Οι Βασίλης Κολοβός και Περικλής Χούρσογλου αφηγούνται την «Εξέλιξη» στο Newsbomb.gr

Ο Περικλής Χούρσογλου και ο Βασίλης Κολοβός μιλάνε στο newsbomb.gr για τη συνεργασία τους στη βραβευμένη ταινία «Εξέλιξη».
Οι Βασίλης Κολοβός και Περικλής Χούρσογλου αφηγούνται την «Εξέλιξη» στο Newsbomb.gr
Ο Βασίλης Κολοβός (αριστερά) και ο Περικλής Χούρσογλου
@ Χάρης Γκίκας
3'

Με αφορμή την πρόσφατη τιμητική προβολή της ταινίας «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο στην Αθήνα, το newsbomb.gr μίλησε με τον σκηνοθέτη και τον βραβευμένο πρωταγωνιστή της ταινίας, Βασίλη Κολοβό.

Ο έμπειρος δημιουργός και καθηγητής του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Χούρσογλου, μας εξήγησε επίσης ότι η τελευταία του ταινία «είναι τόσο αυτοβιογραφικός Χούρσογλου όσο και αυτοβιογραφικός για τον καθένα μας», όπως σχολίασε σε εκείνον κάποιος από τους θεατές της ταινίας.

Η «Εξέλιξη» αφηγείται την τρυφερή ιστορία ενός καθηγητή του τμήματος Κινηματογράφου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αλέξανδρος Λογοθέτης) ο οποίος προάγεται σε ανώτατη διδακτική βαθμίδα και τελευταία στιγμή παίρνει μαζί του τον ηλικιωμένο πατέρα του (Βασίλης Κολοβός) στο ταξίδι με το τρένο για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί, θα ζήσουν στιγμές, εντός και εκτός πανεπιστημίου, που αναδεικνύουν τη δοκιμασμένη σχέση τους αλλά και τα καλά και τα στραβά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η «Εξέλιξη» απέσπασε τέσσερις υποψηφιότητες στα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο β’ ανδρικής ερμηνείας για τον Βασίλη Κολοβό, ενώ ο Αλέξανδρος Λογοθέτης απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο.

Δείτε τη συνέντευξη:

«Σταματάει στη λεπτομέρεια»

«Όταν μου είπε ο Περικλής ότι είχα προταθεί δεν το πίστευα. Γιατί έχω προταθεί και κάποιες άλλες φορές αλλά δεν είχα πάρει τίποτα. Όταν με πήρε την παραμονή της βράβευσης και μου είπε ότι δεν τρέχει και τίποτα αν δεν το πάρω, του απάντησα ότι δεν με πειράζει καθόλου και δεν το έχω σκεφτεί», λέει ο Βασίλης Κολοβός που προσθέτει για τον σκηνοθέτη του ότι «έχει κάτι που δεν είχε κανένας από τους άλλους σκηνοθέτες που έχω δουλέψει. Είναι δάσκαλος. Σου μεταδίδει πράγματα και δεν σου καθορίζει απλώς ότι εδώ στρίβεις δεξιά, εδώ κοιτάς αριστερά, τονίζεις τη φράση και πας παρακάτω. Σταματάει στη λεπτομέρεια».

Από την πλευρά του, ο Περικλής Χούρσογλου σχολιάζει ότι «δεν ήταν ένας ρόλος που ο Βασίλης έκανε μόνος του. Τον έκανε με τον Αλέξανδρο Λογοθέτη. Το δίδυμο ήταν αυτοί, σε όλη την ταινία είναι οι δυο τους. Υπάρχει μάλιστα μια διαφορά ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες. Είναι άλλο πρόσωπο ο Βασίλης και άλλο ο Αλέξανδρος και αυτή η διαφορά λειτουργεί υπέρ της ταινίας. Είναι πιο έντονη η σύγκρουση ανάμεσά τους». Πάνω σε αυτό, ο Βασίλης Κολοβός τονίζει ότι «η συνεργασία με τον Αλέξανδρο ήταν ευεργετική γιατί δέσαμε».

Για τον ελληνικό κινηματογράφο ο Περικλής Χούρσογλου δηλώνει αισιόδοξος. «Απλώς πλέον έχω καταλάβει ότι οτιδήποτε είναι ουσιαστικό θέλει πολύ χρόνο. Και ίσως σε αυτή τη χώρα τα πράγματα να γίνονται πιο δύσκολα γιατί υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που φέρνουν εμπόδια». Όσον αφορά στη συγχώνευση ΕΚΟΜΕ-ΕΚΚ, προσθέτει ότι «ας μην βιαζόμαστε να αλλάξουμε πράγματα που έχουμε δει ότι αποδίδουν. Ένα ποίημα του Καβάφη λέει ότι έχουν κάποιο λόγο που γίνονται τα πράγματα με τον τρόπο που γίνονται για τόσα χρόνια. Από την άλλη μεριά βέβαια δεν μπορείς να μένεις στα ίδια. Απλώς, το να αλλάζουν συνέχεια τα πράγματα γιατί κάποιος το είδε αλλιώς…».

«Εξέλιξη»

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Περικλής Χούρσογλου

Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Βασίλης Κολοβός, Ελένη Γερασιμίδου, Δημήτρης Ναζίρης