέφαλη, παράλογη και αδιέξοδη πολιτική του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στην φαρμακοβιομηχανία, που οδηγεί σε κατάρρευση έναν ολόκληρο κλάδο υγιέστατων επιχειρήσεων, στιλητεύουν σε αποκαλυπτική δημοσιογραφική τους έρευνα οι Financial Times.
"H ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί αισθητά τις πληρωμές, λίγους μήνες μετά την αναδιάρθρωση των χρεών, 5,4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για την ασφάλεια των νοσηλευομένων, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται η κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει το κράτος".
Το δημοσίευμα της έγκριτης διεθνούς εφημερίδας έρχεται να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα των newscode και newsbomb για την κρίση στην οποία οδηγεί την φαρμακοβιομηχανία η πολιτική Λοβέρδου.
Μια πολιτική που πλέον με μετρήσιμο τρόπο δείχνει τους στόχους της. Η προβολή των ζητημάτων από τον διεθνή Τύπο είναι βέβαιον ότι θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση Παπανδρέου συνολικά.
Στο δημοσίευμα των Financial Times σημειώνεται το εξής:
Η φαρμακευτική βιομηχανία ισχυρίζεται ότι μόλις το 30% των 1,2 δισ. ευρώ των πληρωμών που οφείλονται στα δημόσια νοσοκομεία από την αρχή του 2010 έχει καταβληθεί. Ενώ από το χρέος του 2011 μόνο το 1% έχει πληρωθεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κρίση ρευστότητας στον τομέα της υγείας καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων ιδιωτικοποίησης ύψους 50 δισ. ευρώ από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο υπάρχουν φόβοι στις ευρωπαικές πρωτεύουσες ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δεν θα δεσμευτεί με τα οδυνηρά μέτρα που απαιτούνται ως προς τους στόχους των εσόδων.
"Η κατάσταση είναι δραματική", δήλωσε η Ελληνική Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών σε γράμμα της προς τον υπουργό Υγείας, προειδοποιώντας ότι "είναι θέμα χρόνου να εμφανισθούν ελλείψεις στα φάρμακα".
Εξίσου ανήσυχοι είναι και άλλοι προμηθευτές φαρμάκων , πολλοί από τους οποίους λειτουργούν με σκληρούς όρους πληρωμής, ενώ κάποιοι άλλοι αγωνίζονται να επιβιώσουν.
"Υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός οφειλών από τον περασμένο χρόνο και δεν έχουμε λάβει σχεδόν τίποτα για το 2011", αναφέρει ο κ. Παύλος Αρναούτης, γενικός γραμματέας του ΣΕΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών).
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταματήσει να δέχονται ομόλογα από μικρές εταιρίες υγείας ως εγγύηση για την παροχή δανείου, επισημαίνει ο κ. Αρναούτης. "Από πέρυσι αυτές οι εταιρίες αντιμετωπίζουν σκληρότερους όρους πληρωμών, από 6 μήνες σε 60 ημέρες. Πολλοί αγωνίζονται να επιβιώσουν".
Η Roche προχώρησε σε μείωση του προσωπικού της στην Ελλάδα και λειτουργεί με άμεση καταβολή πληρωμών των προϊόντων της. Οι Beckton Dickinson και Covidien, αμερικανικές εταιρίες παροχής ιατρικού εξοπλισμού, σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους στη χώρα και τις μετέφεραν σε Έλληνες διανομείς.
Πολλές εταιρίες που έλαβαν κυβερνητικά ομόλογα μηδενικού επιτοκίου τον Δεκέμβριο έναντι προηγούμενων οφειλών, τα ρευστοποίησαν με σημαντική έκπτωση. Τα ομόλογα που εκδόθηκαν για να καλύψουν ανεξόφλητα χρέη την περίοδο 2007 - 2009 είναι ανεπισήμως διαπραγματεύσιμα με έκπτωση 35%-40%, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ελλάδα ενδέχεται να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το κρατικό της χρέος.
"Η κατάσταση προκαλεί αυξανόμενους φόβους για ελλείψεις ορισμένων σημαντικών φαρμάκων, ενώ κάποια προϊόντα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε χειρουργεία βρίσκονται σε έλλειψη, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ορισμένες επιλεγμένες εγχειρήσεις".
Η Στέλλα Μαρκάκη, συνταξιούχος δασκάλα, η οποία περιμένει να κάνει μία ορθοπεδική εγχείρηση, αναφέρει στην εφημερίδα το μέγεθος της απελπιστικής κατάστασης στα ελληνικά νοσοκομεία: "Ο γιατρός μου με έστειλε σε συναδέλφους του σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία για να προσπαθήσουμε να κανονίσουμε την εγχείρηση, αλλά δεν έχω καταφέρει να μπω στη λίστα για κάποιο χειρουργείο".
Ο Νίκος Πολύζος, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, δηλώνει πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στην αναδιοργάνωση του συστήματος πληρωμών, με την επιβολή αυστηρών κανονισμών για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών. "Η διαδικασία επιταχύνεται και είμαστε βέβαιοι ότι οι οφειλές που εκκρεμούν θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου".
Αναστασία Καζαντζάκη