Μαριάννα Πολυχρονίδη στο Gros Plan: «Η μουσική μπορεί να γίνει λυτρωτική αν λειτουργεί συνδυαστικά»

Μαριάννα Πολυχρονίδη: «Η ζωή της Στέλλας Χασκίλ είναι ένα μάθημα να μην παρεκκλίνουμε από τα όνειρά μας»
Το πάθος για δημιουργία σε ζόρικους καιρούς και η επιμονή στο όνειρό μας, είναι αυτά που παίρνει ως μάθημα η Μαριάννα Πολυχρονίδη από τη ζωή και τα τραγούδια της Στέλλας Χασκίλ, της τραγουδίστριας που ενσαρκώνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Μικρό Γκλόρια στον μονόλογο «Η άλλη Στέλλα», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη
Η ερμηνεύτρια και ηθοποιός μίλησε στο Gros Plan για την ίδια την πρόωρα χαμένη Στέλλα Χασκίλ που πρόλαβε να γράψει τη φωνή της στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού στα «Ακρογιαλιές δειλινά», «Μπιρ Αλλάχ», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» κ.α. παρά το γεγονός ότι έφυγε από τη ζωή μόλις στα 36 της χρόνια. «Μιλούσε τουρκικά και άλλες γλώσσες και ήταν Εβραία, είχε καταγωγή από τους Σεφαραδίτες. Ξεκίνησε να τραγουδάει πριν τον πόλεμο και είχε κάνει τις πρώτες ηχογραφήσεις στην Αθήνα το 1934, στα 16 της χρόνια. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και άρχισαν να στέλνουν τους Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκείνη γλίτωσε γιατί τη φυγάδευσαν κάποιοι Αυστριακοί μουσικοί στην Αθήνα με ψεύτικο όνομα και χαρτιά. Στην ουσία γλίτωσε επειδή τραγουδούσε», λέει η Μαριάννα Πολυχρονίδη για τη Στέλλα Χασκίλ που συνεργάστηκε με κορυφαίους όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Μανώλης Χιώτης και Απόστολος Καλδάρας.

"Η άλλη Στέλλα" στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

"Η άλλη Στέλλα" στο Μικρό Γκλόρια

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη
Πηγή: @ newsbomb.gr
Η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Μαριάννα Πολυχρονίδη
Πηγή: @ newsbomb.gr«Αν και σε εκείνη την εποχή οι καλλιτέχνες δεν ήξεραν αν θα ζουν κυριολεκτικά την επόμενη μέρα, είχαν τρελή όρεξη για δημιουργία και πάθος και άφησαν όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα πίσω τους», προσθέτει η Μαριάννα Πολυχρονίδη που έχει στο πλάι της στην παράσταση τους Αντώνη και Θοδωρή Ξηντάρη να παίζουν ζωντανά τα τραγούδια της. «Το ωραίο είναι ότι δεν έχουμε μικρόφωνα. Αυτό το τόσο ζωντανό πράγμα που είναι το θέατρο έτσι κι αλλιώς, εδώ επειδή είναι τόσο μαζεμένο και δεν υπάρχει και ενίσχυση ήχου, είναι αλήθεια μαγικό», λέει και συνεχίζει: «Δεν έχω ξαναδοκιμάσει να παίξω σε ένα τόσο μικρό χώρο όπως το Μικρό Γκλόρια. Στις πρόβες φοβήθηκα αλλά τώρα το έχω λατρέψει. Είναι μια πολύ καθαρή συνθήκη και επειδή τα τραγούδια είναι πολύ γνωστά, γινόμαστε όλοι ένα. Είναι μαγικό και λυτρωτικό όταν αρχίζουμε να τραγουδάμε όλοι μαζί. Η μουσική όταν λειτουργεί συνδυαστικά έχει τεράστια δύναμη, γίνεται λυτρωτική».
Και επιστρέφοντας στη Στέλλα Χασκίλ υπογραμμίζει: «Για μένα η ζωή της είναι ένα μάθημα ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε από τα όνειρά μας. Κι εμείς ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή αλλά δεν έχει σχέση με εκείνη που δεν ήξερες αν θα ζεις αύριο. Υπάρχει φτώχεια και σήμερα και κάποιοι μας έχουν κόψει το οξυγόνο αλλά το να παραμένουμε πιστοί σε αυτό που κάποτε μας παρακίνησε να ξεκινήσουμε είναι πολύ σημαντικό».
Σχετικές ειδήσεις
Podcast: Gros Plan
Trending
.jpg?t=Hw5QVzsURiz9eJopnkVl2g)
