Φυλακές Κορυδαλλού: Όταν οι κρατούμενοι ανεβάζουν «Αντιγόνη»

Το newsbomb.gr παρακολούθησε την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή που ανέβηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού από τους κρατούμενους και το θεατρικό εργαστήρι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι
Φυλακές Κορυδαλλού: Όταν οι κρατούμενοι ανεβάζουν «Αντιγόνη»
@ Χάρης Γκίκας
4'

Περνώντας την είσοδο των επισκεπτών στις φυλακές Κορυδαλλού τίποτα δεν σου θυμίζει ότι ήρθες εδώ για να δεις μια θεατρική παράσταση και όχι κάποιον φίλο ή συγγενή που «παραστράτησε» και βρίσκεται έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Όμως όλα επανέρχονται στη θέση τους όταν έχεις περπατήσει λίγα μέτρα από την είσοδο έως το μικρό ποδοσφαιρικό γήπεδο της φυλακής όπου την Τρίτη 11 και την Τετάρτη 12 Ιουνίου ανέβηκε η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από το θεατρικό εργαστήρι του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι.

Τα χαμόγελα των 26 κρατουμένων – μελών της θεατρικής ομάδας, μας υποδέχονται στον όμορφα διαμορφωμένο ανοικτό χώρο που θα βλέπαμε την παράσταση. Ολοι τους είναι, ώρες πριν, ντυμένοι με τα κοστούμια τους και πρόθυμα απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την παράσταση, για το ίδιο το έργο, για την έγκλειστη ζωή τους, για το πώς θα επιθυμούσαν να εξελιχθεί ο βίος τους μετά την αποφυλάκισή τους.

IMG_8990.jpg
Η σκηνοθέτις Αικατερίνα Παπαγεωργίου με μέλη του θεατρικού εργαστηρίουΧάρης Γκίκας/Newsbomb.gr

Από κοντά και η σκηνοθέτις της παράστασης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου που τρέχει μέχρι και την τελευταία στιγμή για να βεβαιωθεί ότι όλα, πριν τη μεγάλη πρεμιέρα, κυλάνε ομαλά, δίνοντας άμεση λύση σε όποια αναποδιά προκύψει. Πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο στα χείλη. «Εγώ είμαι στο θεατρικό εργαστήρι από πέρυσι, ωστόσο την προσπάθεια για αυτή την παράσταση την κινήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια τρομερά ελπιδοφόρα εμπειρία. Συναντάς ανθρώπους που έρχονται στην ομάδα από περιέργεια. Γιατί θέλουν να κάνουν κάτι άλλο και γιατί το περιβάλλον της φυλακής είναι πολύ δύσκολο, έχει πολλή ματαίωση. Έρχονται για το κάτι διαφορετικό. Και από εκεί μπαίνουν σε μια διαδικασία να συσπειρώσουν μια ομάδα, να βάλουν ένα στόχο και να τον εκπληρώσουν», λέει η Αικατερίνη Παπαγεωργίου στο newsbomb.gr και συνεχίζει: «Βλέπουμε ανθρώπους να διανύουν μια πολύ μεγάλη διαδρομή και να μετατοπίζονται συθέμελα. Όταν βλέπεις ανθρώπους στην πιο ηττημένη, ματαιωμένη τους στιγμή που βρίσκουν τη δύναμη να υπερασπισθούν έμπρακτα το δικαίωμά τους στη δεύτερη ευκαιρία, λες υπάρχει ελπίδα».

562A0013.jpg

Μιλήσαμε ασφαλώς και με τους ίδιους τους συμμετέχοντες στην παράσταση όπως ο μουσικός της που παίζει κλαρίνο. «Είμαι 28 ετών και παίζω μουσική στην παράσταση. Παίζω κλαρίνο που είναι και η δουλειά μου. Ηρθα στην ομάδα γιατί ήθελα να δω άλλα πράγματα. Είμαι δραστήριος τύπος, γράφω μουσική, παίζω μουσική, μου αρέσει η μουσική, είμαι γεννημένος για αυτό. Παίζω κλαρίνο από τα 8 μου χρόνια. Με είχε διδάξει ο παππούς μου. Αυτός με έβαλε σε αυτό το δρόμο και μου είπε “ακολούθησε αυτό αλλά θα συναντήσεις πολλά εμπόδια στη ζωή σου, προσπάθησε να τα ξεπεράσεις”. Κάτι που δεν μπόρεσα να κάνω. Είμαι στον Κορυδαλλό γύρω στους 14 μήνες». Και προσθέτει: «Όταν μου πουν ότι φεύγω από εδώ θα είναι σα να ξαναγεννιέμαι», προσθέτει.

«Θεωρώ ότι είναι μια δράση που μας βοηθάει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα της κράτησης και εμένα προσωπικά με βοήθησε ως προς την κοινωνικοποίηση. Θα ευχόμουν να υπάρχει αυτή η δράση και στην κοινωνία. Ίσως αυτό μας βοηθήσει μερικούς από εμάς, που δεν έχουμε παραβατικό χαρακτήρα, να μην είμαστε εδώ», μας λέει ένας άλλος κρατούμενος, μέλος της θεατρικής ομάδας.

562A0011.jpg

«Αυτές τις 120 μέρες πέρυσι που δουλέψαμε στο θεατρικό εργαστήρι και άλλες 120 φέτος ήταν σα να κάνεις απόδραση και να είσαι έξω με ανθρώπους που είναι από την κοινωνία, να μιλάς λίγο διαφορετικά, πέρα από τα σίδερα και τα κάγκελα της φυλακής», μας είπε ένα ακόμα μέλος της θεατρικής ομάδας.

Εμψυχωτές του εργαστηρίου είναι η σκηνοθέτις Αικατερίνη Παπαγεωργίου και ο ηθοποιός Γιώργος Πατεράκης. Μαζί με τους κρατούμενους, στην «Αντιγόνη» έπαιξαν οι ηθοποιοί Αφροδίτη Κατσαρού και Ζηνοβία Ανανιάδου.

Δείτε το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr από τις φυλακές Κορυδαλλού: